kniha » Zlato Arkony II
v Top10 1 | má v knihovně 55 | antikvariát
hodnotilo: 59
84%
Zlato Arkony II Více vydání = více obálek.
Sestavil/i:

Juraj Červenák

Zlato Arkony II

série: Černý Rogan
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Zlato Arkony

Kategorie: fantasy - antologie - historická - meč a magie

vydání: Brokilon (web) 2013; Artis Omnis (web) 2013; Artis Omnis (web) 2013; Brokilon (web) 2013

odkazy: 2x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
samuelk  | ***** 24.05.2013 18:14

Táto kniha naplno prekonala moje očakávania. Našťastie v dobrom. Príbeh bol až neuveriteľne pestrý, s množstvom kladných i záporných postáv. Dlho som sa na túto knihu tešil a ona i sám autor ma naozaj nesklamali. Ani nemusíte byť fanúšikom fantasy, aby ste po nej siahli.

epco55  | ****1/2 03.06.2013 10:42

Rogan sa vrátil aby dokončil to čo začal v knihe prvej. Autor čitateľa nešetrí a hádže ho hneď doprostred deja. T oje n strane jednej dobre ale na strane druhej len prehlbuje môj pocit, že príbeh nemal byť delený, ale tento krát mal Rogan doraziť v jednom pekne hrubom zväzku. A tomuto môjmu názoru nahráva aj záverečný súboj, či skôr súboje. Lebo to čo sme dostali naservírované v časti prvej ako vyvrcholenie je v pomere k vyvrcholeniu celého príbehu možné vnímať len ako jednohubku od chudobných príbuzných. Dokonca skoro sa až dostavuje pocit či tých záverečných bossov nie je priveľa. Ale nie je, celé je to našťastie vyvážené tým, že okrem Rogana samotného sa do deja aktívne zapája pomerne veľké množstvo postáv a tie našťastie nefungujú len ako prihrávači, ale ako plnokrvné postavy, ktoré sa rozhodujú a konajú samostatne. Ďuro ako autor je niekde úplne inde ako keď začínal a je len sympatické, že sa nebojí za sebou potiahnuť aj postavu s ktorou začínal. Vďaka tomu Rogan dospel a dosahuje nových hlavne pozitívnych rozmerov.

Svarec  | *** 19.06.2013 21:51

Opravdu nesdílím nadšení předchozích komentátorů. Dvojka mě nebavila ani zdaleka tak jako jednička. Přijde mi, že všichni jenom nějak chodí po Rujáně, občas svedou bitvu, oblehnou město, sem tam zemře nějaká postava a tak dál. Až mě to chvílemi opravdu docela nudilo. Naštěstí ústřední dvojka hrdinů to drží nad vodou a ostatní postavy taky prochází poměrně zajímavým vývojem. Závěr sice trochu ve stylu deus ex machina, ale dobrý.

lamahe  | **** 11.10.2013 23:15

Vyvrcholenie Zlata Arkony prináša epické ťaženie po Rujane, ktoré bolo radosť sledovať. Armády pochodujú, taktizuje sa, smery postupu sa menia podľa okolností. Snáď nebude prílišným spoilerom, keď poviem, že počet bojujúcich strán bude viac než dve, čo samo o sebe v mnohých prípadoch vylučuje prítomnosť čiernobielych postáv a ich rozhodnutí. Každý z jednotlivých frontov má aj bossov non-plus-ultra a chŕli sa mágia epických proporcií. Ďuro vymyslel nové spôsoby usmrcovania, pričom niektorými z nich neraz prekročí tabu konzervatívnejšieho čitateľa. Mierka a akčnosť tohto príbehu však spôsobili mierny úbytok atmosférických prvkov, ktoré ma v prvom dieli oslovili. Hadookí už nepredstavujú až takú hrozbu zoči-voči (keby si poctivo porovnávame počty vojsk, možno si to uvedomíme, len už o tom nečítame) a bežných vojakov som si akosi nevážil. Totiž nestihol som, keďže zomierali po stovkách, v extrémnych prípadoch po tisícoch. V každom prípade, dôkladné sfilmovanie tejto knihy by prinieslo výsledok na úrovni filmu Pán prsteňov a zrejme by to stálo ročný rozpočet slovenského zdravotníctva a školstva dokopy. Parádna masakrálna jazda!

V.L.K.  | **** 06.12.2013 18:49

Výborná bonusová povídka!

hivar  | ***** 09.05.2014 13:23

Tak ako spomínal Pán Červenák v predslove, že odkedy napísal posledného Rogana ubehol čas a on sa zmenil, zmenil sa taktiež aj Rogan. Čisto „dobrého“ Rogana vystriedal „reálnejší“ a mne osobne sa to páčilo. Taktiež mi prišlo Zlato Arkony viac epickejšie ako predošlé časti. Zachovala sa veľmi dobrá čitateľnosť spolu s parádnym čiernym humorom.

Strider  | *** 02.10.2016 11:48

Dvojka pokračuje presne v duchu prvej časti, čiže sa opäť dočkáme predovšetkým šťavnatých opisov porcovania ľudí i besov („Vypúlil oči, no vzápätí mu vystrekli z hlavy a z dier po nich vyšľahli plamene.“). Nonstop akcia sa mi ale ku koncu už začala dosť zajedať, zvoľnenie tempa a pokojnejšia pasáž by mi prišla k duhu. Na druhú stranu potešila väčšia nepredvídateľnosť, keď krachujú vytýčené plány a umierajú významné postavy, ba dokonca i nevinné deti. Kvôli akčnému stereotypu (a utnutému záveru) ale aj tak idem s hodnotením nižšie ako minule. 7-/10



WebArchiv - archiv českého webu