kniha » Pán vzduchu
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 10
Pán vzduchu

Ondřej Neff

Pán vzduchu

série: Tajemství pěti světadílů
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Tajemství pěti světadílů

Kategorie: sci-fi

vydání: Albatros (Albatros Media) 2014


Komentáře:
SONP  | ****1/2 29.11.2014 15:05

Další z řady „verneovské fan-fiction“ Ondřeje Neffa mne v první řadě zaujalo výtvarným zpracováním. Fibigerovy ilustrace a Badalcovy nákresy bych si bez uzardění vyvěsil na stěnu pracovny. Samotný příběh je tak verneovský, že i můj vztah k němu je stejný, jako jsem už v dětství k verneovskám míval. Pasáže odehrávající se v přírodě a normálních kulisách jsem jen přelétával a pasáže věnované strojům a technice jsem vpravdě hltal. (Oba autoři prominou – 20tisíc mil pod mořem jsem vždy začínal po nástupu na Nautilus a Pána Vzduchu jsem si začal užívat až při příletu Leviathanu). Neffům arcipadouch (nebo snad arcidobrodinec?) je též úžasný a ta jeho vzducholoď! Zkrátka se nemohu dočkat dalšího dílu a v mezidobí si dám ještě pár verneovek.

MartinJ  | ****1/2 29.12.2014 14:17

V dětství jsem byl velkým fandou Julese Vernea, přečetl jsem od něj skoro všechny knihy, které u nás v knihovně měli. Proto jsem se na Pána vzduchu těšil a současně jsem se obával, že si pokazím vzpomínku na dětství (jak se často stává, když si v dospělosti přečtete knížku, která se vám v dětství líbila). Kniha předčila veškerá má očekávání. Líbila se mi snad ještě více, než jak si pamatuju originální verneovky. Přitom zachovala všechno to, co dělá verneovky vernovkami a současně vynechala to, co by nám už přišlo trochu zastaralé (např., jak autor v doslovu sám zmiňuje, nadřazený vztah Evropanů ke zbytku světa). Kniha je napínavá, má spád, okouzelní technikou je stále na místě (dnes bychom tomu asi řekli steampunk), s hlavními hrdiny se čtenář bez problémů a rád ztotožní. Půl hvězdičky jsem ubral za Marka Davenporta, který je někdy až příliš dětský a otravný a jindy zas velmi dospělý a bystřejší než Maukler či Fix, zato však dvěma zmíněnými pány zcela ignorován. Jinak jsem byl „návratem do dětství“ nadšen a už se těším na pokračování.

louza  | ***** 21.03.2016 13:31

Docela velké překvapení. Neff dotahuje Vernův záměr s propojením románové řady Podivuhodných cest formou fan fiction. Tedy plnohodnotným románem, který si bere z předloh pouze ingredience a mísí je ve zcela nové formě poplatné novému tisíciletí, jíž není od věci nazvat verneffovkou. Autorovi rozhodně svědčí, když není sešněrován mustrem původních děl a může se svobodě nadechnout. Řemeslně zručně navržený detektivní příběh je sám o sobě celkem v normě. Neměl by překvapit ani elegantní autorský rukopis podtrhující dekády aktivní redakční a publicistické práce. Co ale vyráží dech je mistrovská prokreslenost charakterů, které si oblíbíte, případně znechutíte od prvních řádek. Dialogy s Markem jsou neskutečně osvěžující a úsměvné, hlavní hrdinové jsou korektní gentlemani a padouch je vlastně charismatickým okouzlujícím samaritánem dovedeným ad absurdum. Když se pak tak povedený text korunuje neméně virtuózními ilustracemi Milana Fibigera, vychází z knihy jedno ze zásadních děl české dobrodružné fantastiky. Více než důstojná tečka za místy hodně diskutabilní verneffovou knihovnou pro 21. tisíciletí a zároveň to nejlepší co v rámci ní vzniklo.



WebArchiv - archiv českého webu