kniha » Pekelná díra
má v knihovně 15
hodnotilo: 13
64%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Pekelná díra

Brian Herbert
Kevin J. Anderson

Pekelná díra

série: Pekelná díra
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Hellhole
originál vyšel: 2011

vydání: Baronet (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | **1/2 18.11.2014 21:16

Tak na rozdil od diskutujicich jsem si knihu koupil a precetl. A je to takove nemastne neslane. Vypraveci styl autoru se mi moc nelibi, cemuz nepomaha ani preklad, ktery neni vylozene spatny, ale jaksi podtrhuje neinvencnost cele knihy.

Autori se nedokazali vytrhnout ze sveta Duny, pseudoslechtickeho usporadani vladcu planet. Nevim, jestli jste si toho vsimli, ale Duna je vlastne velmi komorni pribeh. Jasne, planety a tak, ale kdyby misto planet byla hrabstvi, v zasade by se nic nezmenilo, protoze o velikost vubec nejde.

A stejne tak nejde o velikost ani autorum Pekelne diry. Z kazde z planet pozname maximalne jedno mesto, casto ani to ne. Na samotne Pekelne dire mame pocit mikroregionu, a to se tam odehrava vetsi cast deje.

Bohuzel deje, ktery je tak neoriginalni, az to boli. Neni to spatne a pokud clovek necetl mnoho scifi, prijde mu Pekelna dira jako celkem mila kniha – resp. prvni dil sagy (coz jsem na zacatku nevedel a pekne me to nasnuplo). Jinak je to to, co jsme cetli mnohokrat jinde v blede modrem (General Adolphus je krizenec Santiaga a Atreida, Diadem Duchenetova pripomina Vecneho cisare od Bunche a Colea, atd.).

Jediny originalnejsi prvek jsou mimozemstane a epizodni postavicky.

Takze zkratka: neoriginalni dej v neoriginalnim svete. Proc tedy 50 % a ne 40? Protoze me to prece jenom celkem bavilo.



WebArchiv - archiv českého webu