kniha » Návštěvníci z mlčící planety
v Top10 3 | chce si přečíst 4 | má v knihovně 36
hodnotilo: 25
74%
Návštěvníci z mlčící planety Více vydání = více obálek.

C. S. Lewis

Návštěvníci z mlčící planety

Kniha vyšla i pod názvem:
Malakandra
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Kosmická trilogie
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - audiobook

originální název: Out of the Silent Planet
originál vyšel: 1938

vydání: Návrat domů, Portál (web) 1995; Knižní klub (web) 2007; Porta libri (web) 2013

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
avatar2  | *** 10.04.2007 17:26

Utopická sci-fi, ve které autor předem deklaruje, že pro něj nejsou podstatné technické aspekty příběhu, ale poselství. A tím je tolerance odlišností a respekt k vyšším silám, jak už bývá u Lewise zvykem. Příběh se dobře čte a moralizování nijak nebije do očí. Vypravěč příběhu je proti své vůli unesen na jinou planetu, kde nachází různé druhy inteligentních bytostí, které spolu dokáží žít v harmonii a podřizují se vůli bytostí nadaných ještě větší inteligencí a silou, jakési analogii křesťanského boha a andělů. Pokud chcete něco trochu netradičního, tak po této knze klidně sáhněte.

warrior.soul  | **** 31.05.2008 15:18

Netradiční a opravdu zajímavé sci-fi. Ze začátku to vypadalo na průšvih, ale do příběhu jsem ze začetla a nakonec je z toho solidních 80 procent

Phoenix  | *** 13.12.2010 18:00

I když se tato knížka na první pohled tváří jak sci-fi, rozhodně lépe zapadá do škatulky fantazy. Když si z knihy odmyslíte věty jako „Čím blíž jsme byli ke Slunci, tím větší horko v raketě bylo.“ a „Když jsme přistávali, ze stropu se stala podlaha.“, zbude vám relativně stručný popis nového světa a jeho obyvatel. Po přečtení dílu mi kniha připadá jako takový úvod do celé série a doufám, že v dalších dvou dílech, které se značně rozrostly o stránky, se dovím mnohem více podrobností. Co se náboženství týče, čekala jsem analogii na boha, ale spíše mi celý příběh připadal jako filozofování o smyslu života jedince vs. společenství.

Tua  | *** 15.01.2011 05:28

A opět cestujeme na Mars, tentokrát s filologem Ransomem, a jeho vykutálenými únosci. Kolikrát už jsme tu byli předtím, a zvláštní, že jsme si až tentokrát všimli, že tu sídlí jakýsi pán planety, Plamenný jezdec pověřený nejspíše bytostí nejvyšší (no, není to lev). Tak tedy o co by to bylo snazší, kdybychom neutíkali před obludami, duchy a strašidly, že? Ale není se čemu divit, když mi jsme ti obyvatelé Mlčící planety. Planety, jejíž Plamenný jezdec ze začal stavět na zadní, pročež s ním bylo přerušeno spojení. Ó pokřivené lidstvo. Po vědecko-technické stránce poněkud slabší, ale jinak celkem fajn.

jethro.tull  | ***1/2 21.06.2022 15:30

Trvalo mi nějakou dobu, než jsem si zvykl na poněkud naivní způsob vyprávění příběhu o návštěvě planety Mars a na stejně naivní představy o cestách do vesmíru a osídlování planet Sluneční soustavy. Pak jsem si uvědomil, že o samotný příběh tu jde jen okrajově a že smyslem příběhu je předat myšlenku, poselství: S planetou Země, ale hlavně s člověkem, který ji obývá, a s tzv. civilizací, kterou vytvořil, není něco v pořádku, je „pokřivená“. Pochopil jsem, proč Lewis použil v názvu pro planetu Zemi výraz „mlčící planeta“. C. S. Lewis v sobě nezapře křesťanského myslitele, což jsem si uvědomil už při čtení příběhů z Narnie.



WebArchiv - archiv českého webu