kniha » Sto tisíc království
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 11
hodnotilo: 15
75%
Sto tisíc království

N. K. Jemisin

Sto tisíc království

série: Dědictví
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Hundred Thousand Kingdoms
originál vyšel: 2010

vydání: Argo (web) 2013

odkazy: 1x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | **** 25.08.2013 22:07

Ke knize jsem přistupoval s lehkou obavou ze srážky s mainstreamovou fantasy, ovšem zahraniční ohlasy a ocenění mě přiměly Sto tisíc království zakoupit. Nakonec jsem byl spíše potěšen, Jemisin rozhodně umí psát a dokázala z provařeného schématu vydolovat originální příběh. Něco však přesto chybělo – rozepře abstaktních božstev, kolem kterých je román vystavěn, mi byly asi příliš vzdálené a jelikož lidské postavy autorka převážně odflákla, kniha mě nedokázala zcela pohltit. Naopak pozitivně hodnotím skutečnost, že ač jde o první knihu trilogie, je příběh uzavřený – a momentálně u mě převládá pocit, že mi stačil a pokračování si spíš nechám ujít.

snop  | **** 04.11.2013 10:46

Na muj vkus moc cervene knihovny, ale jinak to mam presne opacne nez jirikk – rozepre abstraktnich bozstev jsou skvele a zabavne.

trudoš  | *** 05.10.2016 23:04

Nadvakrát divná kniha. N. K. Jemisinové rozhodně nelze upřít kultivovanou stylistiku, přičemž pro její imaginaci by Roger Zelazny vraždil, být ještě na živu. Ale i když je vyprávění plynulé a vynalézavé, měl jsem docela potíže u něj průběžně neusínat.
Yeine Darr je k překvapení všech jmenována následnicí trůnu a tak vržena do vroucího kotle vysoké politiky. Jenže místo toho, aby začalo zábavné intrikaření, hrdinka se prostě jen snaží zorientovat v situaci. A my spolu s ní, protože ve světě Sta tisíc království není nic jednoduché. Lidé i bozi se pohybují na stejných úrovních, kdy jedni omezují druhé a druzí jsou závislí na prvních. Už jen vyznat se v množství postav a udržet si přehled kdo je kdo, stojí dost úsilí. A přičtu-li k tomu pomalý děj, ve kterém víc než o pohyb kupředu jde o zpětné pochopení kroků minulých, a nevýraznou hlavní postavu, jejíž osud mi byl po dvou kapitolách ukradený, není se čemu divit, že můj jinak pozitivní přístup k moderní literatuře protentokrát selhal.



WebArchiv - archiv českého webu