kniha » Labyrint noci
má v knihovně 22
hodnotilo: 11
73%
Labyrint noci

Allen M. Steele

Labyrint noci

Kategorie: sci-fi

originální název: Labyrinth of Night
originál vyšel: 06/1992

vydání: Laser-books (web) 2004

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
willis  | *** 08.12.2006 10:49

Podle předmluvy psal autor knížku v letech 1987–1991, takže musel během psaní děj asi dost korigovat. Začátek vyznívá tak, že chtěl psát něco z období studené války USA/Rusko přenesené na Mars, ale jak se politická situace na východě měnila, přehodil výhybku a začal psát novou zápletku. První část knížky mu bylo líto vyhodit a tak tam nechal Marsovský souboj mezi Američany a Rusy, který nemá absolutně žádný vliv na další děj.
Když přišel na to, že měl psát o něčem jiném tak vymyslel další originalitu a to souboj s vojenskou tupostí a pozor spoiler!!, nechybí ani oblíbená atomovka. Samotný děj je poměrně prostý a párkrát jsem si říkal proč ti lidé dělají zrovna tohle a ne tamto, když tamto je přece daleko logičtější a pro bezpečnější. No jo, je to sice bezpečnější, ale není to dostatečně vizuálně efektní.
Na druhou stranu Mars je místo, který má pro scifisty svoje kouzlo, takže i přes výhrady jsem se vcelku dobře bavil, protože i druhá liga je furt lepší než třetí.

lenivec  | *** 03.01.2012 15:48

Príjemný román v duchu Arthur C. Clarka , ktorý pripomína jeho román Světlo Země. Čítať klasický SF román možno už staromódny je osviežujúci zážitok. Preto sa teším na jeho ďalší román, ktorý čaká v mojej knižnici.

Dilvermoon  | ***1/2 04.03.2014 15:18

Politická situace na Zemi a její ruka sahající až na Mars, na legendárni pyramidy a hlavu (oblíbenou to lokalitu všech vesmírných konspirátorů) kdysi vyfocené orbitální částí sondy Viking 1. Vědci zkoumají, vojáci bojují, do toho tajný agent s osobní záležitostí. Kdyby se román na úkor konfliktů na základně hlouběji věnoval řešení zmíněných záhad, byl bych raději. Ne že by se na ně nedostalo, prostoru mají docela dost, ale to kolem mi trošku připomíná vatu. Mimochodem – zmíněné vikingské nálezy byly snad konečně uvedeny na pravou míru další marsovskou družicí Mars Global Surveyor a její dokonalejší optikou. I když – všechno se dá falšovat, technika na to je, že ano, konspirátoři všech zemí? :-)



WebArchiv - archiv českého webu