kniha » Konečné tajemství
chce si přečíst 1 | má v knihovně 4
hodnotilo: 5
80%
Konečné tajemství

Bernard Werber

Konečné tajemství

Kategorie: sci-fi

originální název: L'Ultime Secret

vydání: Knižní klub (web) 2003


Komentáře:
Majkl  | *** 04.12.2009 20:19

Konečné tajemství je lekárskou scifi, v ktorej sa Bernard Werber nechal uniesť skúmaním mozgu a ľudských motivácií.

Samuel Fincher vyhrá šachový turnaj nad šachovým počítačom Deep Blue IV, povie pár slov za rečníckym pultom, odíde domov k svojej žene (topmodelka, blondína, najkrajšia žena sveta? Prečo práve blondíny? U mňa vedú jednoznačne brunetky :)), s ktorou sa pomiluje… a umrie. Umrel rozkošou, orgazmom alebo ho niekto zabil? To chce zistiť komická dvojica  – novinárka Lukrécia (ktorá mi nehorázne liezla na nervy) a Izidor – bývalý policajt, novinár, muž, ktorý sa rozreve pri večerných správach.

Táto dejová línia ma s prepáčením iritovala a často nudila. Ich detektívne vyšetrovanie sa podobá behu zajaca za kúskami mrkvy – od jedného kúsku (stopy) k druhému – a je nesmierne naivné (ktorí novinári by niečo zistili, ak by sa pri vyšetrovaní údajnej vraždy vždy predstavovali, že sú novinári? Hneď by malo nasledovať zabuchnutie dverí pred nosom:)). Vedľajšie postavy sú tam len na dve veci – aby ich naviedli k ďalšej stope a popri tom ich pouči svojou prednáškou o veciach (hypnóza, dekadentné užívanie si života…), v ktorých sú všetci odborníkmi. Finálne rozuzlenie mi pripadalo ako vyťahovanie zajacov z klobúka (autor to síce všetko pekne prepojil, ale neubránil som sa úškľabkom a vrtením hlavou), samozrejme počas celej knihy a aj v závere sa dočkáme niekoľkých deus ex machina (+ sexuálnej scény ako sa na Francúza patrí pekne podrobne popísanej…).

Nuž, prečo je tu až 60%? Môže za to druhá dejová línia, ktorá sleduje obdobie do Fincherovej smrti. Jean-Loius Martin bol jednoduchý človek, spokojne si užívajúci život. Má dom, manželku, potomkov, prácu, možno aj ten strom. Jedného dňa sa jeho život rapídne zmení – vodič doňho nabúra autom a Jean-Louis je pacient LIS (locked-in-syndrom = syndróm človeka zamknutého v sebe samom) – nemôže sa hýbať, rozprávať, písať, milovať sa so svojou ženou (ani inou) a sluch aj zrak má obmedzený iba na jeden zmyslový orgán. Komunikuje jedine klipnutím viečka – raz áno, dvakrát nie. Situácia na porazenie a samovraždu, povedal by jeden (ak by to JL dokázal, čo nedokáže ;)) – avšak Jean-Louis sa rozhodne žiť a nielen zaživa hniť na nemocničnej posteli. S pomocou svojho neuropsychiatra Samuela Finchera začne komunikovať prostredníctvom počítača a následne spraví nesmierny objav. Objav Konečného tajomstva, ktoré je najsilnejšou motiváciou.

Táto dejová línia mohla v príbehu kľudne ostať osamote – je zaujímavá, plná vedeckých informácií (počas čítania som si lámal hlavu, čo všetko je reálne a čo patrí do sf), s peknými prepojeniami s legendou o Odyseovi a postupnou premenou Jeana-Louisa. Trochu mi vadil spôsob premeny bankového úradníčka na génia, ale nie tak ako súčasná vyšetrovacia línia.

Túto knihu aj napriek (pre mňa) výrazným mínusom odporúčam… minimálne zistíte ako sugesciou oblbnúť druhých (bidlička a biela farba :)). Nebyť výhodnej kúpy – zlacnenie z 389 Sk v priebehu pár rokov na 1€ – nadával by som, za čo som tie prachy dal ;)



WebArchiv - archiv českého webu