kniha » Orfeus v podsvětí
má v knihovně 2
hodnotilo: 2
75%
Orfeus v podsvětí

Tom Harper

Orfeus v podsvětí

Kategorie: fantasy

originální název: The Orpheus Descent
originál vyšel: 2013

vydání: BB art (web) 2014


Informace / Anotace ke knize: Orfeus v podsvětí

389 před naším letopočtem
Zlatá destička s tajemným textem odvádí Platóna na vyčerpávající pouť z Řecka do Itálie. Doufá, že najde nejen přítele, který na podobné cestě záhadně zmizel, ale i odpovědi na otázky týkající se principů života a smrti, jež podivný artefakt naznačuje.

2012
Archeoložka Lily Barnesová narazí při vykopávkách v Itálii na vzácný nález: zlatou destičku s alegorickým textem, který se vymyká všemu, co dosavadní archeologie zná. Převratný objev by mohl změnit dosavadní chápání dějin a přinést lidstvo k zapomenutému vědění minulých civilizací. Bezprostředně po objevu však Lily i s nálezem beze stopy zmizí.

389 před naším letopočtem
Platón bloudí v pochybách. Naráží na protivenství ze strany mocných vládců, přírody a snad i bytostí z pomezí reality, bohů, démonů a duší mrtvých. Přítele nakonec našel, ale zavražděného. Agathon mu však stačil zanechat vodítko, kam se vydat dál, a Platón jde. Cesta ho vede neodvratně stejným směrem, kudy se kdysi ubíral Orfeus – do podzemí, kde se rozkládá říše Hádova.

2012
Jonah Barnes, manžel zmizelé archeoložky, nevěří těm, kdo říkají, že od něj jeho žena prostě odešla. Po útržcích se dozvídá víc a víc o vzácném objevu, který učinila, o podivné nadaci, jež financovala archeologický výzkum, o podezřelé společnosti vědců, v níž se Lily pohybovala. Vydá se z Londýna do Itálie svou zmizelou ženu hledat, a aniž to tuší, postupuje stejnou cestou jako před téměř dvěma a půl tisíci let filozof Platón. A také ke stejnému cíli…

Ve dvou postupně se sbližujících paralelních liniích, ve dvou časových rovinách se odvíjí napůl historický román, napůl moderní thriller britského autora, který čtenáře dovede nejen o úvahám o podstatě lidské existence a světa kolem nás, jež trápily velké starověké filozofy, ale i k tajemství, která zatím zůstávají zahalena nánosem věků. Oba hlavní hrdinové, novodobý i ten dávný, hledají pohřešované milované bytosti. Najdou je oba? Živé? Co na ně čeká v podsvětní říši, panství Hádově? Orfeus tam Eurydiku našel. Najde Jonah Lily? Objeví Platón tajemství nesmrtelnosti?

 



WebArchiv - archiv českého webu