kniha » Plnou parou
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 18
hodnotilo: 20
82%
Plnou parou
Sestavil/i:

Martin Šust

Plnou parou

Antologie retrofuturistické fantastiky

Kategorie: sci-fi - antologie - steampunk

vydání: Argo (web) 2013

odkazy: 1x [ukázka], 10x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | ****1/2 25.01.2014 20:57

Dlouhých šest let trvalo nejlepšímu tuzemskému editorovi zahraničních žánrových sbírek, než svým fanouškům naservíroval další mistrovské menu. Za základ nového díla si Šust tentokrát vybral steampunk, trochu mu rozšířil definici a přejmenoval na retrofuturismus (což je podle všeho termín přesnější a střízlivější, zatím si ale na něj nějak nemůžu zvyknout). Výsledek opět stojí za to, přestože průraznosti famózní série TDK nedosahuje. Na vině je samotný (pod)žánr, který si editor zvolil, respektive poměrně široké spektrum autorských postupů, které mu přisoudil. Vedle bezvadných, přemýšlivých a závažných povídek (nejen eso sbírky i celého steampunku MacLeod, ale i Roberson, Mamatas, VanderMeer nebo duo Swanwick + Gunn) tu najdeme i takové, které pod zručně napsaným pozlátkem paropankových rekvizit skrývají jen prázdnotu (Vaughn, Pratt). Nevím, zda se volbou těchto povídek editor snažil trefit do předpokládaných požadavků čtenářů nebo zda se mu prostě líbily, v mých očích ale trošku sbírku táhnou dolů. Každopádně, tak jako každá kvalitní antologie, je i Plnou parou víc než prostým součtem za sebe naskládaných povídek a i přes zmíněné slabší momenty je špičkovým, konzistentním dílem, které by neměl žádný zájemce o současnou podobu fantastiky minout. Nezbývá než doufat, že se bude prodávat natolik dobře, aby Martin Šust viděl v podobné práci smysl a nebudeme tak muset čekat další dlouhé roky..

Gaarq  | **** 03.04.2014 19:04

popravdě řečeno, od sborníku sestaveného martinem šustem jsem si sliboval víc. buď jsem už tak zmlsaný nebo se skutečně zadařilo sestavit sborník navýsost průměrný, obsahující jen pár dobrých kousků. líbí se mi označení retrofuturizmus, ale také vyvolává jistá očekávání, která se nedostavila. bonusem je to, jak je kniha udělaná, martin má svůj vysoký standard a ten udržuje.

trudoš  | ***1/2 15.03.2018 00:16

Maličko zklamání, v rámci atraktivních jmen a sympatického žánru jsem prostě zákonitě čekal víc. Což je možná trochu moje chyba, protože ze strany editora Martina Šusta jde o profesně skvěle odvedenou práci. Tradičně však narážím na základní rozdíl mezi řemeslnou kvalitou a vizuální degustací. A právě v tomhle ohledu antologie sází spíš na to druhé. Snad kromě zábavně burleskní povídky Marka Hoddra Mimova mumie je většina textů po imaginární stránce fantastická, jenže vyznat se v ději byl pro mě občas problém, nehledě na autorskou neochotu zakončovat příběhy nějakou tou pointou. Popravdě steampunk jsem nikdy nepovažoval za vyšší dívčí pro hrstku vyvolených, takže jsem se těšil na dobrodružné eskapády ze všech koutů realit, podmalované ozubenými kolečky a řáckou dávkou horké páry. Jenže ve finále mě uspokojilo cirka pět textů, což stran celkového rozsahu není právě mnoho. Zbytek literárně zajímavý, lehce náročnější na představivost, ale to je asi tak všechno, co jsem si z toho odnesl.



WebArchiv - archiv českého webu