kniha » Silo
chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 55
hodnotilo: 80
85%
Silo Více vydání = více obálek.

Hugh Howey

Silo

série: Silo
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: The Wool
originál vyšel: 2011

vydání: Ikar (SK) (web) 2014; Euromedia Group (web), Knižní klub (web) 2014; Laser (Euromedia Group) 2020; Laser (Euromedia Group) 2023

odkazy: 1x [trailer], 8x [recenze], 2x [ukázka], 1x [seriál]


Komentáře:
SONP  | **** 28.07.2014 21:36

Na tuto knihu jsem se velmi dlouho těšil už od doby, kdy vyšla v XB-1 a v medailonku autora bylo tenkrát zmíněno, že autor rozšíří povídku do románového rozsahu. Z povídky jsem tenkrát byl nadšen a svět utvořený na jeho bázi funguje i jako román. Přesto se mi zdálo, že povídka, která tvoří prvních několik desítek stran knihy, stále atmosférou převyšuje její zbytek. I v dalších částech knihy ale vládne báječná postapo atmosféra, čtenář může díky autorově umu přímo nasávat zatuchlý vzduch sila a společně s postavami se nechat ubíjet převodem z plusminus použitelného společenského zřízení k tvrdé technokratické totalitě, která zákonitě vyprovokuje krvavou revoluci. Jen škoda toho happy-endu, k dovršení bezútěšnosti vývoje lidské rasy by lépe slušel špatný konec. Ale třeba nám chtěl jen autor naznačit, že v lidské budoucnosti se skrývá pomyslné světélko na konci tunelu. 80%

Dilvermoon  | ****1/2 14.10.2014 15:04

Tak Silo po předkrmu (ovšem nedílné součásti románu) s názvem „Cupanina“ v XB-1 rozhodně nezklamalo. I když akce tak úplně nechybí, jedná se v podstatě o komorní příběh na principu postupného odhalování skutečnosti. Co mi trochu nesedělo, byla disproporce pokud jde o chození po schodech nahoru a dolů. Trvalo jim to všechno příliš dlouho, tedy podle našich měřítek. Možná se ovšem jedná o nějakou fyzickou degeneraci. Doufám, že román má u nás úspěch, protože na konci zůstává mnoho otazníků, takže bych prosil o další díly (jen je škoda, že komentář přede mnou obsahuje pár spoilerů :-(

KainIX  | ***1/2 12.10.2015 10:51

Mám z této knihy trochu rozporuplné pocity. Idea sila mi velmi připomínala známou herní sérii Fallout, kterou by mohla hezky doplňovat, i když jsou tam zjevné rozdíly. Atmosféra života v silu, i mimo něj, rozdělení sila i společnosti v něm, jeho zákony, to vše je parádní. Výborně je použit i moment překvapení, kdy autor nastaví kulisy, se kterými dál pracuje a když už si čtenář na ně zvykne a bere věci jako dané, obrátí vše vzhůru nohama. To všechno jsou pozitiva. Bohužel je i dost věcí, které vnímam negativně a kvůli kterým mám z knihy ony rozporuplné pocity. Jedna z věcí, která mi začala vadit jako první byla rozvleklost vyprávění. Popis fungování sila, všech jeho částí, popis zákonů, setkávání s různými lidmi a hlavně myšlenkové pochody momentálních protagonistů, to vše skvěle přispívá k budování atmosféry, ale zároveň způsobovalo, že se mi kniha už před polovinou hodně táhla. Dále mi vadily rychlé výměny hlavních postav, alespoň zpočátku. Ti lidé sice prožívali útrapy, ale měl jsem problém se s nimi sžít a trpět s nimi. Moment překvapení, který tak chválím byl úžasný poprvé, výborný podruhé, pořád nečekaný ještě potřetí, ale počtvrté a popáté už nezabral. Posledním hřebíčkem do pomyslné rakve byl konec, kterým sice chce autor možná lidstvu něco sdělit a zapadá do schématu dystopie, ale mně tam prostě neseděl.

Sečteno podtrženo, je to velmi dobrá dystopie v postapo světě, která má ale své mouchy a přestože mě zajímá, co tomu všemu předcházelo, stejně tak jako mě zajímá, byť už méně, co bude následovat, nemám nejmenší chuť číst pokračování. Rozhodně ne v brzké době.

KeB  | **** 21.02.2016 19:37

Je to dobré, je to hodně dobré, ale ztroskotává to dle mého na technických detailech. Celá ta idea SILa je postavená na hliněných nohách. Už jen taková maličkost. Opravdu je kolem Atlanty tolik nalezišť ropy a jiných surovin? Pokračování si ale rozhodně dám! :)

trudoš  | **** 01.04.2016 23:37

Přestože je Silo v první řadě klasickou sci-fi, v základě jde o drama v několika místnostech, kdy se hraje s lidskou psychikou. A právě postupným odhalováním syrové pravdy o lidském osudu dodává Hugh Howey příběhu na morbidním kouzlu. Přitom nedělá naschvály, kdy by okatě sváděl na špatnou stopu, aby se později tvářil jako mistr světa s polomrtvým králíkem vytaženým z klobouku. Velkým plusem jsou pak roztroušené drobnosti, jež pomaloučku zaklapávají na místo a díky nimž se po dočtení můžeme jen dohadovat co přinesou pokračování.
Naopak drobnou vadou na kráse je rozvleklost. Většina nápaditosti je představena v první půlce a v té druhé je už poměrně jasné, kam to všechno směřuje. Autor jde čtenáři víc na ruku a snaží se vytěžit maximum z konfrontace, jež mezi hrdiny probíhá. Jenže místo toho, aby šlo o rychlý a úderný průběh, vyprávění se vleče a chvílemi mě až ukolébávalo ke spánku. Člověk se tak spíš veze na nepopiratelné vlně atraktivnosti, než že by bůhvíjak trnul z vývoje událostí.

idle  | ****1/2 13.07.2016 08:43

Po přečtení Cupaniny bylo jen otázkou času, kdy budu pokračovat ve čtení dalších částí. Podvědomě jsem očekávala řadu dalších epizod, takže mě trochu překvapilo, že se děj rozvinul do vcelku souvislého příběhu.

Z toho, co komentovali ostatní: neměla jsem pocit, že by se mi děj nějak vlekl, ani jsem neměla problém se střídáním úhlu pohledu (asi trénink z Eriksona). Na uvěřitelnosti by se nějaká ta moucha našla, ale většinou jsem byla ochotná se nechat balamutit, takže nejvíc mi neseděly ty doby cestování mezi patry. Na druhou stranu, co my víme, jak byla patra vysoká?

Adhara  | ** 23.03.2017 10:32

Priemerná dystópia, ktorá nenaštve ani nenadchne. Zanecháva hromadu nezodpovedaných otázok a to tak po stránke technického riešenia (prečo napríklad v sile nie je výťah?) ako aj po stránke motivačnej. Napríklad aj otázka z anotácie, prečo ľudia vykázaní mimo sila a odsúdení na istú smrť vyčistia kamery, zostala nezodpovedaná. Respektíve, jej zodpovedanie je krajne neuveriteľné. Otvorených zostáva aj priveľa ďalších vecí. Čítavé pasáže sa striedajú s menej čítavými. Rovnako vyvážená je aj ohľadom klišé a prekvapivých zvratov. Sila atmosféry aj sympatie k postavám sa pohybujú v škále šedého priemeru.

Madam Brbla  | **** 05.04.2017 08:47

Osobně mám ráda příběhy, ve kterých izolovaná banda lidí přežívá podle daných podmínek – ať už jde o generační vesmírné lodě, kolonie na vzdálených planetách, nebo třeba obrovský válec pod zpustošenou zemí. Baví mě sledovat, jak by se mohla vyvinout kultura, změnit chování, jak hrdinové postupně odhalují pravdu o světě kolem sebe, kladou otázky, nalézají odpovědi a při té příležitosti absolvují různá napínavá dobrodružství. V románu „Silo“ jsem přesně takový fascinující příběh dostala, temný, plný tajemství a převážně sympatických postav, s nimiž se autor vůbec nemazlí. Jistě, celá ta vize sila (jeho funkčnost a soběstačnost) je zpochybnitelná, nic to však nemění na faktu, že jsem si četbu užívala, vlastně chvílemi vyloženě prožívala. Za sebe můžu dojmy vyhodnotit jako vysoce nadprůměrné, množství zodpovězených otázek na první díl trilogie považuji za dostatečné a jsem zvědavá, kolik světla na silo vrhnou další díly. Zdejší hodnocení 84% je imho odpovídající.

whack  | **** 12.12.2019 20:24

Keď som čítal túto knihu, myslel som, že je to samostatná kniha, preto mi niektoré veci nešli do hlavy, napríklad, že prečo tam nemali výťah, ale behali 150 poschodí hore-dole, alebo prečo horné policajné oddelenie nemalo žiadnych policajtov, ale tvoril ho iba najdôležitejší šerif sila a jeho zástupca. Až potom som zistil, že tieto veci sú vysvetlené v druhej knihe (Turnus).

Pozitívnou stránkou bola atmosféra, ktorú dokázal príbeh navodiť, špecifický charakter každej postavy, vďaka čomu nebolo ťažké niektoré postavy si obľúbiť. Kto by si neobľúbil rebelku Juliette? Páčili sa mi posuny, ako sa ľudia postupne mobilizovali a pripravovali na vzburu pod rúškom ťažkej kontroly, a bolo mi ľúto každého mŕtveho vzbúrenca. Keby som bol čistič, asi by som kamery rozbil. Príbeh je ale plný zápletiek a zvratov, a nič nie je také čiernobiele. Dobrými nápadmi bolo ekologické využívanie tiel ako biologické hnojivo a forma kontroly pôrodnosti. Zaujímavosťou bolo hydroponické pestovanie rastlín, ktoré boli hlavnou obživou v silách. Postrehli ste, že kyslík z fariem zapríčinil detoxikáciu ovzdušia v sile 17? Je to jedna zo skrytých ekologických tém, ktoré sa budú niesť celou trilógiou.

Methat  | **** 23.04.2020 09:27

Desivé a originálne komorné post-apo, ktoré by si zaslúžilo sfilmovanie. Ridley Scott sa toho mal ujať, no nakoniec z toho asi nič nebude. Nevadí.

Silo má výbornú atmosféru a neistý osud hlavných hrdinov. (spoiler) Naopak sa mi nepáčil záver vo forme happy-endu, ale to američania vedia najlepšie – vytvoriť skvelé post-apo a potom ho zaklincovať šťastným koncom ako v rozprávke.

Clarice  | ***** 21.06.2020 23:25

Audio načteno dobře. Svět postihla nějaká hnusná katastrofa a lidé se uchylili pod zem. Žijí v silu, skoro 150 patrové soběstačné stavbě. Silo má něco jako vládu a společnost dodržuje pravidla pro přežití: loterie pro páry, které chtějí mít děti, konající se vždy, když někdo zemře, aby se počet lidí v komunitě vyrovnal. Starší mají své „stíny,“ což jsou něco jako učedníci – zkrátka příslušníci mladší generace, kterým jsou předávány konkrétní vědomosti. A existuje i způsob trestu pro kriminální činy, jimiž může být i maličkost. Jsou věci, o kterých se nemluví, po nichž se nepátrá, protože když jo, navléknou člověka do obleku a vyšlou ho na povrch, odkud je pak mrtvola nešťastníka vidět ještě hodně dlouho. A pak má komunita také svoje tajmenství :), to se ví. Copak asi způsobuje euforii každého, kdo vyjde na povrch? Co zapříčiní občasné vzpoury obyvatel? Co je lepší prostě nevědět?

Kdysi jsem četla povídku „Cupanina,“ což je vlastně první kapitola téhle knihy, popisující život a osud jednoho ze šerifů sila. Následuje napínavé pokračování plné zajímavých odhalení, (přestože na některé věci přijdete v pohodě sami), je stále o čem číst.

Baví mě tyhle sondy do útrob (tady doslova) uzavřených komunit a řešení problémů, které na ně nevyhnutelně čekají, (i když si představují, že zvládnou úplně všechno).



WebArchiv - archiv českého webu