kniha » Kalibánova válka
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 65
hodnotilo: 78
81%
Kalibánova válka

James S. A. Corey

Kalibánova válka

série: Expanze
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - space opera - zombie

originální název: Caliban's War
originál vyšel: 2012

vydání: Triton (web) 2014

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
FerryH  | ****1/2 07.02.2014 21:20

…tak mam druhej dil teto spejsky prectenej: a je to hodne dobre!!! Strasne se divim, ze tato serie nevyvolala (u nas) tolik rozruchu jako jine slavne Space Opery – treba http://www.legie.info/serie/491-odhaleny-vesmir
nebo http://www.legie.info/serie/192-usvit-noci
Pokud bych tyto dve serie mel srovnat s tou (zatim dvoudilnou) serkou: Expanze … tak u mne o kousek vitezi Reynolds, ale zas Hamilton je o vetsi kus horsi(a brakovejsi – s tou svou ujetou vesmirnou mystikou)
Corey to ma (maji – je to duo) v serii Expanze tak nejak uzasne vyvazene. Skvela akce a i poteseni z tvrde space opery pro nadrzeneho fanouska SF!
K tomu vyborne vyvazeny mix SF a horroru – i ti brakovejsi zombici tam tak nejak proste sednou! Divne, ale je to tak! …a to teda zombiky FAKT nemusim!! :o)

gokudo  | *1/2 17.02.2014 20:47

VELKE ZKLAMANI, BOHUZEL! Pryc je Miller a prebytek je jenom ridka hollywúdska gulasova polivka! Ten pomatenec co porad hledal svoji malou dcerku, me opravdu iritoval. Jeste ze ty zenske postavy to tak trochu zachrani od uplne katastrofy.

jirikk  | **** 21.02.2014 17:25

Především palec nahoru pro Triton – podobně jako v případě série Cherie Priest ukazuje, že lze postupovat i rychleji než laseráckým šnekotempem kniha/2 roky. Tím ale nadšení spíš končí, Kalibánova válka je všech směrech o něco slabší než první díl. Už Leviatan naznačoval, že Holden a jeho posádka zrovna nejsou tou sestavou, která by dokázala utáhnout zajímavý příběh, to se bohužel potvrdilo. Horší ale je, že i po dějové stránce se toho přes všechny vesmírné bitvy zas až tak moc neděje. Základním kamenem této série, který ji má jediný šanci udržet pohromadě, musí podle mého názoru být tajemství okolo protomolekuly, její podstaty, chování a původu. V tomto směru toho Kalibanova válka nabízí hodně málo, místo toho jsme svědky krkolomných a nevěrohodných politických čachrů, k nim zápletka s unesenými dětmi s takovým množstvím děr a otazníků, až se mi zdá, že je prostě odfláknutá. Ale možná jsem jen nesledoval vyprávění dost pozorně, s přečtenými stránkami ve mně rostla hlavně netrpělivost, která se nakonec překlopila v mírné zklamání – Kalibánova válka je opravdu jen přešlapováním na místě, což nakonec potvrdí úplně poslední kapitolka knihy. To důležité musí přinést až poslední díl, snad nakonec dokáže naplnit přísliby této atraktivní space opery.

Vlask  | **** 18.03.2014 19:52

I přes znatelný úbytek akce a nárust politiky s novou postavou, která to má v popisu práce, je to stále stejně skvěle čitelné. Pravda příběh nic originálního nepřinesl a dá se říct, že se prakticky opakuje (bezohledných korporací je vždy dost). Detektiva, který nemá co ztratit nahradil v pozici zkrachovalé existence otec, který o dceru dávno přišel. Noir postavu tak nahradila tragikomická, která zejména v bojových situacích spíše rozesměje. Jediným záporem je tak stupidní a nelogický způsob, jak získat pro kapitána ještě větší slávu (aneb proč posílat na zamořenou loď skupinu po zuby ozbrojeným mariňáků v bojových brněních, když tam můžem poslat jednoho hledaného psance v neohrabaném pracovním skafandru – vždyť jde jen o celou populaci marsu) a nechutný hák na konci vzbuzující velkou natěšenost na příští díl.

Madam Brbla  | **** 05.01.2015 15:22

Zatímco se po Venuši rozlézá znepokojivě záhadná protomolekula a dělá vrásky nejen politikům na Zemi, vletí lejno do větráku na Ganymedu. Co rozhodilo křehkou rovnováhu Země – Mars a způsobilo zdecimování strategicky důležité kolonie na největším měsíci Sluneční soustavy? Kam se poděla skupina vážně nemocných dětí? Odpovědi hledá idealista James Holden s posádkou lodi Rosinante a také několik nových postav: pozemská politička Avasarala – stará dáma znalá „hry“, přímočará mariňačka z Marsu Bobbie Drapperová a Prax Meng, otec jednoho z pohřešovaných dětí. Zpočátku rozdělené linie se jako vždy postupně sbíhají.
Děj je tentokrát malinko komplikovanější, méně zaměřený na napětí a akci, více na politiku. Seděla mi hororová atmosféra „Leviatana“ a její úbytek v „Kalibánovi“ je důvodem pro ubírání procent. A hned vytasím další: rozpory mezi cynikem Millerem a chronickým správňákem Holdenem byly osvěžující, naproti tomu Holdenův skřípající vztah s Naomi prostě neměl šťávu. A občas se holt logika místo reality podřizuje spisovatelskému záměru: tenhle, tenhle a tahle jsou hlavní hrdinové a proto musí vyřešit veškeré problémy.
Druhý díl „Expanze“ mě tedy neuchvátil jako jeho předchůdce, stále se však jedná o velmi čtivou, moderní space operu, která rozhodně stojí za pozornost příznivců žánru. „Abaddonova brána“ už mě čeká v polici a s ohledem na (poněkud očekávaný) hák v závěru jsem hodně zvědavá, co si na čtenáře spisovatelské duo přichystalo za překvapení do třetí části. 77%

Dilvermoon  | **** 27.01.2015 20:34

Jak se tak často stává, Expanze není románová série, ale tlustý román rozdělený do několika svazků. Takže Kalibánova válka jednoduše rozvíjí jakousi mezihru mezi efektním nástupem protomolekuly a předpokládaným strhujícím vyvrcholením. Popravdě řečeno výše zmíněné mimozemské návštěvnice si tentokrát příliš neužijeme, zato nahlédneme do politických kuloárů a máme možnost sledovat válečné flotily chystající kvůli ní Ragnarök. U tohoto dílu jsem postrádal hutnost prvního, když to porovnám s Reynoldsem, tam jsem měl neustále pocit velmi „plnotučné“ četby, zde cîtím ve srovnání s prvním dílem jisté rozředění. Ale přesto jsem spokojen a do třetího dílu jdu s chutí.

SONP  | ***1/2 16.09.2015 19:30

Po Leviatanovi další technicky velmi pěkně zpracovaná space opera, kde platí fyzikální zákony a kde to tudíž cestovatelé vesmírem vůbec nemají lehké, neboť v důsledku setrvačnosti úpí ve svých zátěžových křeslech s žilami plnými drog, zatímco obyvatelé Pásu planetek mají vzhledem ke své tělesné konstituci zapovězenou silnou gravitaci Země (což trochu narušuje rodinné vztahy). Zapomeňte na umělou gravitaci, světelné meče a hyperprostor: tady i ta nejluxusnější jachta podléhá stejným pravidlům, jako funkcionalistické vojenské plavidlo. Technicky je to skutečně výtečné a člověk jen žasne, jak to mají autoři všechno pěkně vymyšlené. Podobnou práci odvedli i po politické stránce – stvořili totiž bezskrupulozní zřízení budoucnosti, u níž lze velmi dobře věřit, že k němu jednou naše společnost dojde. Přes to všechno se mi Kalibán četl o něco hůře než Leviatan, snad proto že mi zde chyběla detektivní „Marlowovská“ linie z prvního dílu, ze které jsem byl nadšen, a na místo ní se zde objevili dnes tolik populární vesmírní mariňáci a s nimi i knižní akční přestřelky, které obvykle přeskakuji. Navíc některé scény mi snad až příliš evokovaly filmové Vetřelce (až si to přečtete, pochopíte, více spoilovat nechci). Dávám 7/10!

trudoš  | **** 01.01.2016 02:34

Druhý díl série Expanze úspěšně navazuje tam, kde skončil předchozí román. Opět je zde vyprávěn rámcově uzavřený příběh, kdy na pozadí konfliktu většího, sledujeme jednotlivé dílčí zápletky, které se postupně spojují, aby v závěru eskalovaly. Překvapivě se autoři vyhnuli nejzajímavějšímu tématu, což je evidentně zapříčiněno tím, že si jej schovávají na později. Za mě asi největší slabina, protože je znát nastavovaná kaše. Přesto nepodlehla Kalibánova válka prokletí druhých dílů a naopak je v některých bodech lepší než Leviatan se probouzí. Nepřipomíná už tolik scénář k počítačové hře, koncepce by spíše šla přirovnat k promyšlenému seriálu a to jak díky vývoji zápletky, tak především kvůli postavám v románu účinkujícím. Těch je zde o poznání více, díky čemuž tentokrát děj sledujeme hned ze čtyř stran, tedy rovnou dvojnásobek oproti minulé knize. Zde pak exceluje politička Avasarala, která by si rozhodně zasloužila knižního Oscara za nejlepší vedlejší postavu roku 2014.

mato_klerik  | *** 16.11.2016 14:16

Slabšie ako jednotka. Predovšetkým absencia sympatických postáv je citeľná. Vzťahy na palube nič extra zaujímavé neprinesú. Veľký problém je že sa v románe dokopy nič neudeje. Už jednotka fungovala hlavne na dohadoch, o čo vlastne komu ide, a dvojka nám nič dostatočne zaujímavé k nastolenej téme nepovie. Vedec, okolo ktorého sa dej teraz točí (únos dcéry) je vyslovene nezaujímavý. Panovačná Avasarala poteší, ale knihu neutiahne… A jedna fajn Marťanka tiež nie… Záverečná tretina je ale veľmi dobrá a akčná…



WebArchiv - archiv českého webu