kniha » Hvězdy a pruhy v ohrožení
chce si přečíst 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 12
89%
Hvězdy a pruhy v ohrožení

Harry Harrison

Hvězdy a pruhy v ohrožení

série: Hvězdy a pruhy
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: Stars & Stripes in Peril
originál vyšel: 04/2000

vydání: Návrat -> (web) 2003

odkazy: 2x [recenze]


SERIE: Hvězdy a pruhy
[1] Ať žijí hvězdy a pruhy...
[2] Hvězdy a pruhy v ohrožení
[3] Hvězdy a pruhy vítězí
Informace / Anotace ke knize: Hvězdy a pruhy v ohrožení

V úžasném příběhu z alternativní historie z pera Harryho Harrisona se ocitáme ve světě roku 1863: jen před třemi lety se v Americe schylovalo ke kolosální občanské válce. Avšak incident s britskou lodí a dvěma konfederačními špiony všechno změnil. Když se Abraham Lincoln vzepřel britskému lordu Palmerstonovi, napětí mezi oběma národy přerostlo únosnou mez – a Její Veličenstvo nyní podniklo útok na americké půdě s cílem podpořit věc Konfederace.

Následky byly katastrofické. Obě znepřátelené strany, Sever a Jih, ve svém ohromení zcela zapomněly na své různice a rozpoutala se nová válka, kde Američané bok po boku bojovali proti Britům hned na dvou frontách: na Jihu a na kanadské hranici. Nyní je Británie poražena a Amerika bojuje za zachování jednoty – až dojde k dalšímu úderu.

Přichází z Mexika, kde se zatím shromažďují elitní jednotky armády Jejího Veličenstva – včetně proslulých bojovníků Gurkhů – aby podnikly útok přes Texas. Za této zoufalé situace se Lincoln obrací na svého „anděla smrti“ generála Granta. Avšak znavený prezident současně ví, že dvě století britské nadvlády nemohou skončit jedinou bitvou.

A tak jeho vojenské špičky, včetně Leea a Shermana, naplánují tu nejsmělejší námořní operaci, jaká kdy byla podnikuta: útok na britskou půdu jako takovou.

Harry Harrison ve své knize ukazuje, kterak technologie a světová politika měly tu moc rozpoutat první světovou válku v historii – a to už půl století předtím, než ve skutečnosti začala.

 

Externí odkazy:

[recenze] Neviditelný pes
[recenze] FantasyPlanet.cz



WebArchiv - archiv českého webu