kniha » Abaddonova brána
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 62
hodnotilo: 65
77%
Abaddonova brána

James S. A. Corey

Abaddonova brána

série: Expanze
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: Abaddon's Gate
originál vyšel: 2013

vydání: Triton (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
Vlask  | ***1/2 14.10.2014 20:50

Autoři značně ubrali na plynu a akce se silně smrskla. Také celkový rozsah se značně zmenšil a to hlavní se odehrává v celkem komorní atmosféře. Po vzoru minulého dílu tu máme opět nové vedlejší postavy, přičemž staré zůstaly mimo. Bohužel ty nové postavy nejsou tak zajímavé a například duchovní plnící úlohu hlavního propagandisty je vyloženě nudnou záležitostí neustále omílající své dítě, či filosofické otázky. Na pořádnou akci dojde až ke konci a vesmírných bitek si neužijete prakticky vůbec. Jedinými pozitivy jsou slušná čtivost a vysvětlení primárního účelu existence emzácké hmoty.

gokudo  | *** 16.12.2014 15:14

Ne ze by to bylo spatne, takovy zlaty stred, ale bez te duchovni Anny, typicka amicka (zde kontrastne ruska) protagonistka by kniha byla daleko lepsi. Bull to byl trida! 63%

Alfi  | ****1/2 03.01.2015 01:25

Trochu som sa knihy bál, jednak na základe nie príliš lichotivých komentárov tu na Legii a potom kvôli pomalšiemu rozjazdu. Našťastie, po čase sa dej rozbehol na plné obrátky, knihu som dočítal jedným dychom. Postavy sú slušne prekreslené vrátane ich viac či menej uveriteľné motivácie, dozvieme sa viac o tom, prečo sa vírus dostal do Slnečnej sústavy a čo tam buduje a kniha je viac menej ukončená, aj keď si necháva pootvorené nie vrátka, ale obrovský portál do ďalších častí.

Madam Brbla  | **** 26.02.2015 11:04

Posádka Rosinanty je zpět a nepřekvapivě se opět dostává do středu dění. Protomolekula opustila Venuši, vytvořila prstenec na oběžné dráze Uranu a rozeštvané hlavní frakce lidstva transformaci bázlivě přihlížejí. Obrovský mimozemský artefakt vyvolává obavy a spoustu otázek, k objektu míří průzkumné lodi Země, Marsu i Pásu. Jim Holden tentokrát ne vlastní vinou uvede do pohybu lavinu událostí, které umožní Prstenec a jeho podmínky lépe poznat. Nic samozřejmě neprobíhá hladce, proto se prchá, střílí, umírá, rovnováha sil se neustále mění.
Zápletka se více než záhadám Protomolekuly věnuje rozbrojům ve vedení lodi SVP Behemoth (někdejší generační monstrum Nauvoo), snaze sjednotit a ochránit flotilu uvězněnou ve sféře Prstence, různému přístupu jednotlivých vlivných lidí k řešení problémů. V tomto dílu „Expanze“ nehraje Jim Holden a jeho posádka prim, více pozornosti se věnuje novým postavám: Clarisse/Melbě, co jde v honbě za pomstou přes mrtvoly, kazatelce Anně a jejímu boji za lidskost a v neposlední řadě šéfovi bezpečnosti na Behemothu. Bull je zde v roli muže činu, rozhodného dříče a drsňáka, jakému čtenář musí držet palce. Jeho linie patřila k nejčtivějším. Kritiku od ostatních komentujících schytala Anna, mladší verze Matky Terezy – i mně její přemítání přišlo poněkud nepřevratné na to, kolik jí bylo věnováno prostoru. Výhrady mám také ke Clarisse/Melbě s jejími náladami a chováním jak podle větrné korouhvičky. Autoři si tak usnadnili práci a přitom by si tato antihrdinka zasloužila lepší zpracování svých psychóz.
Tato kniha ve mně nevzbudila takové nadšení jako první díl, ale „Kalibánově válce“ se vyrovná, nezklamala. 75%

Dilvermoon  | **** 27.03.2015 11:49

Tak úvodní trilogie do série slušně uzavřena (po předchozím megaotevřeném závěru jsem měl obavy), i když je stále velmi co řešit a kde navazovat, ale dá se bez toho (momentálně) žít. Každopádně ale je znát sestupný trend. Určitá roztřištěnost a i mírné vycpávky v podobě akce. Tedy pokud porovnávám s předešlými, zvlášť s výborným prvním dílem. Ale dobré to je stále, to ano.

Tak a teď technická záležitost. Překlepů jsem si snad ani nevšiml, v tomto pohoda. O to víc mrzí záležitost před koncem (str. 404). Jedná se o dvě řádky, které působí dojmem, že překladatel něco napsal, pak dospěl k závěru, že to není to pravé ořechové a tak text přeložil znovu. To je normální. Ale bohužel ten nepodařený text pravděpodobně zapomněl smazat…

SONP  | **1/2 12.03.2017 10:13

Ač pokračování série, ocenil jsem, že v podstatě jde o samostatný příběh, k jehož čtení není zvláště nutné pamatovat si události minulých dílů. Nejdříve se kniha tvářila jako variace na Setkání s Rámou. Kdesi za oběžnou dráhou Uranu se totiž objeví neznámý objekt s prapodivnými vlastnostmi a záhadným účelem. Nakonec ale toto tajemno poslouží spíš jako kulisa k tomu, aby se lidstvo (resp. jeho nedobrovolně vytržená část) opět porvala mezi sebou z klasických lidských příčin. Zejména druhá polovina knihy je proto, podobně jako celý druhý díl série, plná přestřelek, bojových obleků, mariňáků a vůbec toho, co je vlastní mně nepříliš sympatické military sci-fi. Ale celé jsem to nějak přežil, i když celou knihu jsem byl jak na houpačce. Kapitoly, které mne nudily tak na dvě hvězdy, střídaly ty zábavnější na čtyři (zajímavé, že oproti minulým komentářům to mám přesně obráceně). Takže nakonec jsou to zase tři jako u Kalibánovy války. Procentuálně vyjádřeno 50%. A ještě si rozmyslím, zda Clarkovsky optimistický konec ve stylu „lidstvo konečně kráčí ke hvězdám“ mi stačí k tomu, abych dal šanci dílu č. 4.

mato_klerik  | *** 20.05.2017 11:15

Výhody knihy: konečne sa deje niečo fakt veľké. Nevýhody: nové postavy až na jednu výnimku (Bull) nezaujímavé a pribeh by po drobných úpravách fungoval aj bez nich. Posádka mi stále nepríde dostatočne sympatická, ale aspoň sa hrdinovia dostávajú do zaujímavých problémov a svižne napísanej akcie…



WebArchiv - archiv českého webu