kniha » Kalibán
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 77
hodnotilo: 48
86%
Kalibán

Roger MacBride Allen

Kalibán

série: Záhady robotů Isaaca Asimova
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Isaac Asimov's Caliban
originál vyšel: 03/1993

vydání: Knižní klub (web), Eminent 1997


Komentáře:
Judson  | ***** 27.02.2006 11:36

Asi nejlepší kniha o robotech, kterou jsem kdy četl. Hlavní zásady a myšlenky pocházejí od Asimova, ale je poznat, že je to kniha spíše psaná Allenem. Je zde značný akční spád a spousta napětí. Jak se asi zachová robot bez tří zákonů ve společnosti, která roboty opovrhuje ?? Štvanice na něj začíná.

stimílek  | ****1/2 13.12.2009 20:47

Roky ležela v knihovně a po přečtení říkám – neprávem! Výborně napsané, já osobně bych neřekl, že ji nenapsal sám IA. Je to prostě klasická Asimovova detektivka. A pak, že se nedá kolem zákonů robotiky nic vymyslet. Závěr byl na mě trochu rychlý, pro vychutnání spletitých logických kliček budu muset přečíst ještě jednou :)

Phoenix  | **** 21.05.2012 15:25

Při čtení této knihy jsem si příjemně zavzpomínala na doby, kdy jsem hltala Romány o robotech. Kniha je psaná v podobném duchu, přičemž děj se přesouvá ještě kousek do budoucnosti, kdy si lidé začínají uvědomovat, že to s roboty už trochu přehánějí. Detektivní zápletka taktéž nezklamala a dlouho se nedalo odhadnout, kdo vlastně za útokem stojí. Teprve ke konci příběhu začne čtenáři svítat, kde se asi stala chyba a jak to tedy vlastně bylo. Jediné, co mě po přečtení mrzelo, že už se dál nerozebírá, jak se bude vyvíjet robot s modifikovanými zákony. Ale to by bylo na další knihu, tahle byla spíš detektivka.

Dilvermoon  | ***** 27.03.2014 08:40

Velmi dobrá robotická detektivka pevně zasazená do světa Isaaca Asimova. Jeho robotické zákony jsou alfou a omegou románu, v textu roztroušené zmínky o reáliích z jeho vlastního světa a i celkově příběh připomíná dílo tohoto gurua literární robotiky. Kniha obsahuje i vysvětlující pasáže s úvahami, které by mohly někoho trochu zbrzdit, ale jde o celkovou logiku příběhu, která se vyložit zkrátka musí. Ostatně i na akci dojde. Jako realista neočekávám české vydání dalších dvou dílů, nicméně byl by to dobrý počin.



WebArchiv - archiv českého webu