kniha » Tufova dobrodružství*
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 20
hodnotilo: 23
89%
Tufova dobrodružství*

George R. R. Martin

Tufova dobrodružství*

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Tufova dobrodružství

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - humorná

originální název: Tuf Voyaging
originál vyšel: 02/1986

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2014

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
idle  | *** 26.02.2017 18:15

Knihu jsem nafasovala jako dárek v některém elektronickém obchodě, takže jsem udělala výjimku a četla tentokrát v překladu. Asi to nebyl úplně dobrý nápad, protože člověk pak pořád jenom přemýšlí, jak to či ono bylo v originále. :)

Jde o sbírku povídek, které by asi měly fungovat samostatně (na pár místech bylo dovysvětlováno něco, co už čtenář z dřívějška znal a při čtení pohromadě by neměl potřebovat), ale některé z nich na sebe lehce navazují. To se týká zejména hned té první, ve které si kapitána Tufa a jeho obchodní kocábku najme poměrně nesourodá skupina dobrodruhů v honbě za pokladem. Je to také víceméně jediná povídka, ve které se dočkáme akčních pasáží; v ostatních se většina střetů odehrává víceméně v dialozích, i když se u toho občas cestuje, případně jí. Vlastně se dá říct, že kromě té první povídky mají všechny ostatní dost podobné schéma.

Přiznávám, že co se týče tlouštíků se zálibou v dobrém jídle a květnaté mluvě, dávám přednost Kruppemu, i když i s ním jsem se musela chvilku sžívat. Haviland Tuf mě nakonec úplně nezklamal, ale velký fanoušek asi nebudu. 65 %

louza  | ****1/2 13.08.2021 12:04

Povídková sbírka jejíž hodnocení rozhodně není jen součtem jednotlivých částí. Každá povídka tu funguje samostatně, ale jako střípky složené do sbírky tvoří plnohodnotný román, což je o to zajímavější, že se dějový postup chronologicky nekryje s obdobím vzniku. Kniha je prodávána jako něco s humorným podtónem, který bezpochyby obsahuje. Ale už výmluvný prolog zarazí a hned první novela nabídne kromě jisté porce jemného ironického humoru i poctivý kus pravého hororu. A i když je dobrácký Tuf bezpochyby kladnou postavou s drobnými vrtochy, není jen šašek a nevyhne se rozhodování v závažných tématech s náboženskými a ekologickými podtóny. I on samotný prochází postupným vývojem, který může být místy diskutabilní co se přesvědčení týče. Martin se tu i přes mírný úsměv na rtech nevyhýbá reflexi naší společnosti. To dává celé knize naprosto jiný rozměr. Jde o skvěle napsanou mnoharozměrnou knihu, která ukazuje, že na postu jednoho z nejpopulárnějších autorů současnosti, který G.R.R.Martin obsadil, není náhodou.



WebArchiv - archiv českého webu