kniha » Led pod kůží
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 53
hodnotilo: 77
88%
Led pod kůží Více vydání = více obálek.

Vilma Kadlečková

Led pod kůží

série: Mycelium
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originál vyšel: 14/11/2013

vydání: Argo (web) 2013; Argo (web) 2022

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
Romison  | **** 19.11.2013 12:53

plynule navazuje na prvni dil, cte se to dobre porad, trosku se preslapuje na miste pak, ale zaver to vynahradi. Mozna by tomu prospela spis trilogie, takhle to rychle utece a clovek zas musi cekat a zapominat :)

idle  | **** 02.12.2013 10:56

Druhý díl Mycelia podle očekávání navazuje na to, co první nakousl. Pokud je to vůbec možné, je ještě pomalejší – mezi jednotlivými událostmi nahlížíme do minulostí, souvislostí a motivací a uděláme si několik výletů skrze protonaci do mimosmyslových sfér. Což neznamená, že by přitom pořád nešlo o život, o budoucnost světa a tak. Zdá se, že jsme zase o krůček blíž nějakým zásadním informacím, ale v tomhle směru si asi budeme muset počkat zase na další porci.

Vlask  | **** 15.12.2013 13:23

První díl byl o představování univerza, druhý je o motivacích. Dozvíte se, proč většina stran dělá problémy ostatním. Ale samozřejmě zůstane několik tajemných a přibude i další hráč. Akce pomálu, zato čtivost dobrá. Příběh se ovšem nikam neposune, takže odpůrci dlouhých rozkouskovaných ság by se stále ještě měli držet dál.

Sirius  | **** 05.02.2014 11:03

Jednička byla vynikající a představovací. Dvojka už je jen dobrá a pokračovací. Doslova. Pokud si člověk nepamatuje události z očí, tak se tu bude připadat jako v hodně blbým bludišti. S tím taky souvisí fakt, že led představuje pár pohybů figurkama na šachovnici – je to jen on o tom, že Kadlečková potřebovala postavy přeskupit a připravit, aby se mohla v následujících dílech rozjet. Naštěstí je to pořád hodně dobře napsané a člověku nedělá problém knížku přelouskat během dvou dnů.

Gaarq  | *** 14.03.2014 08:31

led pod kůží už ve mě vyvolává méně nadšení než jantarové oči. pořád člověku pěkně ubíhají stránky a objevují se zajímavé zvraty a nápady. nicméně dvakrát jsem knihu zavřel a minimálně pět minut vrčel vzteky a skřípal zubama ;) důvod se jmenuje bůh ze stroje aka králík z klobouku. mám k nim výraznou averzi a mám obavy, že jsem tím už pověstný a budu tu se svým komentářem opět za exota. prostě vnitřní logika příběhu je pro mě modla a špatně snáším, když se nemám čemu klanět. žel, vilma mi nedopřává. postavy nedokáží v určitých scénách vidět totéž, co čtenář (a to zohledňuju, že čtenář je „vševědoucí“ a filtruju co může vědět ona postava). rozhovor aš~šáda s lucasem o jeho morálním profilu, následný rozhovor lucase s jeho šéfem a další a další, všechny obsahují králíky z klobouku. postavy evidentně zjistí něco závažného a jako by se nic nedělo, vesele se všechno veze jako před tím. navíc, autorka nesděluje čtenáři podstatné věci, které se promítají do děje a vytváří tak „falešné záhady“. nechci prozrazovat děj, takže výčet poskytnu eventuálně mimo komentář, abych mohl vyzrazovačku označit.

ps. neodpustím si jedovatou poznámku. ženské psaní patrně znamená, že sama autorka dokáže napsat strašlivé ženské postavy. k pinkertýně přibyla i fiona. asi mám strašně omezené obzory, ale takové ženské typy jsem ještě v reálu nepotkal. gottseidank ;)

edit 2018: nedostal jsem se za lucasův monolog při likvidaci össeanské mandaly. vytekly mi nervy.

hivar  | **** 10.04.2014 19:43

Výborne pokračovanie prvej časti. Oproti jednotke viac akcie a dej sa začína pekne zamotávať. Som hladný po ďalších častiach.

Laxik  | **** 16.10.2014 16:21

Podruhé a lépe. Nebo taky sláva „nespolehlivému vypravěči“? Je to tak, zatímco Jantarové oči nám pěkně emotivně rozvrhly strany konfliktu a ukázaly postavy, které za tyto partaje bojují, Led pod kůží nás povznesl a umožnil nám vidět věci prvně neviděné. Totiž že pěšáci sice jakýs takýs dres nosí, ve skutečnosti ale kopou sami za sebe. Kladné postavy tu mají několikero nehezkých charakterových vad, záporáci zase sem tam odkopávají své motivace (čímž si od nás získávají když ne sympatie, tak aspoň pochopení). A co víc, z vševidoucí a vše vykecající vypravěčky tu máme mrchu, která svoji absolutní pravdu každou další kapitolou převrací naruby a nezanechává v nás nic než zmatek, napětí a očekávání. A co sakra vůbec chce ten Aš~Šád? Jen těch äëïöü slovíček je tam moc a já pak prd vím, o čem se sakra vede řeč… Velká spokojenost a těším se na další díly.

ladynka  | *** 30.01.2015 18:49

Obdobně jako první díl – na jednu důležitou informaci připadá spousta hlušiny, neboli několik stránek niterných pocitů jednotlivých osob, takže když se popadesáté dozvídám, že osoba a nenávidí osobu b, už je to jen únavné. Sice bych uvítala mnohem více informací zvenčí než subjektivizované prožitky okamžiků postav z románu, ale tohle je právě osobitost, na níž kniha stojí a která mě bohužel otravuje. Ve sci-fi si mnohem víc cením střízlivosti, uměřenosti a dávkování informací než zahlcení emocemi. Stále mě ale zajímá, jak se bude rozvíjet tajemství kolem Lodí, co to vlastně znamená a co čeká hlavního hrdinu, takže pokračuji dál.

Klobouk123  | ***** 26.10.2015 12:43

Hodnotím na základě dojmu, který ve mě druhý díl Mycelia zanechal. Opravdu originálně napsané. Těším se na pokračování a začínám si klást dvě otázky: Kdy vyjde pětka? A (pozor, možná SPOILER) není ten Lukas – nebo jiný z vypravěčů – nakonec přece jen zavřený ve virtuálu? :)

Madam Brbla  | ***1/2 21.02.2016 11:01

Poznatek první: dala jsem si na čtení mezi jednotlivými díly příliš velký časový odstup a horko těžko ze své cedníkové lebky lovila detaily „Jantarových očí“. Poznatek druhý: „Led pod kůží“ je vycpávková část, která děj série posouvá jen minimálně. Převážně se nimrá v psychice postav, poodhaluje více z jejich motivace, zároveň však čtenář často ztrácí představu, kdo je padouch, kdo hrdina a jestli vůbec někdo… charaktery padají do šedé zóny. To není výtka, naopak, jsem zvědavější na další díl, když nemám představu, co se v něm může odehrávat. Poznatek třetí: moje dítě právě žere záložku, takže bych měla skončit s komentářem. Shrnutí: „Led pod kůží“ není nic pro příznivce akce, je to pomalý román s pěkně propracovaným pozadím (emzáci a jejich znepokojivá kultura), zatím zaměřený na mapování mysli Lucase Hildebrandta a několika osob kolem něj. První díl mě bavil a fascinoval více, ale tenhle je pořád obstojně čtivý. Čtvrtá hvězdička unikla jen o fous (nejspíš vlivem toho skřítěte, co mi účinně znemožňuje plynulou četbu, vlastně plynulé cokoliv). 74%

Methat  | *** 24.03.2023 11:26

Druhý diel je o chlp lepší než prvý. No dej sa stále vlečie a v knihe sa toho moc nestalo. Autorka kľudne mohla tieto prvé dve časti spojiť a vydať ako jeden diel. Z postáv po prvých sa mi páčil Lucas a jeho sestra, Aš-šád a Pinky. Tento raz dostal najviac priestoru Lucas a Aš-šád. Kamele a ani ostatné postavy moc výrazné neboli a nezaujali ma. Ako sa v prvom diele riešil vzťah Lucasa a Pinky, tak v druhom diele je to skôr o Lucasovi a Aš-šádovi. Dúfam len, že sa dej v ďalšej knihe už konečne viac rozbehne



WebArchiv - archiv českého webu