kniha » Žoldačka Darja
má v knihovně 5
hodnotilo: 8
78%
Žoldačka Darja

Vladimír Němec

Žoldačka Darja

Kategorie: fantasy - meč a magie

vydání: Klub Julese Vernea (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 21.06.2014 10:15

Kniha, ktera se se ctenim zlepsuje. Kdyz jsem zacal cist, rikal jsem si, do ceho jsem to vlezl. Spatne napsane, nezajimave, takove mechanicke. Ale zjistil jsem, ze to jsou povidky, a tak jsem dvema dal sanci, nez to odlozim. A druha povidka uz byla lepsi nez prvni, byt ne o moc, a taky se ukazalo, ze jsou to spise nez povidky serialove epizody a ze ramcovy pribeh je docela zajimavy, a tak jsem cetl dal. A na konci knihy jsem byl spokojeny a klidne bych si precetl nejaka dalsi Darjina dobrodruzstvi. Spojeni mezi epizodami se prohloubilo az tak, ze poslednich par povidek jsou uz skoro kapitoly nejakeho vetsiho utvaru, pribeh ziskal na epicnosti a postavy na hloubce. Ale i nektere drivejsi epizody, treba „detektivni“, byla velmi dobra! A tak autoruv knizni debut (aspon na legii) dopadl nakonec dobre. Kdyby se me ptal, coz se nepta, doporucil bych od povidek prikrocit k novelam, ale jeste ne k romanu ;-)

Co se tyce deje, zoldacka Darja (strasne znejici spojeni, obcas v knize ale i jako „zoldnerka“) se potuluje svetem a nechava se najimat k leccemu, na co se ji hodi, ze je chytra, umi to s mecem a umi lezt lidem do hlavy (coz se muze, kdyz mate viditelne na sobe odznak, ze to dokazete, ale ten Darja samozrejme ma nekde zasity). Na zacatku knihy Darju nachazime na konci jakehosi bezucelneho bezcasi pri „fusce“, ktera je primo manifestaci te bezucelnosti. Vse je mechanicke, nahodile, bohuzel vcetne textu… Ovsem uz druha „fuska“ odstartuje Pribeh. A s Pribehem Darja najednou, po minimalne 10 letech bezcasi a 30 letech ziti s carodeji, zacne zkoumat, co je vlastne zac, co vsechno jako carodejka umi, a zacne se zlepsovat (to je samozrejme moje kritika)… ze by az k zachrane sveta?

Jeste posledni poznamka: netusim, proc muz postavi do stredu zenskou hrdinku, ale kdyz uz to udela, asi by mel vic pozornosti venovat rozdilu mezi zenskou a muzskou psychikou. Darja ma psychiku ryze muzskou. To neni nutne na skodu, jenom to cloveku skripe, kdyz na jedne strane psychologicky ocekava muzatku a na strane druhe je mu vnucovano, jak je Darja krasna pani, ze se za ni az muzi otaceji…

Vlask  | **** 22.08.2014 19:57

Žoldačka Darja = zaklínačka Lota. Tedy skoro. Čtivost stejně dobrá, obojí jsou jednohubky na jeden zátah. Obě mají toulavou povahu a nevázané sexuální chování. Darja je ovšem samotářka a v žambochově stylu se volně toulá světem ideálně do míst, kde se dá dobře podvádět v kartách. Navíc nemá na krku cech, právě naopak ji z něj vyhodili, takže si nemusí dělat starosti s reprezentací, kolegy a může podvádět v čemkoliv a kdykoliv. Kniha je povídková, co kapitola, to jiný příběh, což dost zvyšuje originalitu (pokaždé jiný problém). Jako celek to ovšem funguje, protože kapitoly na sebe volně navazují.



WebArchiv - archiv českého webu