kniha » Pod parou
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 36
hodnotilo: 48
70%
Pod parou

Terry Pratchett

Pod parou

série: Úžasná Zeměplocha
díl v sérii: 35

Kategorie: fantasy

originální název: Raising Steam
originál vyšel: 07/11/2013

vydání: Talpress (web) 2015

odkazy: 2x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [2] Pahejl 04.06.2015 03:13  

„Dal jsi světu všechno, co jsi mohl, a teď nastal čas, který máš jen pro sebe, čas, kdy můžeš začít řádit, jen co dozní poslední, hurá!“- citace z knihy.

Při posledních deseti stránkách jsem si uvědomil, že to je vlastně posledních deset stránek z řadové Zeměplochy(Toničku počítám mezi ty vedlejší knihy). A padl na mě dvojí smutek. Poslední Zeměplocha -svět, který mě provází skoro polovinu života a do kterého se už s žádným novým příběhem nevrátíme – a ke všemu ta nejhorší, kterou jsem četl. Kniha nemá opravdu nic, co podle mě dělá Plochu Plochou. Prvních 200 stránek nuda, až kolem str 300 se to rozjelo a ten konec bez napětí, bez ničeho :( Bylo zmíněno plno postav, ale třeba absence kapitána Karotky mě hodně mrzí.

Žádný dobrý humor, skoro žádný děj, jen popis rozvoje železnice. Dřívější knihy na podobné téma (obrázky, známky…) byly o tolik lepší. Tady se mi zdá, že jen Terry nasál plno informací, jak to bylo doopravdy a pak je jen uspořádal za sebe do knihy :(

Navíc zase ta temnota a vážnost. Tuším, asi kvůli čemu jsou poslední dvě Plochy takové(už i ty dříve temné mi chutnaly tak zvláštně, ale pořád to byly Plochy), ale to, kam se Plocha posunula mě opravdu mrzí.

Chudácí trpaslíci. Ti ušli hodně dlouhou cestu od veselých malých krysožroutů.

I přes všechny výhrady jsem knihu přečetl co nejrychleji to šlo, protože je napsaná krásně, čtivě, lehce, jako každá Zeměplocha. A kdyby byly takové i další, bylo by mi to vlastně jedno, hlavně, že by Terry mohl psát(a nejen to) dál.

Tak tedy naposledy, hurá!

 [1] Thorar 31.05.2015 10:53  

@SONP: Tak úplně poslední Zeměplocha to není, ještě vyjde jedna knížka z cyklu s Toničkou Bolavou.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu