kniha » Křižník Thor
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 30
hodnotilo: 21
81%
Křižník Thor

František Novotný

Křižník Thor

Kategorie: sci-fi

vydání: Klub Julese Vernea (web) 2013

odkazy: 1x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | ***** 08.10.2013 15:37

Je vidět, že autor už někdy kormidlo v ruce držel a nějakou tu rozlehlou vodní plochu brázdil. I když nepředpokládám, že přitom odpaloval střely s plochou dráhou letu nebo se v zuřivém boji utkával s bojovým uskupením Světového svazu socialistických republik. Nicméně jako by se stalo. Je to jedna z těch knih, do které autor umístil i kus sebe samotného včetně svých osobních preferencí a obav, pokud jde o další směřování světových dějin.

Pokud netrpíte mořskou nemocí, máte rádi vojenskou lodní válečnou techniku blízké budoucnosti (v podstatě i současnosti), máte pocit, že svůj styl života máte právo hájit i extrémními prostředky, tak Křižník Thor je to pravé. Pro mě je to válečný nebo i korzárský román o hrdinství na pozadí velkých civilizačních změn.

Na druhé straně je tu hromada faktů, termínů a detailů samozřejmě kolem lodní techniky. A to nejen válečné, ale i zcela obecné. Autor se někdy podle mého názoru nechává unést svým zaujetím pro věc, což mě občas trochu brzdilo, ale později se některé informace (které jsem si tedy dokázal uložit do hlavy, což rozhodně nebyly všechny) hodily. Nicméně převažuje akce na moři, ať už zběsilá o život nebo chirurgicky přesná, s příměsí globální politiky a i nějakou tou zradou. Nejde ale jen o boj pro boj. Celé to někam neodvratně směřuje.

Gaarq  | **** 20.07.2014 09:23

když mi bylo 16 nebo 17, znal jsem zpaměti všechny knížky od hubáčka a dokázal šokovat našeho dějepisáře na gymplu popisem akcí válečných námořních operací v pacifiku za druhé světové takřka den po dni. mé nadšení posléze ochladlo, ale pořád ještě něco málo zůstalo. protože františka maličko znám, když jsem se poprvé doslechl o tom, že tato kniha vyjde, tušil jsem, na co se mám připravit. a moc jsem se nespletl. františek si napsal kaperský příběh plný bojů, napětí, námořní romantiky i bitevního děsu, erotiky (na dnešní dobu velmi cudné), moderních technologií a geopolitiky. nemohu se ubránit dojmu, že kapitán hornych/milotzki je františkovo rádoby alter ego ;) nicméně je to konzistentní postava a tuhle drobnost autorovi vzhledem k jeho vášni rád odpustím. příběh sám je klasický příběh korzárů (vzpomněl jsem si opět na mládí a hltání knihy podivuhodné příběhy a dobrodružství jana kornela; jak je zažil na souši i na moři, mezi soldáty, galejníky, piráty, indiány, lidmi dobrými i špatnými, sám vždy věren svému srdci od miloše v. kratochvíla) položený do moderního světa blízké budoucnosti. františek zde plně ukázal své nadšení pro vše, co se týká plavby po moři; sem tam toho bylo moc a připomínalo to čtení manuálu, ale popisy moderních námořních bitev byly zábavné i poučné. méně nadšení jsem jevil nad geopolitickými úvahami a okolnostmi, které příběh jednoznačně doprovází a formují. připadá mi, že se autor často snaží šokovat neobvyklými interpretacemi známých jevů a dovozováním jejich důsledků, ale moje intuice mi stejně často napovídala, že jde spíše o ono pověstné přání, které je otcem myšlenky. jistě, jde o beletrii a ne o politologickou studii a bazírovat na reálnosti není úplně na místě, nicméně často jsem cítil dosti výrazný vnitřní nesouhlas a kazilo mi to čtení. na druhou stranu je třeba opět přiznat, že popisovaná politická situace je docela konzistentní, takže pokud nebude jiný čtenář trpět mými politickými předsudky (tzv. geopolitické úvahy jsou mi bytostně cizí; lidská společnost je tak složitá, že tyhle imo zjednodušující pohledy jsou poněkud mimo mísu; ostatně většina geopolitiků se vždy tragicky mýlila), nic se vlastně dít nebude. last, but not least, jinak celkem pečlivé jazykové redakci uniklo pár úsměvných much, nejvíc pobavili nejideálnější a perchlorát amonia (jsem chemik).

křižník thor je plnokrevný dobrodružný příběh (jaký jsem od českého autora už dloooouho nepotkal) a každý, kdo kdy pocítil fascinací tou spoustou slané vody, bitvením a loděmi, ten si přijde na své.

trudoš  | ***1/2 04.05.2016 23:55

Na jednu stranu oceňuji spisovatelovu snahu o vytvoření akčního románu z námořního prostředí, něco pro české luhy a háje hodně nestandardního. Na stranu druhou jsem však v rámci dobrodružného subžánru postrádal pro mě tolik nezbytnou nadsázku. A jak se to bere vážně, o to víc bijí do očí opakované schody okolností, které zápletce permanentně hrají do karet. Nemluvě o tom, že ani samotní hrdinové mi příliš nepřirostli k srdci, čistě pro jejich věčnou bodrost a nápadnou autorskou sebeprojekci.
Je ovšem znát, že – co se týče lodí a plavby – ví František Novotný, o čem mluví. Jím prezentované technické podrobnosti jsou sice pro děj často zbytečné, ale díky zkušenostem z populárně naučné literatury je dokáže podat čtivým způsobem. Jenže jak se při své vizi konce moderní společnosti soustředí na moře a oceány, dění na souši už působí lehce odbytě a nepříliš autenticky. Přičemž geopolitické úvahy to příliš nezahraňují, spíše naopak.
Ale jinak velmi povedené. Takový Malevil na vlnách Atlantiku.



WebArchiv - archiv českého webu