kniha » Perelandra
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 35
hodnotilo: 15
69%
Perelandra Více vydání = více obálek.

C. S. Lewis

Perelandra

série: Kosmická trilogie
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: Perelandra ˙
originál vyšel: 1943

vydání: Návrat domů 1995; Knižní klub (web) 2007; Porta libri (web) 2016


Komentáře:
avatar2  | *** 09.09.2007 10:50

Druhý díl kosmické trilogie C. S. Lewise, podle mne však slabší než díl první. Na vině je náboženský podtext, který z děje „čouhá“ ještě zřetelněji než z jiných Lewisových knih. Pozemšťan Ransom je povolán na planetu Perelandra, aby pomohl nasměrovat její další vývoj a hlavně aby ji ochránil před Ďáblem, který se pokouší svést na zcestí její první obyvatele. Kniha je díky teologickým úvahám méně čitelná než bývá u Lewise zvykem, za což srážím hvězdičky.

Tua  | *** 15.01.2011 05:29

Opět s Ransomem, tentokrát ale křišťálovou rakví na Venuši. A ejhle! Ono to tu vypadá jako v ráji, to je překvapení! Kam se poděly Bradburyho věčné deště? Všechno je tu barevné a „nepopsatelné“! Nepopsatelné vůně, nepopsatelné barvy, nepopsatelná krása. Nevím, nevím, jestli Lewis vážně věřil, že tohle čtenářům postačí. Takže máme ráj, co dál? Co třeba repete prvotního hříchu? Ok, ovšem pozor, Malendil se nikdy neopakuje (kdopak to tedy designuje všechny mé všední dny, ptám se?), pročež kniha Genesis nám tu nebude moc platná. Borec v druhém rohu, Had, samotné vtělení ďábla (doslova) opět náš starý známý Weston v kovové kouli. Tak si povídáme se Zelenou dámou, vlny kolébají našimi plovoucími ostrovy (ostrovy se mění v údolí a naopak a nikdo z nich, považte, nepadá). Stárnem a stárnem a jsme moudřejší a moudřejší. Takhle to dál nejde, bude bitka, bude. Ó a těch pseudoslavných řečí nakonec, zasypte mi oči květinami, nashledanou Ráji, vracím se domů.

„Jste tam Westone?“ volal. „Jak vám je? Vzmužte se. To co jste mi vykládal, jsou holé nesmysly. Pomodlete se Andělíčku můj strážníčku, jestli se neumíte modlit jako muž. Litujte svých hříchů. Chyťte se mě za ruku. V tomhle okamžiku hledí na Zemi smrti do očí stovky nedospělých chlapců. Uvidíte, že to zvládneme.

Phoenix  | ** 16.03.2012 10:27

První díl trilogie se mi celkem líbil, především jako odpočinkové čtení na dlouhé večery. Po čase jsem sáhla i po dvojce a ze začátku se zdálo, že kniha bude napsaná v podobném duchu. S hlavním hrdinou jsme se dostali na nový svět a začali objevovat jeho zvláštnosti. Potud dobré, nemám námitky. Jenomže za chvíli jsme se o Venuši a jejich obyvatelích dověděli vše potřebné a začalo filozofování. To by nemusel být až tak velký průšvih, kdyby to nebylo náboženské filozofování. Pokud se to s ním nepřehání, nemám problém ho strávit. Jenomže v téhle knize to bylo jak číst Bibli. Dvě třetiny knihy jsem si připadala, že čtu příběhy o stvoření a vyhnání z ráje a spol. napsané přes kopírák. Kdyby si autor dal tu práci a upravil je alespoň trochu, hned by to bylo o něčem jiném. Takhle jsem jen mechanicky četla a doufala v rychlý konec, kde samozřejmě žádné překvapení nečekalo. Kdyby to byla fantasy kniha a nikoli kniha náboženská, hodnotila bych víc. Bohužel. A jsem zvědavá, jak dlouho mi bude trvat, než se odvážím sáhnout po posledním dílu trilogie.

jethro.tull  | ** 01.07.2022 20:57

Stejně jako u první knihy trilogie i zde je příběh pouze konstrukcí, která nese to nejdůležitější pro autora, jeho poselství – Lewisovy nábožensko‑fi­lozofické představy. Zatímco u Návštěvníků z mlčící planety se to dalo snést, zde už to pro mě bylo utrpením. Kniha na mě působila jako náboženský traktát ozvláštněný velice naivním příběhem.



WebArchiv - archiv českého webu