kniha » Malá černá brašna
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2
hodnotilo: 2
75%
Malá černá brašna

Cyril M. Kornbluth

Malá černá brašna

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: The Little Black Bag

vydání: U Veverky 2014


Komentáře:
Hanuman  | ***1/2 10.01.2015 10:30

Útlučká knižka obsahuje jedinú poviedku. Ale kvalita na úkor kvantity ;) Táto poviedka vyhrala cenu retro Hugo. A my sa tak máme možnosť zoznámiť s tvorbou, teda skôr letmo nahliadnuť do tvorby u nás málo známeho klasika science fiction. Mnohí ho ešte poznajú ako literárneho parťáka Frederika Pohla, ale s jeho sólo tvorbou sme ešte nemali tú česť. Dúfam, že táto nenápadná knižočka predstavuje prvú lastovičku a nie osamelú a samojedinú labuť ;)

Poviedka už dnes možno nikoho nedostane tak ako v dobe svojho vzniku, netreba čakať nijakú „superpecku“ ale stále ostáva dobrou poviedkou, ktorá vyčnieva nad priemerom. Povedali by ste si – ďalšia „časovka“, ale téma cesty v čase je spracovaná tak trochu inak, tentoraz nepocestuje človek, ale lekársky kufrík z budúcnosti. A ten spadne ako modré z neba, priamo na stôl istému alkoholikovi (totálnej note :)). Lenže on bol aj kedysi bývalý lekár…

Zaujímavá je aj Kornbluthova vízia spoločnosti budúcnosti. Škoda len, že ju autor viac nerozpracoval. Aj tak poviedka poteší každého, kto má rád klasickú science fiction zlatého veku.



WebArchiv - archiv českého webu