kniha » Dopisy z planety Země
v Top10 1 | má v knihovně 4
hodnotilo: 4
73%
Dopisy z planety Země Více vydání = více obálek.

Mark Twain

Dopisy z planety Země

Kniha vyšla i pod názvem:
Listy zo Zeme
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Letters from the Earth

vydání: Vydavateľstvo politickej literatúry 1968; Práce 1987; Európa (web) 2013


Komentáře:
whack  | **** 26.05.2018 20:48

„…ľudstvo sa rozrastalo a rozrastalo a dosiahlo počet niekoľkých miliónov. No Boh sa v ľuďoch sklamal. Znepokojovala ho ich morálka, v niektorých ohľadoch nebola o nič lepšia ako jeho. Ba ľudia napodobňovali jeho mravy až nelichotivo verne. Boli to veľmi zlí ľudia, a keďže nevedel, ako ich napraviť, múdro sa rozhodol, že ich zničí. Toto je jediná naozaj osvietená a znamenitá myšlienka, ktorú mu Biblia pripisuje.“

Listy zo Zeme, to je vlastne iba prvá kapitola tejto knihy, nemá viac ako 49 strán. Čítala sa mi dobre, je to o tom, ako kedysi bol Satan za svoje poznámky na nejaký čas vyhnaný z nebeských kruhov a keďže vo vesmíre nemal čo robiť, išiel sa pozrieť na Zem, kde práve Stvoriteľ vytváral život. Čudoval sa, ako ľudia ponímajú pojem „Boh“ a preto zaznamenával ich činy do svojich listov, ktoré posielal hore. Alternatívny (svojvoľný) preklad tejto kapitoly vyšiel v samostatnej knihe „Satanove listy“ vydavateľstva Eko-konzult.

Ďalších asi 100 strán knihy (v slovenskom vydaní) so Satanovymi listami nesúvisí, tieto kapitoly som skôr prelistoval, nebavili ma. Prakticky, s jeho listami už nesúvisí celý zbytok knihy, no predposledná kapitola „Prekliate ľudské pokolenie“ stála za to rovnako ako tá prvá.

„Mnohí ľudia vedia rozmýšľať, ale v náboženských otázkach túto schopnosť nikto neuplatňuje.“



WebArchiv - archiv českého webu