kniha » Město Zlatého stínu 1
chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 29
hodnotilo: 19
80%
Město Zlatého stínu 1

Tad Williams

Město Zlatého stínu 1

série: Jinozemě
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: City of Golden Shadow
originál vyšel: 1996

vydání: Návrat -> (web) 1997


Komentáře:
atakua  | * 21.05.2011 18:38

Zajímavé nápady, ale styl vyprávění není pro každého, mně se jeví jako neuvěřitelně zdlouhavý a pasáže, kterým nerozumím (protože ze začátku se čtenář seznamuje s prostředím), mě neskutečně nudí. Přibližně ve čtyřech pětinách této knihy vše ještě pořád vypadalo jako úvod do děje, tak jsem četbu zabalila. Knihy celé série jsou na můj vkus moc spletité a neskutečně chaotické. Nemám motivaci se prokousat osmi svazky, abych zjistila, jak to dopadlo.

trudoš  | **** 05.08.2017 22:51

V první řadě je třeba smeknout klobouk před autorovou imaginací. To co předvádí v úvodním svazku tetralogie Jinozemě, je hodné mistra vypravěče a osobně si myslím, že jde o jeho nepřiznané opus magnum. Naneštěstí k pochopení děje člověk potřebuje mysl otevřenou alespoň tak na sto metrů. A to já prostě nemám.
Začátek ještě dobrý, až na pár drobností, od kterých očekávám vyrozumění v následujících dílech. Tad Williams je zdatný fabulátor, takže změny prostředí a neznalost souvislostí mezi nimi sice dráždí, ale zároveň nutí k otočení další stránky. Jen těch postav je skutečně moc, obzvláště když víte, že se teprve formují. Jakmile se však děj přenese do virtuální reality (tedy převážná část druhé knihy), už to pro mě začalo být pekelně halucinogenní. Žádná pravidla, všechno je možné, pročež nápady jakoby pršely z nebe. Až to chvílemi působí dojmem Alenčiných dobrodružství, kdy v podstatě netušíte, co za šílenosti přinese příští kapitola. Proto mám z Řeky Modrého ohně už teď trochu strach.



WebArchiv - archiv českého webu