kniha » Je těžké být bohem
v Top10 5 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 57
hodnotilo: 76
89%
Je těžké být bohem Více vydání = více obálek.

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Je těžké být bohem

Tato kniha je částí i jiných knih: Les / Je těžké být bohem

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Трудно быть богом ▫ Trudno byť bogom
originál vyšel: 1964

vydání: Svoboda 1973; Triton (web), Laser-books (web) 2002; Triton (web) 2013; Triton (web) 2023

odkazy: 2x [recenze], 2x [film]


Komentáře:
Dilvermoon  | ***** 07.07.2015 12:35

Další kousek do Světa Poledne, i když příliš mnoho přímých odkazů tady nenajdeme. Planeta, na kterou jsou nasazeni pozemští pozorovatelé, se nachází v období středověku, jak ho známe ze Země. Takže velmi drsná doba, kde je dogma „nezasahovat“ opravdu obtížně splnitelné. Tedy alespoň pro hlavního hrdinu. Není to černobílá idealistická postava, ale velmi normální člověk, v jehož nitru se svádí boj mezi výše uvedeným vštípeným dogmatem a chutí všechny ty šmejdy zmasakrovat. Vybuduje si dokonce i citový vztah k místní dívce a o to to má těžší. Kupodivu jsem si kladl otázku, zda není lépe nechat místní společnost projít si tímto obdobím tak, jak jsme si to prošli i my a jestli náhodou i ty záporné postavy nejsou jen typicky dobové a jen nám se zdají velmi špatné. Ale přímo na místě bych mezi tím volit nechtěl. Především vím, jak by to v tom případě dopadlo.

biafra  | brak 01.11.2015 12:30

Celý román je založen na marxisticko-leninské filosofii dějin, tj. že každá společnost musí projít určitými vývojovými fázemi (tzv. socio-ekonomickými formacemi), od prvobytně-pospolné společnosti, přes otrokářství, feudalismus atp. až k beztřídní komunistické společnosti v budoucnosti. Tato představa byla odmítnuta jako metodologicky pomýlená (K. Popper) a empiricky neprůkazná (soc. a kult. antropologie). V zásadě se jedná o dogmatické a ideologické sociální inženýrství, které Sovětský svaz aplikoval v rozvojovém světě. Celý román je o tom, že jeden soudruh z beztřídní společnosti budoucnosti cítí jistou tíseň, když musí přihlížet masakrování lidí na jiné planetě ve jménu údajné logiky dějin. Netvrdím, že Strugačtí byli nějací zapálení přisluhovači režimu, ale ve způsobu jejich chápání světa se tehdy platný marxismus-leninismus odráží natolik, že pro mě osobně je tento román jen obtížně akceptovatelný.

jasonix  | ***** 19.06.2023 08:48

„Bůh nedal sprostému člověku jazyk k tomu, aby krasořečnil, ale aby lízal boty svého pána, který mu byl dán od věků.“ I po tolika letech se mnou tento opus magnum od ABS otřásl. Etická dilemata (zda ovlivňovat nebo neovlivňovat „přirozené“ vývojové procesy), kontrast atropocentrismu pozemšťanů a totalitarismu (až fašismu) místních feudálů, zrůdnost despocie, absurdní posedlost mocí, otupování mas… Mene tekel tehdejším vládcům. Brrrr! Čtení některých knih bolí, jakkoliv jsou skvělé.



WebArchiv - archiv českého webu