kniha » Jen ty můžeš zachránit lidstvo
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 37
hodnotilo: 35
67%
Jen ty můžeš zachránit lidstvo Více vydání = více obálek.

Terry Pratchett

Jen ty můžeš zachránit lidstvo

Kniha vyšla i pod názvem:
Iba ty môžeš zachrániť ľudstvo
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Johnny
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

originální název: Only You Can Save Mankind

vydání: Talpress (web) 1998; Columbus (web) 2002; Talpress (web) 2014; Talpress (web) 2021


Komentáře:
tomts  | **** 18.05.2009 15:53

Poměrně slušná SF pro mládež. Dvanáctiletý kluk hraje na počítači střílečku s mimozemšťany a stane se součástí hry (cosi podobného už před 20 lety sepsal Veverka s Hetešou v knize Těšíme se na vás, ale bylo to pro dospělé a popravdě i mnohem kvalitnější). Poměrně slušně rozpracované postavy a kupodivu kniha není humoristická.

BorgDog  | ***1/2 18.05.2009 20:05

Není humorná? :-) Ehm… nic ve zlém, ale tomts má patrně nějaké vulkánské předky. Je to už roky, co jsem tu knihu četl, ale dodnes si pamatuji třeba štulce do Vetřelců a Ženevské konvence nebo dialog hlavního hrdiny s emzáckou velitelkou při cestě šachtou: „Já jsem viděl takový film, kde byl mimozemšťan, co lezl ventilací a vždycky vylezl přesně, kde chtěl.“ „Asi měl mapu.“

trudoš  | ***1/2 15.09.2017 22:54

Román z roku 1992 se nese v duchu příznačného humoru Terryho Pratchetta, oproštěného pouze o šílenou zeměplošskou imaginaci. Autor se drží při zemi alespoň co se základních kulis týče, ovšem stran děje, to už je jiná. Hodně přitom oceňuji, jak bez problémů dokázal najet na mládežnický smysl pro nesmysl a zároveň příliš nerozmělnit vyprávění, takže není moc šancí se u něj nudit. Nakonec jedinou slabinou je ústřední motiv počítačových her – těch dvacet let je tu prostě znát. Žádný internet, žádná wi-fi, žádný bluetooth. Naopak sousta disket a vědro trpělivosti při načítání. Čas je holt neúprosný. Nostalgie ovšem parádní.
Samotná koncepce zápletky je jednoduchá a stojí především na kouzelném vykreslení party nerdů v době, kdy to ještě nebylo příliš cool. Sice si pan Pratchett úplně nevěděl rady s přenosem dětí do počítačového univerza, a tak mu to trochu skřípe, ovšem jenom skutečný rejpal by se zabýval takovou podružností. V důsledku veselá jednohubka se špetkou filozofie na jeden večer.



WebArchiv - archiv českého webu