kniha » Střežená zóna
má v knihovně 2
hodnotilo: 3
63%
Střežená zóna

Matthew Reilly

Střežená zóna

Kategorie: sci-fi

vydání: Alpress (web) 2015


Komentáře:
Burbuja  | *** 30.05.2017 18:02

Dostal jsem, co jsem čekal. Klasický Reilly – děj se žene dopředu mílovými kroky, hlavní hrdina (hrdinka) je téměř neporazitelný, vývoj a chování všech postav jsou předvídatelné a konec je šťastný. Zarazilo mě jen to, jak autor bezostyšně kopíruje Crichtonův Jurský park, ale i to se koneckonců dalo čekat. Chcete-li si však zpříjemnit delší cestu vlakem či autobusem, zklamaní určitě nebudete.

trudoš  | *** 01.06.2018 23:05

Kdyby Střežená zóna nebyla tak okatou kopií Jurského parku, určitě bych si ji užil mnohem víc. Jenže příběh kromě samotných draků postrádá vlastní nápad a zápletka se bohužel vyvíjí podle scénáře daleko úspěšnějšího kousku. Přitom Matthew Reilly dokáže být v mnoha ohledech vynalézavý, jde-li o možnosti, jaké mají okřídlení ještěři při likvidaci dvounožců. Ovšem agitku o tom, jací jsou Číňané bezcharakterní roboti, obětující na oltář komunismu prakticky cokoliv, si mohl odpustit.
Každopádně akční jízda tepe adrenalinem od první strany – žádné dlouhé úvody, autor představí postavy, uvede kulisy a rup ho, páni hrdinové, teď si poraďte s problémem velikosti Texasu. Proti vývoji událostí pak žádné výhrady nemám, i když je předvídatelný jak zákon káže. Tempo však udrží až do konce, který naneštěstí sklouzne k hollywoodskému kýči, ale co už, člověk to musí brát jako daň čtenářskému úspěchu, přestože to znamená spisovatelovu kastraci. Ve výsledku tuctová dobrodružka s nevyužitým potenciálem.



WebArchiv - archiv českého webu