kniha » Předběžné varování
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 15
hodnotilo: 13
76%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Předběžné varování Více vydání = více obálek.

Neil Gaiman

Předběžné varování

Krátké fikce a disturbance

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

originální název: Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances
originál vyšel: 03/02/2015

vydání: Polaris (web) 2015; Polaris (web) 2021

odkazy: 4x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [5] louza 02.06.2015 16:14  

Ještě k té poezii. Ta je tak nepoetická (ani bych se nedivil kdyby už v originále a co opravdu byla poetika se zaručeně ztratilo v překladu) že to ve finále vypadá jak normální povídka, která je špatně zalámaná. Možná by se příště vyplatilo zarovnat to do bloku, aby se to líp četlo a prohlásit to za mikropovídku ;-)

 [4] louza 02.06.2015 16:05  

@Gaarq[3]: hm, oblíbená filosofická debata být či nebýt. Povídky jako Dolů k Temnému moři, nebo Jeruzalém podle mě fantastické asi ani nejsou, nebo jen hodně přeneseně. Tím méně „poezie“ typu Dělám na židli, nebo Moje poslední domácí. Ale uvedl bych to tam asi všechno Nejméně 85% sbírky má fantastické motivy a zbytek je diskutabilní ve všech významech ;-) Kromě tohoto oficiálního seznamu je ještě jedna embeded povídka v úvodníku.

ad překlad. Nad názvy jsem moc neuvažoval, ale když to překládali nějací ti Janišové tak to snad bude v pohodě a i kdyby ne tak oni si to stejně zdůvodní jako by bylo…

 [3] Gaarq (editor) 02.06.2015 15:34  

tak mám seznam. ale netuším, je-li vše fantastické a mám-li zapsat i poezii.

Dělám na židli – poezie, Lunární labyrint – próza, Ta záležitost s Cassandrou – próza, Dolů k Temnému moři – próza, „Pravda je jeskyně v Černých horách“ – próza, Moje poslední domácí – poezie, Dobrodružný příběh – próza, Oranžová – próza, Kalendář příběhů – próza, Případ smrti a medu – próza, Muž, který zapomněl Raye Bradburyho – próza, Jeruzalém – próza, Klik klak chřestivak – próza, Invokace nezvědavosti – próza, „A plakat jako Alexandr“ – próza, Bezčasí – próza, Démanty a perly: Pohádka – próza, Návrah hubeného bílého védody – próza, Ženské koncovky – próza, Dodržovat formality – poezie, Spáč a vřeteno – próza, Čarodějčiny činy – poezie, Relig Odhráin – poezie, Černý pes – próza

mimochodem, jen tak zběžně k překladu, přeložit the sleeper and the spindle jako spáč a vřeteno je vzhledem k obsahu povídky poněkud … úsměvné ;)

 [2] louza 02.06.2015 14:53  

Bylo by fajn je doplnit než zapomenu co v nich bylo. Na druhou stranu, jestli zapomenu co v nich bylo, je jejich hodnocení jasné ;-)

 [1] Gaarq (editor) 02.06.2015 12:33  

kde jsou ty povídky, je-li to povídková sbírka?

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu