kniha » Excelsior, gentlemani!
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 19
hodnotilo: 18
79%
Excelsior, gentlemani!
Sestavil/i:

Michael Bronec
Martin Stručovský

Excelsior, gentlemani!

Historky z časů páry

Kategorie: sci-fi - antologie - alternativní historie - steampunk

vydání: Straky na vrbě (web) 2014

odkazy: 3x [ukázka], 6x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 18.03.2015 12:48

přiznám se, že jsem byl nezřízeně zvědavý, ale na druhé straně také poněkud podezřívavý, když jsem si pořizoval tuhle antologii. ale jsem mile překvapen. většina děl, byť mi nemusí konvenovat, je dobře napsaná a nakladatel si dal s knihou práci (dovolím si drobnou kritiku některých ilustrací, kde postavy poněkud ztrácí správné proporce, ale jinak je to velmi pečlivé). k mému překvapení je v knize několik opravdu výborných povídek a za to třikrát sláva. takže vzhůru do čtení :)

Ninsangil  | **** 09.09.2017 13:50

Dlouho jsem váhal mezi sedmdesáti a osmdesáti procenty, ale nakonec jsem dal vyšší hodnocení za péči, které se knize dostalo po grafické stránce. Oproti o dva roky staršímu Mrtvému v parovodu je tu steampunk organičtější a najdou se tu minimálně tři vynikající věci.

Mám v úctě autory, kteří na ploše povídky dokáží kromě postav, zápletky a pointy ještě jen tak mimochodem načrtnout fungující svět, a tak mi učaroval Starý Jack od Lukáše Hermy, kde se létá vzducholoděmi mezi ostrovy v oblacích. Lehce ulítlý ohledně charakteru postav (prozrazovat v čem by znamenalo spoilovat) je i Podraz v Lost Hope, jinak steampunková noir detektivka. Spíš rekvizitou je vzducholoď v historické fikci Tomáše Bandžucha Konec věku páry, která stíhá líčit zajetí českých vzduchoplavců ve Francii současně s mocenskými intrikami mezi Ruskem, Německem, Francií a Zeměmi Koruny české – škoda jen až příliš překombinovaného závěru.

Svébytné světy a dobré příběhy, které mě ale už neposadily na pozadí, představují i Ondřej Páleník v Úhlu poslechu a Daniel Tučka ve Dni, kdy se město zastavily. A aspoň zmínit si zasluhují Igor od Jana Dobiáše, ve kterém je sice od začátku všechno jasné a čtenář se nedočká ani jednoho překvapení, ale stejně se dobře baví, a Medkův (jako vždy) stylový Paraboloid inženýra Barina, ve kterém je sice úplně zbytečný romantický prvek, ale zato v pointě pěkně kombinuje jednu ze základních veličin hororu s jednou historickou událostí. I zbytek povídek je spíš nadprůměrný, o čemž svědčí to, že asi nejslabší je příspěvek vždy solidního řemeslníka Vlada Ríši.

Suma sumárum: Po grafické stránce nejlepší a po obsahové jedna z top pěti (možná top tří) českých antologií, s nimiž jsem měl doposud tu čest.

Lmslaver  | **** 02.11.2018 15:59

Při čtení Excelsior gentlemani! máte pocit, že jste se ocitli v oblacích páry, že slyšíte zvuky bublajících kotlů, svištění pístů i vrzání hřídelů. Nejryzejší vyznavači steampunku se sice opět ohrazují, že se některé povídky pouze halí do parního hábitu a s jejich oblíbeným žánrem mají pramálo společného, ale já si myslím, že ze všeho nejdůležitější je dobrý příběh. Dobrý příběh je radost číst ať využívá jakékoliv kulisy a tahle knížka má spoustu skvělých historek. Jsou tu povídky humorné, dobrodružné, napínavé, akční, detektivní, bajka i politické drama. A kdybych už měl vyzdvihnout ty nejlepší, tak bych musel zmínit Starého Jacka, Podraz v Last Hope a Paraboloid profesora Barina.



WebArchiv - archiv českého webu