kniha » Kirinyaga - Bajka o utopii
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 44
hodnotilo: 24
86%
Kirinyaga - Bajka o utopii

Mike Resnick

Kirinyaga - Bajka o utopii

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - utopie

originální název: Kirinyaga
originál vyšel: 03/1998

vydání: Polaris (web) 2002

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
Lucc  | ***** 02.05.2010 19:59

SF jako platforma pro humanistickou psychologickou literaturu. SF jako prostředek, nikoliv jako cíl. Resnick se řadí do zástupu takových autorů jako Bradbury, Vonnegut, Simak a další mistři pera, kteří udělali totéž. Chcete ještě další doporučení? Snad už netřeba.

Celkové vyznění utopie mi hodně připomnělo skvělou Aldridgeovu povídku Brána tváří a v ní obsažený sub-příběh o Kojotovi.

louza  | ***** 09.08.2011 10:08

Resnick patří mezi řadové producenty SF a v jeho nekonečné spisovatelské potenci je najít mistrovská díla občas trochu nesnadné. Neznamená to ovšem, že neexistují. Kyrinjaga je sbírkou povídek o nepozemské společnosti s bolestně pozemskými problémy. Fantaskní technologie tu umožňuje autorovi návrat ke kořenům jednoho historií dávno semletého afrického kmene, umožňuje mu zkoumat jeho obyčeje, konfrontovat ho s technologickým vývojem a ukázat čtenáři jak těžko se společnost dokáže držet vlastích kořenů tváří tvář vývoji mentálnímu. Forma povídek do nichž je kniha členěna je hodně nenásilná. Způsob podání velmi citlivý a jemný a i přes pomalé tempo knihy velice čtivý. Procítěná tématika ve spojení s autorovou touhou vyprávět příběhy lidí pomocí zvířecí alegorie dělá z této, na poměry SF hodně, netradiční knihy silný zážitek.

honajz  | **1/2 22.06.2012 18:20

Resnick si hraje na humanistu, ale spíše je to takový panovačný depresák, mám někdy pocit. Stejně tak mi přišlo i zde, že hodně drží ochrannou ruku nad šamanem, kterého jsem osobně měl po první povídce plné zuby (vztah k synovi, dítě), a celé mě to nakonec tak nějak spíše štvalo.



WebArchiv - archiv českého webu