kniha » Ritmatik
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 10
hodnotilo: 11
82%
Ritmatik Více vydání = více obálek.

Brandon Sanderson

Ritmatik

série: Ritmatik
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - steampunk

originální název: The Rithmatist
originál vyšel: 2013

vydání: Slovart (SK) 2014; Talpress (web) 2017

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | **** 26.12.2016 00:05

Jak už je u Brandona Sandersona zvykem, i tentokrát představuje výborně propracované univerzum, systém magie a chytlavé postavy. Výraznou slabinou Ritmatika jsou však drobné chyby v koncepci a především pak nevýrazný závěr, který zdaleka nesplnil očekávání do příběhu vkládaná. Kromě toho, že vyústění je příliš prosté, nedojde ani k nějak překvapivým zvratům, takže jsem po finálním konfliktu nabyl dojmu, že celou dobu vlastně o nic zásadního nešlo.
Jinak ale jde o velmi povedenou kombinaci Philipa Pullmana a Joanne K. Rowlingové, kdy život na univerzitě v alternativním světě Spojených států připomene to nejlepší z jednoho i druhého. Sanderson je však mnohem nápaditější a dovedně se vyhýbá zaběhnutým klišé, která se přímo nabízejí. Atmosféra strachu, kdy jsou z neznámých důvodů unášeni studenti, je dokonalá, přičemž skvěle graduje postupné odhalování příčin děsivého komplotu. A přestože jde primárně o román pro mládež, přiznám se, že i jako odepsaný třicátník jsem si knihu užil maximálně.

snop  | ****1/2 26.09.2017 18:56

Cetl jsem v anglictine, ale bylo to tak dobre, ze si to prectu jeste jednou v cestine. Ani s tim slabym zaverem nemuzu souhlasit, ale pro jistotu jeste napisu po opakovanem precteni. Jinak obcas je prekvapivym zvratem i absence prekvapiveho zvratu :-)

Tak přečteno i v češtině, překlad bohužel trochu terminologicky kolísá (např. doživotní jmenování vs definitiva), ale zase posouvá plynutí textu blíže českému čtenáři (v angličtině mi přišlo, že Sanderson usekává, což se do češtiny naštěstí nepřeneslo). Ale každopádně doporučuji.



WebArchiv - archiv českého webu