kniha » Aktivní kovy
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 36
hodnotilo: 63
74%
Aktivní kovy

Štěpán Kopřiva

Aktivní kovy

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - humorná - akční

vydání: Crew (web) 2014

odkazy: 1x [e-povidka], 3x [recenze]


Komentáře:
Vlask  | **** 05.10.2014 22:17

Krvavá, morbidní, komiksová, lehce šílená akční groteska. Bohužel se skládá ze dvou částí, přičemž první půlka nazvaná aktivní olovo je už mnoho let zdarma na internetu. Takže ti obeznámenější s tvorbou autora kupují jen půl knihy. Na druhou stranu to může navnadit čtenáře autorem nepolíb…spíše nepoblité a neznechucené. Naštěstí se na své poměry ještě drží zkrátka a nechutné detaily tentokrát silně omezil jen na závěrečnou prohlídku tělesných dutin v druhé polovině. Ta je více dějově uhlazená, takže postrádá naprostou nahodilost první části a autor překvapuje zejména výběrem lokalit a dopravních prostředků.

Sirius  | ***** 07.10.2014 16:10

knížka, ve který se potkává filozofie jazyka s akční sci-fi plnou hlášek. Bavil mě hrdina, bavil mě vesmír, bavil mě příběh. Bavilo mě to totálně celý. Kdybych teď dělal nějaký žebříček nejlepších knížek roku 2014, tak tahle bude na předních příčkách.

Dext1  | **** 18.10.2014 15:42

První polovina Aktivního olova je naprosto geniální. Tahle jsem se nenasmál snad od Asfaltu. Druhá polovina už je v podstatě samá akce, což by nevadilo, ale bohužel dost výrazně ubývá humoru a to je docela škoda. Aktivní rtuť je fajn – nejvíc mě autor pobavil úplným závěrem. Celkově za mě spokojenost a už teď se těším na Rychlopalbu.

Schramm  | *** 04.12.2014 12:07

Tak jsem na poněkolikáté (!) přečetl Aktivní kovy. Jak mám Kopřivu rád (hlavně Asfalt a Holomráz), tak tohle je spíš zklamání. Kovy mi připomínají Zabíjení, které nemusím (resp.baví mě tak do konce Akce domino) – všeho je tak moc, že to nejen nudí, ale až otravuje. Nemyslel bych si, že to řeknu, ale Kotletova Perunova krev a Swingers party mě bavily víc. Možná, kdyby z toho Kopřiva udělal dvě knihy, byl by to tak akorát nosný rozsah. Protože Aktivní olovo jsem přečetl jedním dechem a bavilo mě, o to víc jsem se trápil u Aktivní rtuti a dočítal jsem ji vysloveně na sílu. Třebaže jsem si mezi nimi dal pauzu a i potom jsem četl s přestávkami. Takže Asfalt a Holomráz jsou nepřekonáni, uvidíme, co s tím udělá ohlášená Kopřivova detektivka.

Ninsangil  | *** 03.12.2015 21:07

Zabíjení a Asfalt měly zběsilou akci, zajímavý příběh a byly našlapané metaforami. U Holomrazu autor u všeho ubral, ale zato mě zajímaly postavy. Aktivní kovy působí podobným dojmem, jako když zvukař pustí do repráků víc, než jsou schopné zahrát, jako snaha napsat destilovaného, vytuněného Kopřivu – a ve výsledku je to na škodu. Akce je tu natolik cílem, že jde stranou i logika (např. hrdina vede dialog, zatímco padá volným pádem – a než spadne o dvě patra, stihne si vyměnit několik replik), zvratů je tolik, že vás příběh vlastně nestíhá zaujmout, protože víte, že cokoli se děje, už za chvíli bude zase úplně jinak. Co zůstalo stejné, je ohňostroj přirovnání, který by jiným autorům vystačil na celou kariéru. Jenže i ta tím, jak vlastně nemají čemu sloužit, vypadají, že slouží hlavně sama sobě, což je škoda. Celkový dojem je hodně podobný současným hollywoodským trhákům – nejslabší částí je příběh.

Ortho San  | ***** 03.08.2016 10:21

Knihu mi doporučil kamarád, tak jsem neváhal obětovat poslední mince, které jinak šetřím na dezinsekci, a koupil Kopřivovy Aktivní kovy. Pro jistotu jsem knihu pohodlně přečetl zabalený v celofánu, neboť ten prý dobře izoluje radiaci. Počtení to bylo vskutku báječné. A ač mám s kopřivami nedobré vztahy, tohoto Kopřivu jsem si hned zamiloval.

trudoš  | **** 08.10.2016 00:07

Dvě akční novely, ve kterých se pro našlapané hlášky, neustávající střelbu a řeznické prostocviky nehledí na logiku děje. Což nevadí, hlavně když teče červená.
Na Aktivním olovu je znát, že bylo vytvářeno na pokračování, díky čemuž všech pomyslných třináct částí funguje víceméně samostatně. Děj je až po okraj zahuštěn akcí, která graduje do neskutečných otáček a humor doslova šlape ve vnitřnostech. Zklamal mě jen konec, na můj vkus až příliš lacině parodický, než aby spořádaně lícoval s předchozím obsahem.
Druhá spektakulární historka (Aktivní rtuť) je pak ještě ulítlejší než ta první. Tady mě nejvíc bavilo De Klerkovo sbírání zkušeností ohledně výchovy náctileté Emílie – mysl speciálního armádního zabijáka prostě na středoškolské třídní schůzky stavěná není. Akce samotná už však nedosahuje takových kvalit, jako v předchozím textu, i když předimenzovaná je vrchovatě. Jakmile totiž Štěpán Kopřiva přesáhl určitou mez megalomantičnosti, nějak už mě další makabróznosti šokovat nedokázaly.



WebArchiv - archiv českého webu