kniha » Země bez zákona
chce si přečíst 2 | má v knihovně 16
hodnotilo: 22
80%
Země bez zákona Více vydání = více obálek.

Jindřich Rohlík

Země bez zákona

Kategorie: fantasy - audiobook

vydání: Straky na vrbě (web) 2014; Straky na vrbě (web) 2015

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
snop  | ***1/2 19.06.2014 18:06

Clint Eastwood? Nevim, spis Yul Brynner nebo James Coburn. Kazdopadne lozeny western, jen misto pistoli mece, coz obcas vede trochu k logistickym problemum, protoze prece jenom skloubit atmosferu duelu s tim, ze k sobe protivnici musi nejdriv pribehnout, je trochu tezsi :-) Psychologie je samozrejme presne takova, jakou u westernu cekame, tedy zadna, zapletka klasicka, zpracovani ctive. Dobra jednohubka.

louza  | ****1/2 25.06.2014 13:42

Čistokrevná westernová kostra potažená fantasy proprietami funguje velmi dobře. Na první pohled je příběh velmi přímočarý, hrdinové hrdinští, padouši padouší. A jsou to právě ingredience navíc co posouvají knihu od čisté zábavovky do podstatně jiné roviny. Vždyť kde jinde dobije parta hrdinů hrad nekromantů tak, že ho přejede kravským stádem? Autor se takřka nenoří do hlubin duší svých postav, ale modeluje je skrze jejich chování a pomocí krátkých, avšak nezřídka vtipných dialogů. Výtečná je i Rohlíkovská technická poetika na hony vzdálená éterickému jemnocitu monumentálně klenutých nic neříkajících básnických frází. Jeho popisy a přirovnání ač velmi neotřelé jsou jasně čitelné, stručné, maximálně výstižné a humorně realistické. Na autorovi je znát, že ač takřka nepublikující má za sebou velké množství zejména popisných textů. A vůbec nevadí, že jde jen o prodlouženou povídku.

Sirius  | ***** 20.07.2014 11:53

Země bez zákona od Jindřicha Rohlíka je opravdu dobrá knížka, která propojuje western s fantasy a vychází jí to skvěle. A podle mého se jí to daří mnohem lépe, než nedávnému Červenákovu Chřestýši Callahanovi (ale to je jen můj skromný názor). Najdete tu klasický atributy – mlčenlivýho hrdinu, bohatýho parchanta, co má zájem o pozemky, atd. Ano, opravdu dobře jsem se bavil a když si k tomu člověk pustí hudbu od Morriconeho nebo to jde číst do hospody, stává se z toho teprve ten pravý zážitek. Jen těch 1000 stran Bran Skeldalu (připravovaná kniha) mě upřímně dost děsí. PS: vnitřní ilustrace Lubomíra Kupčíka jsou opravdovej nářez

Svarec  | **** 22.07.2014 11:26

Nejsem tak nadšený jako Sirius nebo Louza, vidím to spíš jako snop. Dobrá oddechovka, nic víc. Atmosféra westernu parádní, příběh odsýpá, přečetl jsem to na jeden zátah, ale postavy mi nic neřekly. V podstatě nic se o nich nedozvíme, psychologie nulová, Wahargem mi opravdu k srdci moc nepřirostl. Občas mi přišlo až vtipné, jak autor neustále zdůrazňoval, jak je Wahargem drsný, nikdo neví, co se mu honí hlavou, atd. Někteří to evidentně berou jako klad, ale já chci prostě vědět, co si hrdina myslí, co cítí, jinak si ho neoblíbím. Ale když to pojmu jako jednohubku na jedno odpoledne, tak je to hodně dobré.

trudoš  | ***1/2 30.04.2018 23:25

Pocta westernovým klasikám ve fantasy hávu. Uznávám, že to spojení je trochu zarážející, ale v případě Země bez zákona docela funguje. Problém jsem ovšem měl s autorovou tendencí hrotit popisy do stylového hávu a zároveň pak všechno shazovat posměšnými poznámkami. Jindřich Rohlík od začátku staví vyprávění do určité pózy zachmuřených pohledů, sluncí v zádech a proklatě nízkých ostří, přičemž zápletka se mu tak brzy ocitá na vedlejší koleji. Žánrové detaily jsou fajn, ale když postavy i děj sklouzávají k otřepaným klišé, z kterýchžto nevystoupí až do konce románu, přijde mi to jako škoda nevyužitého potenciálu.
Každopádně proč ne, kdyby zaujala alespoň osnova. Vývoj událostí ale jde bez výraznějších komplikací jasně za svým cílem, což sebou naneštěstí přináší šablonovité postavy, jejichž charakterem by nehnula ani návštěva Osvětimi s vysvětlivkami. Nebýt povedené grafické úpravy a ilustrací, asi bych hodnotil přísněji, jenže na takhle pěknou knihu se prostě dlouho zlobit nedokážete.

Lmslaver  | ***1/2 22.04.2021 08:00

Western zahalený do fantasy rouchu, nebo fantasy ve westernových kulisách. Jak je komu libo. Bezbranní farmáři, krutý, bohatý rančer lačnící po jejich půdě, divoši utlačovaní osadníky a samozřejmě tajemný cizinec s rychlými reflexy. Jen místo pistolí, mají aktéři příběhu u pasu meč. Jednoduchý příběh, u kterého nemusíte namáhat mozkové závity i kratší rozsah se shoduje s westernovými rodokapsy, kterým autor tímto způsobem skládá poctu. Jako plus lze přičíst oku lahodící grafické zpracování včetně pěkných vnitřních ilustrací.



WebArchiv - archiv českého webu