kniha » Falzifikátoři
má v knihovně 2
hodnotilo: 3
67%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Falzifikátoři Více vydání = více obálek.

Antoine Bello

Falzifikátoři

Kniha vyšla i pod názvem:
Fazifikátori
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Sliv Dartunghuver
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Les Falsificateurs
originál vyšel: 2007

vydání: inaque (web) 2011; Kniha Zlín (web) 2013

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
PMarek  | **** 14.07.2014 15:07

Kniha si pohrává s přetvářením detailů historie, přítomnosti a tím samozřejmě i budoucnosti v nějakém „vyšším“, ale zatím nejasném zájmu. Myslím, že jen úplný idealista si může myslet, že tomu tak ve skutečnosti opravdu není. A nemusí být člověk přímo obdivovatel konspiračních teorií. Po přečtení knihy vnímám znatelný nárůst nedůvěry v jakoukoliv zprávu ve sdělovacích prostředcích a hned přemýšlím, komu a jak konkrétní zpráva přináší potenciálně prospěch, či naopak komu a jak škodí. Přesto si myslím, že nejsem paranoidní… :-) Mě kniha nadchla, zápletkou a dilematy hlavní postavy, myšlenkou knihy samotné, promyšlenými detaily a důsledky drobných „korekcí“ reality. Moc se těším na pokračování, které již mám taky doma. Další kniha slibuje posun k zásadním falzifikacím…

trudoš  | *** 29.08.2018 22:29

Má to hodně chytrý námět i sympatického hrdinu, přesto jsem se nedokázal do románu naplno ponořit. Velkou část viny na tom má bezdějovost, kdy Antoine Bello jen vyhrocuje další a další testování ústřední postavy, než se konečně dostane k něčemu skutečně podstatnému – v tu chvíli však přijde zatmívačka a pokračování příště. Příběhu tak vlastně chybí konkrétnější zápletka, nepočítám-li schematické zkoumání Konsorcia pro falšování reality, které má na svědomí, že naše vnímání světových událostí je stejně ohebné, jako gumový medvídek. Atraktivní nápad je naneštěstí utopen v moři písmenek, jako by se autor dopředu rozhodl, že opravdovou show rozjede až ve druhém díle.
A ponaučení? Člověk by neměl slepě věřit médiím. Tohle je ovšem natolik obehraná písnička, že už mě vlastně ani nedojímá. Vůbec přitom totiž nebere v potaz fakt, že „stádo“ primárně sleduje to, co sledovat chce. V opačném případě sledovanost klesne a je vymalováno. Proto nashledanou panové Objektivní a Nezávislé zpravodajství.



WebArchiv - archiv českého webu