kniha » Železný půlměsíc
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 34
hodnotilo: 49
85%
Železný půlměsíc Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Železný půlměsíc

Kniha vyšla i pod názvem:
Železný polmesiac
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Dobrodružství kapitána Báthoryho
díl v sérii: 4

Kategorie: fantasy - historická

originální název: Železný polmesiac

vydání: Brokilon (web) 2015; Brokilon (web) 2015; Slovart (CZ) 2015; Slovart (CZ) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
SONP  | ***** 20.07.2015 18:37

Báječné, takto má vypadat díl oblíbené série. Nic takového jako pozdní Píseň ledu a ohně, kde vezmete do ruky Tanec s Draky poté, co jste poslední půlrok strávili mimo západozemí, a pouze zíráte na to, kterak vám před očima defilují jména a postavy, u nichž máte pocit, že jste o nich nikdy neslyšeli, a kniha se stává spíš utrpením než zábavou. Číst Železný půlměsíc je jako setkat se se starými známými, které jste dlouho neviděli, ale stále si máte co říct a strávíte spolu v družném rozhovoru chvíle, při nichž ztratíte pojem o čase. Kniha sice navazuje na předchozí díly, ale v podstatě mi stačilo pamatovat si, že Kornel ztratil syna a v předchozím díle se dozvěděl, že je syn naživu. Ostatní se oživilo tak nějak samo a jinak šlo v podstatě o samostatný příběh, který by se sice asi nedal vzít jako první čtená kniha ze série, ale který přesto nepředpokládá, že čtenář má vždy čas a chuť si před každým novým dílem přečíst všechny předchozí bichle. Jediné, v čem jsem se maličko ztrácel, byly turecké intriky – bohužel nejsem s to zapamatovat si jména všech begů a pašů, a tak mi některé souvislosti unikaly. Na zážitek to ale nemělo žádný vliv. Naopak jsem rád pronikl hlouběji do historie rakušácké války s turkem a rád jsem si některé věci i vyhledal na internetu. Trochu se mi zdá, že autor do knihy promítl i současné trampoty našeho světa s islámem a rád jsem seznal, že turci nejsou líčeni nejen jako nelítostní pohanští válečníci, ale i jako islámští vzdělanci a kulturní národ (což také vskutku byli). Ostatně největší turecký masakr na civilistech tu symbolicky spáchají evropští žoldnéři. Zkrátka jsem se královsky (vlastně sultánsky, čí spíše velkovezírsky) bavil a strávil s Báthorym, Voroninem a Čelebim v parném létě řadu přijemných hodin. Díky Ďuro! 100%! P.S. A jednou si to dám najednou v jednom zátahu!

Lukkos  | ***** 18.08.2015 08:10

Správně epické – více zde: https://www.youtube.com/watch?v=-xcH6gkxRbk

KainIX  | ***1/2 04.09.2015 08:15

První trilogie o kapitánu Báthorym se mi líbila natolik, že jakmile jsem zjistil, že vyšlo pokračování, okamžitě jsem ho koupil a dal se do čtení. Kniha v podstatě začíná tam, kde předchozí díl skončil. Báthory s Voroninem stopují a nakonec najdou ztraceného Korneliova syna Michala, jen aby se jejich cesty po krátké době zase rozdělily a Báthory na chvíli dokonce opět skončí v rukou Turků.

Přestože se v mnohém shoduji s komentářem SONPa, byl jsem z tohoto dílu zklamán a zatím je pro mně dílem nejslabším. Proč, když jsem se náramně bavil a putování s Korneliem mne bavilo? Inu, zejména proto, že se toho v knize zase tak moc nestalo. Zatímco první trilogii bych označil za čistou dobrodružnou fantasy, tady se během celé knihy v podstatě odehraje jedna větší bitva a jedno setkání s ehm nadpřirozenem (to abych nespoiloval příliš) a to mi přijde jako opravdu velmi málo. Konec ja navíc otevřený, takže jsme v této knize nedostali plnohodnotný příběh, ale jen jeho třetinu s tím, že na pokračování si budeme muset nějaký čas počkat a to nemám rád.

Pokud nechcete být zklamáni stejně jako já, radím spíš počkat, až bude venku celá druhá trilogie a přečíst to pak najednou. Pravděpodobně si to užijete více.

Svarec  | **** 01.12.2015 22:14

Zatím se nikdy nestalo, že by mě kniha Juraje Červenáka zklamala a Železný půlměsíc na tom naštěstí nic nezměnil. Musím se ale přiznat, že tentokrát mi docela dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetl. Přecijen předchozí díly jsem četl před nějakými třemi lety a za tu dobu mi již vyfičely z hlavy, takže chvíli trvalo, než jsem se zorientoval. Navíc mi příběh přišel mnohem méně ucelený než v předchozích dílech, přišlo mi to takové bez cíle, v podstatě Báthory a jeho společníci prchají a… nic, jen sledujeme, jak se jim náhodně dějí různé věci. Ale je to Červenák a jak někdo trefně řekl, ten by dokázal čtivě napsat i telefonní seznam. Navíc zjišťuji, že mi Kornel pomalu začíná přirůstat k srdci a to jsem ho měl dříve za jednoho ze slabších autorových hrdinů.

Strider  | *** 07.07.2016 10:28

Tento diel už na mňa pôsobil dojmom nadbytočnosti. Asi ako prídavok k výdatnému obedu. Zápletka naznačená na konci Diablovej pevnosti sa vyrieši nečakane hladko a rýchlo, potom nastúpia vojenské manévre. Stále sa to číta jedným dychom, ale tentokrát je dej menej pestrý (všetko sa točí len okolo invázie handrových hláv), navyše fantasy prvkov je tentokrát minimum. To, že Ďuro má históriu v malíčku nie je treba zdôrazňovať, ale mal som veľký problém so zorientovaním sa v množstve uhorských a hlavne tureckých dôstojníkov. Potešila prítomnosť starých známych zo Strážcov Varadína, na splatenie dlhov si ale počkáme až do Hradbu západu. A to je moja posledná výhrada – kniha je jednoducho príliš krátka a z plného tempa náhle skončí bez toho, aby sa čokoľvek rozriešilo. 7-/10

trudoš  | ***1/2 10.02.2018 21:19

Čtvrtá kniha cyklu nabízí opět plnokrevnou válečnou řežbu a to v duchu prvního dílu. Tedy minimum magie, maximum dějin. Tentokrát ale na mě tahle kombinace nefungovala úplně dokonale. Zatímco dříve měla fantastika nějaký význam, byť třebas jen okrajový, tady mi přišla už vysloveně z donucení. A to čistě proto, že zápletku ovlivní asi na pět vteřin. První housle má na starosti historie a všechno ostatní jsou jen cingrlátka na stromečku. Podobně je to i s hrdiny, kteří jsou prakticky od začátku ve vleku událostí, než že by je mohli aktivně ovlivnit. Ostatně vinu na tom má sama zápletka, která se ani nesnaží překvapit něčím komplikovaným, nehledě na nečekaně urychlené znovushledání otce a syna. Na druhou stranu obsahuje všechny ty podstatné ingredience dobrodružné zábavy, takže proč plakat nad mlékem, co se ani nerozlilo. Snad jen, že pár myšlenek, scén a obrazů tu už bylo a recyklovat se dá jen do určité doby. Ale nechat se musí jedno – bitva u břehů Dunaje stála za to všema deseti.

Laxik  | **** 26.09.2018 10:46

Bál jsem se, že bude po konci trilogie Červenák už jen vařit z vody, ale Železný půlměsíc je možná po Bráně Irkally druhý nejlepší díl série. A to i přes to, že je v něm fantastika opravdu hooodně upozaděná. Škoda, že Čelebiho dějová linka začne nabírat na síle až ve druhé polovině knihy.



WebArchiv - archiv českého webu