kniha » Kostičas
chce si přečíst 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 15
81%
Kostičas Více vydání = více obálek.

Samantha Shannon

Kostičas

Kniha vyšla i pod názvem:
Zber kostí
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Kostičas
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: The Bone Season
originál vyšel: 2013

vydání: Tatran (web) 2013; Host (web) 2014; Host (web) 2022

odkazy: 6x [recenze], 1x [trailer]


Komentáře:
Gwilian  | **** 20.01.2015 20:20

Pěkná a inteligentnější dystopická romance, než bývý zvykem. Protože dystopická romance to rozhodně je. Neobyčejně talentovaná dívka se bouří proti všeovládajícímu režimu ve světě, kde nikdo nemůže nikomu důveřovat, a u toho nalezne lásku na místě, kde by to nikdy nečekala. Jeden by řekl, že už to někde četl. Od podobných dystopií se liší zejména bohatým promyšleným světem (což ještě neznamená, že má logiku) a jistou nemilosrdností, s jakou nechává hrdiny umírat. Jsem celkem zvědavá, jak z toho chce udělat sedm dílů a co bude konečné tajemství pod tajemstvím. Jinak, nenechte se zmást komerčním prohlášením „nová Rowlingová“, s Harrym Potterem to má společného velice málo a styl a kvalita se také dost liší. To už mi to víc připomíná 1984, Divergenci nebo takovou tu trilogii o černém mágovi od Trudi Canavan.

trudoš  | *** 19.05.2016 23:53

Co se Kostičasu rozhodně upřít nedá je literární nadání, kterým Samantha Shannonová bezesporu oplývá. Jazyk, stylistika i dialogy, to vše je v nejlepším pořádku, nemluvě o originálně pojatém a do podrobností promyšleném světě. Slabší už je to s koncepcí příběhu a trochu i s překombinovanou vnitřní logikou totalitního systému. Nešlo mi ani ignorovat délku, která vůči zápletce není příliš opodstatněná. Poměrně často se zde opakuje už jednou řečené, aby bylo jisté, že hierarchii společnosti a principy „magie“ čtenář opravdu, ale opravdu pochopil. Takže i když mě prvních padesát stran příjemně navnadilo gradací, začal děj vzápětí přešlapovat na místě, což mu bohužel vydrželo víceméně až do finále, než konečně šmahem vyvrcholil.
Zápletkou kniha zpočátku připomene atmosféru Niccolova filmu Gattaca, aby zvolna přešla do Schaffnerovy Planety opic, to celé v duchu moderních young adult romancí bez přílišného kýče a patosu. Snesitelné, ale jinak nic, co by mě nenechalo zcela chladným.



WebArchiv - archiv českého webu