kniha » Doktor Spánek
chce si přečíst 1 | má v knihovně 28
hodnotilo: 40
81%
Doktor Spánek Více vydání = více obálek.

Stephen King

Doktor Spánek

Kniha vyšla i pod názvem:
Doktor Spánok
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Osvícení
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Doctor Sleep
originál vyšel: 09/2013

vydání: Ikar (SK) (web) 2014; Beta (web) 2014; Beta (web) 2019; Ikar (SK) (web) 2019

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Burbuja  | ***** 10.04.2014 14:36

Moc jsem se na tohle dílo těšil a musím konstatovat, že jsem nebyl zklamán. Občas mi přišlo, že Stephenovi s tvorbou Doktora Spánka pomohl i synek Joe, najdeme tam i odkaz na jeho Vánoční říši. Zajímalo by mě, jak by vypadala kniha, kterou by napsali společně. Jinak je to rozhodně povinná četba pro všechny kingofily, přečetl jsem to jedním dechem.

jirikk  | ****1/2 22.04.2014 12:59

Na nejnovější kingovku jsem se pochopitelně těšil, to je povinnost, nicméně tentokrát jsem ji vyhlížel přeci jen trochu s obavami. Osvícení, možná nejlepší Kingův román vůbec, se mi jako příliš vhodná látka pro pokračování nejevil. Jde o komorní (což pro Kinga není úplně typické) příběh několika málo postav a jednoho čarovného místa, které navíc v závěru vezme za své. Měl jsem tedy obavu, aby King jen nerecykloval a nevymýšlel nějaký Overlook 2 osazený rodinou v čele s taťkou Dannym, kterému začíná trochu šibat.. To se naštěstí nekonalo, autor využil Osvícení hlavně jako nevyčerpatelnou zásobu běsů, kterými vybavil psychologický profil hlavního hrdiny. U Dannyho Torrance si opravdu nemusel lámat hlavu s tím, jak vylíčit cestu vedoucí k pijácké závislosti, v tomto ohledu bylo rozhodnutí navázat na Osvícení skutečně chytré. Doktor spánek toho ale se svým předchůdcem až tolik společného nemá, jde o klasický střet hodné a zlé party, přičemž obě disponují „nadpřirozenými“ schopnostmi, tedy téma, ve kterém se mistr cítí jako ryba ve vodě a které už několikrát přesvědčivěji zpracoval. A právě v tom střetu vidím hlavní problém jinak vcelku podařeného díla – zatímco v přípravné fázi (Dannyho boj s alkoholem, pomalé seznamování s Abrou) potvrzuje SK svou extratřídu, tak v závěrečné části knihy úroveň udržet nedokáže. Což vynikne i třeba ve srovnání s Hillovou Vánoční říší, kterému se díky několika narážkám nelze vyhnout. Poslední cca třetina Doktora spánka mě jednoduše nenadchla, vše je příliš

--POZOR SPOILER---

hladké a cukrkandlové. Záporáci jsou zlikvidování příliš bezproblémově (s čestnou výjimkou Vrány) a především bez ztrát – jediné správné vyústění románu, které jsem měl před očima (moje chyba, samozřejmě) je Danny, umírající na místě, kde už jednou málem zahynul a kde na odpuštění čeká jeho vlastní otec (umírání se samozřejmě koná až po té, co vlastní obětí zachránil Abru a zrušil Pravý rod). Starý pán to ale viděl jinak, přežije dokonce i Dannyho letitý pomocník, který má v pohledu zkušenějšího čtenáře předčasný konec napsán na čele. A jako by to nebylo málo, tak přestože většina kádru party klaďasů tvoří vyléčení notorici, ani jeden nesklouzne zpátky k chlastu. Lze to ale samozřejmě taky vidět tak, že se King vyhnul klišé a překvapil, což se mu minimálně v mém případě podařilo. Takže nač bych si chtěl stěžovat…

SONP  | ***** 19.06.2014 10:07

Kingovka jak ze starých časů, vůbec nemusíte mít strach, že by se jednalo o nastavovanou kaši z Osvícení – Overlook a jeho hnijící obyvatelé jsou jen jakýmsi doplňkem. Jde prakticky o plně samostatný román, i když znalost „jedničky“ je určitě výhodou. Zejména ve středu knihy se od ní prakticky nelze odtrhnout, mistr nám servíruje své typické kingovské rekvizity opravdu v ďábelském tempu. Lze souhlasit s tím, že v závěru knihy jde vše možná až příliš hladce, na druhou stranu King není G.R.R.Martin, aby nám všechny hlavní sympatické postavy pozabíjel (jediná zemřelá kladná postava zemře na lůžku přirozeno smrtí). Hlavní záporáci v podobě amerických „buranů“, kteří křižují ameriku ve svých monstrozních karavanech (a paradoxně označují za burany všechny ostatní), jsou velmi originální a každý, kdo navštívil státy, asi bude vědet o jakou společenskou vrstvu se jedná. Celkově jsem byl nadšen a je neuvěřitelné, co je King schopen po desítkách napsaných knih ještě vyplodit – už se těším na Mr. Mercedes!

MirabelkaP  | ****1/2 18.07.2014 09:02

Co napsat víc? :-) Za tohle pokračování se Osvícení rozhodně stydět nemusí. Nižší hodnocení dávám kvůli Pravému rodu, části popisované z jejich strany mě úplně nesedly. Ale jinak skvělá Kingovka :-)

Speedemon  | **** 06.08.2014 13:08

King hned ze začátku sešlápne plyn nadoraz a žádný pomalý rozjezd se tedy nekoná. Kniha má díky tomu na Kinga netypické tempo hned od začátku a postupně spíše zpomaluje, ale rozhodně nikdy nenudí. Myslím, že se v žádném případě za takové pokračování nemusí stydět a stále odvádí skvělou práci. Konec mě taky dost překvapil. Měl jsem vyhlídnuto několik postav, které to do konce nezvládnou a Stephen nám opět vypálil rybník a málokdo z nás si dokázal takový konec představit.

Madam Brbla  | **** 23.12.2014 11:43

Tohle je King jako zamlada, kdy chlastal, fetoval a tvořil napínavé bestsellery jeden za druhým. Podstatnou složkou „Doktora Spánka“ je ovšem varování, kam až člověk může klesnout, jestli se poddá svým závislostem. Nepůsobí to jako plytké moralizování, když autor zatraceně dobře ví, o čem píše a jeho osobní zkušenosti jsou zřetelně cítit z každého slova na téma alkohol.
Dan Torrance, někdejší dětský hrdina „Osvícených“, nezvládá své démony právě nejlíp, ale časem se i na něj osud usměje v jednom americkém městečku, kde najde lidskou podporu, práci a relativní klid v duši. Pozná také další nadané jedince, zejména neobvyklou dívku Abru, která se díky síle svého talentu dostane do nebezpečí.
Víc prozrazovat netřeba. Příběh odsejpá hladce, nikde příliš nezpomaluje, bohužel se však nevyhnul určitým neduhům. Zbytečná telenovelovitá scéna (modří vědí;-)) mi ještě teď křiví ksicht znechucením a finále bylo předvídatelné, málo dechberoucí, prostě na můj vkus ne zcela uspokojivé.
Za mě tedy hezkých 80% a špetka zklamání, protože první dvě třetiny románu slibovaly cosi výjimečnějšího.

avatar2  | ****1/2 08.08.2015 16:26

Když jsem si koupil nového Doktora Spánka, pro osvěžení jsem si raději znovu přečetl i Osvícení a kruci, to je fakt dobře napsaná kniha. Teď jen aby i pokračování udrželo kvalitu. Těžko srovnávat, je to prostě z úplně jiného soudku. Hlavní postava sice zůstává a nese si rodinnou zátěž z prvního dílu, ale děj je ze zcela jiného soudku, není to boj s vnitřními démony, ale s jasně definovaným vnějším zlem. Napsané je to výborně, byť bych jednu výtku měl – chybí tomu nervydrásající závěr. Jak finále dopadne je tak nějak předem jasné, není o koho se bát, převaha hodných nad zlými z předchozího děje jasně vyplývá. Snad nám King na stará kolena nevyměkává… ale čtení je to parádní, doporučuji.

KainIX  | ***1/2 05.11.2015 23:02

Půjdu trochu proti proudu. Tahle kniha mi totiž nesedla.

Osvícení je má oblíbená Kingovka a jeden z nejoblíbenějších hororů vůbec. Když jsem ho četl, tak jsem to všechno s Danym doslova prožíval. Ta atmosféra!!!

Doktor Spánek má tři dějové linky. V první sledujeme Dana Torrance, hlavní postavu z Osvícení, jak dospívá a jak se, jdouc v otcově šlépějích, utápí v alkoholu, aby s ním následně začal bojovat. Přestože hotel Outlook je dávno pryč, jeho hrůzy Dannyho po čase stejně najdou. Druhá linka sleduje Abru, dívku nadanou velmi silným osvícením. Sledujeme ji od jejího narození až do momentu, kdy se setká s Danem a pak dál. Třetí linka pak ukazuje Pravý rod, uskupení bytostí, které kdysi byly lidmi. Ty cestují ve svých pojízdných domech napříč Amerikou a hledají lidi s osvícením, hlavně pak děti. Osvícení je pro ně totiž něco jako potrava, lék na všechny nemoci a zdroj jejich síly a napdřirozených schopností. Pravý rod se nevyhnutelně setkává s Abrou a Danem, ale jak to celé dopadne, to si přečtěte sami.

Pan King je mistr vypravěč a nejinak je tomu u této knihy. Text vás chytne a nepustí.

To je asi tak vše, co bych mohl na knize pochválit. Toho, co mi vadilo je bohužel mnohem více. Začal bych tím, že celé to vyprávění o alkoholizmu a Danyho boji s ním mě nebavilo a ani podle mne nemělo na celý příběh žádný vliv. Klidně by v knize nemuselo být. Ubylo by nějakých 50 stránek, možná víc a příběh by byl kompaktnější. Taky se mi nelíbilo, že Pravý rod byl ve výsledku jen bandou neschopných zbabělců, místo hrůzunahánějících bestíí, které jsou schopny přežít staletí. Rovněž chování Abry v pozdější fázi knihy mi nepřišlo reálné. Prostě jsem ji místy nevěřil, že to, co říká a dělá by opravdu řekla nebo udělala. V neposlední řadě mi to přišlo příliš předvídatelné. Už před půlkou knihy musí být každému jasné, jak to celé dopadne. Nakonec mi v knize chyběla atmosféra. Bylo tam pár dobrých momentů, hlavně v první polovině, ale i to byly spíše záblesky ve tmě.

Podle recenzí a komentářů čtenářů se tato kniha velmi líbí. I mně se velmi dobře četla, ale ten celkový dojem po přečtení a místy už během něj byl slabý. Očekával jsem mnohem víc. Takhle budu Doktora Spánka osobně řadit spíše k těm Kingovým slabším knihám. Jestli si chcete čtení užít, sáhněte raději po Osvícení. Klidně i znovu.

P.S. nechápu rozhodnutí vydavatele nahradit perfektní originální obálku tou vlastní. Kocour na ni navíc nehraje v knize žádnou zásadní roli.

Dilvermoon  | **** 14.01.2016 12:09

Dan Torrance už rozhodně není žádný vyjukaný malý Danny, ale životem smýkaný a protřelý dospělák s vlastními problémy a kostlivci ve skříni. Osvícení se odehrávalo jen na jednom místě přírodními živly odříznutém od světa, tentokrát se ale spolu s postavami románu nacestujeme přes Státy docela dost a to už jen ze samé povahy záporných postav. Chybí tu sice stísněná a démonická atmosféra hotelu Overlook a u některých situací mě překvapilo, že je autor více nevyhrotil, ale jako volné pokračování Osvícení je Doktor Spánek v pohodě a nezklamal.

trudoš  | ***1/2 13.01.2018 22:57

Nejvíc mě asi mrzí fakt, že propojení s mým tolik oblíbeným Osvícením je v důsledku zbytečné, protože kromě samotných „darů“ to pro zápletku vlastně nemá žádný význam. Jako návrat k oblíbeným postavám proč ne, ale vzhledem k tomu, že všichni prošli kompletní proměnou, to na mě ani po nostalgické stránce příliš nezafungovalo. Spíše naopak, protože pětiletý Danny nemá s tím dospělým vůbec nic společného.
Hodně mi nesedla ani koncepce románu, kdy pro jeden dobrý nápad bylo potřeba rozehrát lehce únavné pětisetstránkové drama. Přitom padouši jsou dokonalí, děsiví a nemilosrdní, přesně jak horor káže. Jenže tohle šlape pouze do momentu, než se střetnou s hrdiny a od té doby hrají už jen role lumíků na cestě do neznáma. Podobně nevyužitá je celá ta Dannyho životní pouť, anabáze Chřestýšové Andi, nebo sympatický kocour v domově důchodců. Přestože tomu všemu věnuje Stephen King extra velkou porci prostoru, nepřišlo mi, že by to pak mělo nějaký smysl. Pořád to však umí mistrovsky naservírovat.



WebArchiv - archiv českého webu