kniha » Valhala
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 24
hodnotilo: 9
93%
Valhala Více vydání = více obálek.

František Novotný

Valhala

série: Valhala
díl v sérii:

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Další den Valhaly: Dopoledne, Další den Valhaly: Odpoledne, Dlouhý den Valhaly, Dlouhý den Valhaly: Meče a prsten, Konečný den Valhaly: Chlapec s mečem, Konečný den Valhaly: Mezi světy, Dlouhý den Valhaly: Vetřelci

Kategorie: fantasy - sci-fi

vydání: Triton (web), Argo (web) 2014; Triton (web), Argo (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
furunkl  | ***** 26.01.2015 11:44

Valhala je jako žulový masiv. Naprosto kompaktní dílo složené z částeček a žilek. Tu různé mýty, náboženství, a filizofické systémy. Tu odkazy na různé známé postavy historie v naprosto překvapivých kontextech. Cestování v čase, cestování v cestování v čase. Někdy drsné vyprávění o bezmoci a fatalismu, jindy téměř hrdinské sebeobětování a boj do posleního dechu. Někdy dobrodružné příběhy o přátelství, jindy zničující explicitní sex. Čtenář, který je alespoň průměrně znalý historie První a Druhé Světové, ale také Studené války, bude okouzlen alternativami, které jsou mu zde nabízeny. Zajímavě je pojatá druhá a třetí kniha, jejichž části jsou vyprávěny z pohledu jiných účastníků událostí. I přesto, že čtenář zná výsledek jejich peripetií, je nový pohled obohacením a dovysvětlením cesty, která byla v prostřední knize jen nastíněna. Valhala je intelektuální hostinou v tom nejlepším slova smyslu a přemýšlivý čtenář si přijde na své. Vzhledem k hutnosti textu a spletitosti příběhu je lepší, číst všechny díly jedním rázem. K tomu je nové, krásné, omnibusové vydání jako stvořené. Ukončení příběhu je logicky jednoduché, přesto uspokojující. Vše završuje rozsáhlý poznámkový aparát. Valhala je pro mně jeden z nejlepších českých románů. Nejen fantastických. Obstojí totiž i mezi tzv. vážnou literaturou i jakoukoli beletrií.

Durgas  | ***** 06.04.2015 19:13

Po dočítaní tohoto úctihodne rozsiahleho a zároveň spletitého diela zažívam čosi podobné chvíli, keď som dočítal Eriksonovu ságu Malazu. V menšom, ale aj tak to mienim ako veľký kompliment. Prvá časť knihy mi v niektorých aspektoch celkom nerezala, no potom sa dej a svet rozrástol do nevídaných rozmerov a ja som so zatajeným dychom prečítal obe prostredné časti zlepenej ságy. Posledný diel (resp. posledné dva poddiely) pridali do celkovej mozajky množstvo detajlov, spojení a veľa článkov puclí tu zapadlo na svoje miesto. Tlieskam. Valhala sa mi, chtiac nechtiac, dostala pod kožu. SPOILER: Naivného prvého dverníka by som najradšej prefackal, Reginleif nechal hodne dlho trpieť (nejakým spôsobom, ktorý by si neužila), a tak ďalej. Možno mi trošku v závere chýbal epilóg toho, čo sa dialo vo Valhale po znegovaní alter-reality, čo bolo ďalej s Grímnim, Lokim, Súrtom, Reginleif? Ako sa to prejavilo na nasledujúcom chode toho bezčasého podsvetia? Ostatok sa ale pekne uzavrel, posledná stať je veru na zamyslenie.

avatar2  | ***1/2 11.04.2015 09:57

Inu, asi tu půjdu lehce proti proudu. Rozhodně respekt vůči imaginaci, promyšlenosti a trpělivosti, s jakou autor dílo sepsal. Na druhou stranu, svět je tak velký (časoprostorově, doslova), že se zde díky tomu může dít naprosto cokoliv a čtenář naprosto nemá šanci odhadnout co se bude dít dál. Postav je mnoho, některé fiktivní, jiné půjčené z historie. Některé žijí jen svůj vymezený život, jiné jsou „věčné“. Autor přivádí na svět postavy ze severských legend, své vlastní postavy, reálné postavy naší i světové historie, i čistě literární postavy jiných autorů. Ano, je to zábavné, ale ten mix na mně asi nefungoval tak jak měl. Popravdě řečeno, při čtení druhé knihy jsem byl zcela zmaten, nevěděl jsem kdo je kdo, co dělá a proč vlastně. U třetí knihy se to zas trochu zlepšilo. Mám z toho pocit, že autor chtěl stvořil veledílo podobné Malazské knize padlých nebo Kingově Temné věži (se kterou se zde letmo setkáme), ale nějak neudržel pod rukama tvar a směr. Ale rozhodně jde o velmi zajímavé dílo české fantastiky.



WebArchiv - archiv českého webu