kniha » Chřestýš Callahan
v Top10 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 38
hodnotilo: 46
82%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Chřestýš Callahan Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Chřestýš Callahan

Kniha vyšla i pod názvem:
Štrkáč Callahan
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

originální název: Štrkáč Callahan

vydání: Brokilon (web) 2013; Brokilon (web) 2013; Artis Omnis (web) 2020

odkazy: 8x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
KeB  | ***** 12.12.2013 10:44

Chřestýš Callahan se vrátil a je stále ve formě. První povídka (Boot Hill) je solidní westerno zombie řezničina a já to považuji za solidní rozjezd knížky. Brána duchů je skvělá a výhrady, co jsem měl, jsem už popsal dřív v komentáři. No a naděje co umírá předposlední (protože poslední umírá černý humor) je z této trojice asi nejslabší, ale pořád to má šmrnc.

Takže pokud máte rádi od idealizovaný western, drsný humor, potoky krve a spoustu akce bude se vám to líbit, jako se to líbilo mně. A doufám, že se Ďuro k Chřestýšovi co nejdřív vrátí…

Mrowka  | ****1/2 12.12.2013 23:53

Myslím, že tohle je prostě splněný sen člověka, co vyrostl na westernech a mayovkách a posléze emigroval k fantasy. Psáno s nadsázkou a láskou k westernu, což čouhá snad z každé stránky. Svěží čtivé dílo. S radostí ukládám do knihovny a s radostí se po letech zase vrátím.

tartan  | ***** 14.12.2013 12:16

Mrowka to vo svojom komentári dokonale vystihla: písané s nadsázkou a láskou k westernu, ktorá blýska z každej strany. A tak, ako si to písanie autor evidentne užil, užil som si aj ja to čítanie ;-)

Svarec  | **** 22.12.2013 23:09

Povídky na začátku a na konci vynikající, prostřední novela trochu slabší. Stejně jako u Sekery z bronzu, rouna ze zlata je na ní poznat, že vyšla na pokračování, příběh je takový rozháraný a má to dost hluchých míst. Jako celek je to však vynikající zábava, přecijen to psal Červenák :) Změnil prostředí, ale jeho rukopis je v tom pořád zatraceně znát.

Majkl  | ***1/2 07.01.2014 23:53

Nestrieľajte, pretože nie som milovník westernov, nečítal som mayovky a Wyatt Earp mi vraví len to, že to bol nejaký pištoľník či šerif! Asi. (PRÁSK – AUČ! – Zdvihol som sa z oblaku prachu.) Kolty nabok, rozmer, ktorý si vychutnajú znalci westernov, mi uniká a preto si moje hodnotenie náležite upravte. (PRÁSK do hodnotenia o jednu polhviezdu navyše.) Chcem vám však povedať, že ho zas neberte ako príliš prísne, pretože je podľa mňa tak akurát – áno, je to zbierka troch akčných príbehov, ale aj na ne mám určité nároky. (CVENG do zeme pred mojími nohami.) Pre autora je to možno splnenie detského sna, pripomenutie a narábanie s postavami (PING), ktoré má rád, ale pri porovnaní s inými autorovými dielami vychádza Callahan z duelu ako porazený (CING). Prepracovanosťou zápletky či postáv. Dynamika je pomerne schopná, ale to pre mňa nestačí. Možno len nie som cieľová skupina. Uvidíme sa pri ďalších autorových knih… (hlaveň pištole oprená o moje čelo, prst na spúšti a nezmieriteľnosť pohľadu fanati.. fanúšika – CVAK) Úúúf, pri ďalších knihách ;)

Lmslaver  | ***** 17.01.2014 07:21

Nabijte do revolveru poctivé olovo, naládujte do brokovnic sekané stříbro a pojďte s Callahanem masakrovat desperáty západu i krvežíznivé indiánské démony. Odměnou vám bude spoustu akce u které se zaručeně nebudete nudit a až se s hromadou Chřestýšových cynických hlášek přebrodíte přes řeky plné krve, střev a rozstřelených mozků na poslední stránku, bude vám líto že tohle kure.sky dobré dobrodružství končí. Ještě musím poděkovat za skvělé odkazy na mayovky a další westernové hrdiny. Za tuhle knížku bych dal i šest hvězdiček!

gokudo  | ****1/2 17.02.2014 21:18

Jako „starej dobrej trampik“ jsem odkojen na mayovkach a rodokapsech a tohle byla prima kulka mezi oci! Ty zombiky moc nemusim, ale krvavy a zabavny ostatek je moderni slovenska western-klasika!

Burbuja  | *** 26.03.2014 13:26

Nechci působit jako škarohlíd, ale tohle mě moc nenadchlo. Ať už Juraj Červenák píše o Divokém západě, nebo se nechává inspirovat ruskými bylinami či českými pověstmi, píše pořád jedno a totéž. Dočetl jsem to, ale některé pasáže jsem přeskakoval. Svého adresáta si ale Štrkáč určitě najde, o to nemám strach.

trudoš  | ***1/2 22.07.2016 00:24

Přestože kniha oplývá neodolatelným kouzlem dvou pro mě atraktivních žánrů – westernu a hororu – výsledný dojem byl spíš rozpačitý. I když Juraj Červenák obměnil prostředí, ve kterém se jinak standardně pohybuje, nijak nezapracoval na stavbě svých povídek, o zaběhnutých klišé ani nemluvě. Má to výhodu toho, že člověk dostane co má rád, na druhou stranu jiný obal není vždy zárukou lepšího výsledku. Nebýt tak sympatické ich-formy vyprávění, která není u Červenáka zcela běžná, asi by mé hodnocení bylo horší.
Ale abych jen nehaněl, některé momenty jsem si skutečně užíval. Ono člověk rychle pochopí, že se to nebere příliš vážně a prostě se nechá unášet autorovou krvavou fantasií. Scénicky tedy jednotlivým textům není co vytknout, vymalované jsou těmi nejpestřejšími barvami, ale v důsledku je z toho znát určitá prvoplánovost, která mi všechno to potěšení neúmyslně kazila. Za každou cenu pobavit a zalíbit se, jakoby možnost předložit něco byť jen trochu invenčnějšího, byl krok do jámy pekelné.

Strider  | **** 04.09.2020 14:07

Súbor troch poviedok z Divokého západu v ktorých antihrdina Callahan, chladnokrvný lovec ľudí bez svedomia a ideálov, čelí s koltom menom Kráska a puškou Beštiou nadprirodzeným silám v podobe ľudožravých zombii, prastarých indiánskych božstiev a krvilačných vampírov. Spoločným menovateľom sú štavnato a originálne napísané prestrelky, v ktorých sa telesnými tekutinami a vystrelenými mozgami rozhodne nešetrí. Odhliadnuc od akcie toho poviedky navyše veľa neponúknu, no spestrením je prítomnosť slávnych westernových hrdinov, či už skutočných (partia Wyatta Earpa), alebo fiktívnych (zábavne krvilačné verzie Old Shatterhanda s Winnetouom). Nadprirodzené prvky mi síce do tohto prostredia veľmi nepasujú a radšej by som si prečítal o tom ako Štrkáč čelí nástrahám z mäsa a kostí, autor si ale písanie zjavne užíval. Ako odpočinkové čítanie to vôbec nie je zlá voľba, i keď asi nič pre slabšie povahy. 7/10

Středoevropan  | **1/2 14.07.2021 21:38

Vlastně to jako celek nebylo špatné. Možná o kus lepší by ty povídky byly kdyby do toho autor nemíchal všechny ty známé postavy…ale hádám, že to by ho tak moc nebavilo psát.



WebArchiv - archiv českého webu