kniha » Podivná záležitost se Skákajícím Jackem
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 22
hodnotilo: 25
83%
Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

Mark Hodder

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

série: Burton & Swinburne
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - alternativní historie - steampunk - cestování časem

originální název: The Strange Affair of Spring Heeled Jack
originál vyšel: 2010

vydání: Triton (web) 2014

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
snop  | ***1/2 12.03.2014 23:03

Taková alternativní steampunková historie, kterou se mihnou mnozí velcí viktoriáni. Pointa není překvapivá, takže jde spíše o zpracování. To je celkem ucházející, ačkoli občas až moc se blížící různým těm Fu Manchu a jiným brakům, které to jinak jen postmoderně cituje.

jirikk  | ***1/2 14.03.2014 14:10

Hodder mě dokázal zaujmout hned během prvních kapitol, nepokrytě čerpá z mých dávných oblíbenců (Mašina zázraků, Brány Anubisovy), zdálo se tedy, že očekávání vyvolaná slibnou propagací budou naplněna. Nakonec se to tak úplně nepodařilo, což je škoda. Autor mi postupem času stále více začínal připomínat pejska a kočičku s jejich dortem. Ze zmiňovaných klasik vzal osvědčené ingredience, na stránkách knihy se tak promenují skutečné historické postavy, poznáme viktoriánský Londýn a jeho mlhu,cestuje se časem a vytváří alternativní historie, příběh je plný šílených vědců a jejich ještě šílenějších vynálezů (osud Brunela či Spekea zas připomene Chinu Mievilla a přetvory) – jenže tohle všechno je naházené do jednoho kotle hlava nehlava a navíc ještě překořeněné huromem, což je fajn ingredience, jenže se s ním musí nakládat jako se solí, tedy opatrně. Někde v polovině knihy mi došlo, že dosavadní sympatické autorovo spiklenecké pomrkávání, které naznačovalo, že není třeba vše brát smrtelně vážně, pomalu přešlo v bohapustou parodii. V tom okamžiku se mi kniha začala vzdalovat, postavy se změnili v pouhé figurky a celý ten komplikovaný příběh ztrácel na poutavosti. Mám podezření, že se to přihodilo i autorovi, který si uvědomil, že by dalo moc práce ten galymatyáš nejak na úrovni dokočírovat do cíle a tak ho raději obrátil v grotesku. Přes všechny výhrady ale stále Skákající Jack patří k mírnému nadprůměru (hlávně díky skutečně povedené první části) a sérii dám ještě alespoň jednu šanci.

SONP  | ***1/2 14.03.2015 19:21

Tak tohle byl opravdu hodně praštěný steampunk. A začínalo to tak poklidně a seriozně viktoriánsky (vlastně albertiánsky!): na geografické veřejné debatě cestovatelů o pramenech Nilu. Když se ale v příběhu objevili zmutovaní kurýrní papoušci, kteří obohacují přenášené zprávy peprnými nadávkami, zbystřil jsem. A i když celý příběh pak přejde do zběsilého a bizarního děje, stále nabízí poetiku 19. století – i když přiznávám, že v závěrečné bitvě jsem ztratil přehled a začal akční pasáže přeskakovat. Potěšilo mne, že v zásadě všechny postavy mají základ ve skutečné historii a rád jsem si přečetl na wikipedii o Brunelovi s jeho fantastickým tunelem pod Temží. Takže i když jsem nebyl dějem úplně nadšen, dám Hodderovi šanci s dalším dílem. Ale sobě poskytnu nějaký čas k tomu, abych se z té šílenosti znormalizoval. 70% – pokud jste detailněji seznámeni s viktoriánskou historií, přidejte si tak 20% (průměrně poučený český čtenář má mírný handicap)

trudoš  | ***1/2 10.11.2016 23:41

Angličan Mark Hodder se nám poprvé představil skvělou povídkou Mimova mumie, kde se svéráznou komikou zavítal do hlubin klasického steampunku. V Podivné záležitosti se Skákajícím Jackem tak činí se stejným zápalem, jen na širším prostoru a s komplexně promyšleným světem, přičemž exceluje hlavně ve fantastických detailech. Jeho smysl pro nesmysl je v tomhle ohledu naprosto nezapomenutelný. Potrhlý detektivní příběh tak příjemně okořeňuje nejen nevšední humor a eskalující akce, ale především úžasně nostalgická atmosféra doby, která nikdy nenastala.
Autorovou slabinou je ovšem koncepce zápletky. Ta totiž dostává jasnější tvar až po první třetině, následná část připomíná spíše operetní šarádu, než plnohodnotnou gradaci, a na poslední stovce stran se konečně dočkáme nějakého rozuzlení. To však díky své předvídatelnosti nemá čím obhájit celkový rozsah vyprávění. Vedle vykřičníkové obsese mi pak vadila tendence kombinovat moderní mluvu s archaickým prostředím, ale to už je věc osobního vkusu.

Durgas  | ****1/2 10.11.2021 22:28

Výborný a originálny steampunk. Obdivuhodné sú jednak autorove rozsiahle znalosti o reáliách a osobnostiach viktoriánskeho obdobia. Za pochvalu stojí aj skvelé naviazanie fiktívnych udalostí na kusé dokázané reálie okolo záhadnej postavy Skákajúceho Jacka, všetko do seba na konci zapadne ako švajčiarske hodinky. Veľmi dobrý počin, ktorý sa číta jedna radosť!



WebArchiv - archiv českého webu