kniha » Hyperion
v Top10 57 | chce si přečíst 27 | chce mít v knihovně 12 | má v knihovně 158
hodnotilo: 305
92%
Hyperion

Dan Simmons

Hyperion

série: Zpěvy Hyperionu
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Kantos Hyperionu, Hyperion+

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: Hyperion ˙
originál vyšel: 06/1989

vydání: Laser-books (web) 1996; Laser-books (web) 1998; Laser-books (web) 2002

odkazy: 5x [recenze], 1x [ukázka]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1252 příspěvků celkem

 [13] Majkl 24.05.2010 22:13  

@buk[11]: 599 Kč, tvrdá väzba.

 [11] buk 24.05.2010 21:40  

Už se těším na novém vydání. Máte o tom někdo bližší informace?

 [10] Majkl (editor v době uložení příspěvku) 28.10.2008 23:17  

dúfam, že všetko ostatné sa vyjasní v ďalších dieloch Cantosu :) Mometnálne čítam Pád Hyperionu a ťažko povedať či som rovnako spokojný – je to dobre napísané, zaujímavé – len tie informácie idú pomaly. Som zvedavý

 [9] rianor 28.10.2008 23:05  

Mne sa zdá, že „otvorený koniec“ tejto knihe svedčí. Simmons ukázal ako vývoj dopadne v jednotlivých poviedkach. Jediný otáznik zostáva, kto vyslal „štíra“ a kto z troch frakcií nakoniec zvíťazí. Ale myslím, že zodpovedanie tejto otázky by úplne zničilo atmosféru knižky. Pretože celou knihou sa nesie to, čím končí príbeh konzula, a to že všetci sú zneužití, resp. chytení vo víre udalostí, ktorým nerozumejú a nevedia ako im čeliť. Hoci stále bojujú je toto v knižke veľmi cítiť spolu s neistotou, ako sa to celé vyvinie. O toto všetko by sme spominaným odhalením prišli.

 [8] BorgDog 17.10.2008 05:49  

@Majkl[6]: Pardon, sny jsem ti brát opravdu nechtěl. :-) A to záleží na tom, CO přesně považuješ za skvělé. Hyperion je vynikající komplexností světa a nápadem, sledovat tytéž události z pohledu několika postav, které mají mnohdy zcela protichůdné zájmy a názory. Ovšem samotný základ příběhu, CO a PROČ se děje mi přijde nedomyšlené. V prvním Hyperionu to možná tak neuvidíš, jen tě zklame otevřený konec, ale pokud začneš číst Pád Hyperionu, třeba pochopíš, co myslím. Ano, možná jsem hnidopich, ale to je prostě věc, na kterou jsem citlivý, na řešení, které v příběhu logicky vyplývá z řečených faktů a na OHÝBÁNÍ těchto faktů tak, aby řešení zapadlo až následně. Simmons tohle dělá, sice chytře, takže to na čtenáře přímo neřve „podvod!“ – ale dělá to. Napadá mě srovnání s knihou Líc a Rub od Bankse, co zrovna čtu. Skvělá paranoidní hra s náznaky a pocity, kde jsem ve dvou třetinách a nevím prakticky NIC – ale cítím, že autor řešení už od počátku zná, jen se prostě rozhodl, že mi ho NECHCE říct. U Hyperionu je tomu naopak.

A co se týče Básníkova příběhu, souvisí se Simmonsovým nešvarem, který mi u něj vadí nejvíc: Jakmile má možnost někam nacpat anglickou poezii, antickou literaturu, Homéra, Keatse, apod., ztrácí soudnost a je jak fanoušek Star Treku co může někam vrazit Enterprise. :-) Ano, další fanoušci, intelektuálové a pár profesorů z Oxfordu nadšeně tleská, ale zbytek populace kroutí hlavou a nadává. Básníkův příběh je nejslabší částí Hyperionu a to ještě není nic oproti druhé části, kde je reinkarnovaný Keats dokonce jednou z hlavních postav a lezl mi krkem tak, že jsem tu knihu málem zahodil. Opět, nevadí mi, že se Simmons snaží dát do knihy něco „vyšší literatury“ a kdybych v ní byl zběhlý, možná bych také tleskal, ale všeho moc škodí. Z toho důvodu se taky nedotknu ani bidlem Olympu nebo Illionu, maximum, co mě od něj láká je Terror. Navíc bych řekl, že Simmons je asi lepší povídkář než romanopisec.

Jo, a v Hyperionu mě nejvíc bral příběh Kněze, Vojáka a Otce. :-)

 [7] Majkl (editor v době uložení příspěvku) 15.10.2008 23:50  

ak druhý príbeh je vytriezvením, tak tretí – básnikov – príbeh je na môj vkus príliš ukecaný. Uvidíme, čo prinesú ďalšie stránky.

 [6] Majkl (editor v době uložení příspěvku) 14.10.2008 18:40  

hm, tak to si mi teraz vzal všetky sny :) takže už nemám očakávať nič tak skvelého ako je prvý príbeh? Alebo sa tam niečo nájde? Z tých komentárov ku knihe viem, že všetkým Hyperion učaroval, no ťažko povedať čím konkrétne.. ach. nechám sa prekvapiť :)

 [5] BorgDog 14.10.2008 12:25  

Mně jako celek Hyperion spíš zklamal – myslím svým koncem, jinak je to skvělé čtení. Z prvního dílu je dle mého vidět „záhada bez řešení,“ autor začal něco, o čem neměl potuchy, jak skončí a jenom se utápěl ve stylu. Otevřený konec není záměr, ale nutnost – napsal to tak, protože sám NEVĚDĚL. :-) Ve druhém dílu už jakés takés řešení vymyslel, ale je podle mě vidět, že to tam místy roubuje dost s obtížemi, aby to zapadlo. Simmons obecně na můj vkus moc často a rád předvádí, jak je těžký intelektuál…

 [4] Majkl (editor v době uložení příspěvku) 13.10.2008 19:07  

no, tak som zvedavý, druhá je zase o niečom inom. Ono je to tým, že tie jednotlivé príbehy sú písané rôznymi žánrami (podžánrami) scifi – niečo z military, niečo zo spce opier atď. Som zvedavý na ten výsledný celok, mimochodom, ten prvý príbeh mi svojím „poznávacím“ štýlom veľmi pripomenul poviedku Mé oči za mnou zavřeli z Press ENTER (John Varley). Doporučujem.

 [3] stimílek 13.10.2008 14:08  

Ale až dočteš VŠE (tím nemyslím ekonomku), tak se toho spojí dost :-) První příběh je imho dost jiný.

 [2] BorgDog 12.10.2008 05:13  

@Majkl[1]: Nechval dne před večerem. Já to kdysi rozečítal s podobnými pocity – a na konci vrčel zklamáním, proto jedna hvězdička dolů. To, v co doufáš a v co jsem doufal i já se totiž nestane… ale uvidíš sám, nechci spoilovat. :-)

 [1] Majkl (editor v době uložení příspěvku) 10.10.2008 19:21  

Doteraz som prečítal len úvodný príbeh Muž, který hledal Boha, ale už teraz musím povedať, že Hyperion ma nadchol :). Príbeh je dokonalý a už sa teším na spojenie ostatných príbehov do jedného vševysvetľujúceho celku. Vynikajúce!!!

1252 příspěvků celkem
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu