kniha » Tma
chce si přečíst 1 | má v knihovně 9
hodnotilo: 17
65%
Tma Více vydání = více obálek.

Jozef Karika

Tma

Kategorie: horor

vydání: Ikar (SK) (web) 2015; Argo (web) 2018

odkazy: 4x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
mato_klerik  | **** 16.11.2016 13:40

V jednoduchosti je krása. Autor nie je žiadny poet, a jeho strohý štýl sa konečne stretol so správne strohým príbehom. Žiadne zbytočné odbočky, len mrazivá atmosféra a svižné rozprávanie v prvej osobe…

trudoš  | **1/2 30.06.2018 11:28

Základ je dobrý, ale místo toho, aby Jozef Karika využil potenciál čistokrevného hororu, pustil se cestou psychologického dramatu a v tu chvíli u mě příběh přestal fungovat. Množství popkulturních odkazů tomu taky moc nepomohlo, protože z nich až příliš čpí, kterými že díly se autor nechal inspirovat. Kdyby se držel jádra zápletky, ve kterém se nesympatický hrdina potýká v opuštěné horské chajdě s jakýmsi zlem či zabijákem, udělal by podle mě daleko lépe. Takhle je záměr docela průhledný a spíš než čekání na šokující závěr jsem se bál, aby to spisovatel neuhrál přesně do toho autu, kam to nakonec skutečně kopnul. Trochu problém jsem měl i s prostinkou gradací, kdy všechno míří stereotypně do sedinky, až je to od určitého bodu spíš únavné, než mrazivé. Jinak ale taková slovenská parafráze na román Děs nechvalně proslulého L. Rona Hubbarda. Napsané ovšem čtivě, snad jen množství vulgarit bych proškrtal, působí dost hraně, přestože věřím, že v porovnání s realitou je to ještě slabý odvar.

romusak  | *1/2 20.03.2019 21:49

Špatné čtení, hlavní hrdina je nesympatický magor, který převážně koná více jak nelogicky. Ale nakonec, dobře mu tak! Nebýt komentářů čtenářů k dalším knihám pana spisovatele, už bych po tomhle díle na něho zanevřel, ale takto mu dám ještě šanci, minimálně Trhlinu si přečtu.



WebArchiv - archiv českého webu