kniha » Řeky Londýna
chce si přečíst 3 | má v knihovně 25
hodnotilo: 45
74%
Řeky Londýna Více vydání = více obálek.

Ben Aaronovitch

Řeky Londýna

Kniha vyšla i pod názvem:
Rieky Londýna
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Řeky Londýna
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Řeky Londýna - BOX

Kategorie: fantasy - urban fantasy - duchové

originální název: Rivers of London
originál vyšel: 2011

vydání: Argo (web) 2015; Slovart (SK) 2021

odkazy: 1x [ukázka], 7x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
snop  | ***1/2 11.08.2015 13:51

Jako neni to spatne, ale imho si autor ukousl prilis velky kus a pak uplne nevedel, jak ho pozvykat. Zanrove je to ponekud neujasnene – detektivka to neni, pribeh o ucednickych letech to neni, cista urban fantasy to neni… Ale postavy jsou fajn a nakonec i pribeh celkem ujde. Kazdopadne doufam a ocekavam, ze se to s dalsimi dily usadi a zanrove ujasni (ja bych si pral, aby se to priklonilo k te detektivce).

SONP  | **1/2 14.11.2015 17:03

Urban fantasy! Londýn! Čarující policeman! Tyhle všechny atributy předurčovaly Řeky Londýna k tomu, aby se mi líbily. Byl jsem na větvi z Gaimana a Renčína a tak jsem čekal, že i toto dílko schrupnu jako nic. A v první polovině knihy to tak skutečně vypadalo – slibně rozjetý začátek, popisy londýnských lokací, zkrátka docela přijemné čtení. V druhé polovině se příběh ale začal chovat jako nabalující se sněhová koule, stále víc a víc popisů, víc a víc božstev řek a i hlavní příběh se rozkošatěl do takové šíře, že jsem se začal ztrácet. Někdy kolem třetí čtvrtiny jsem dokonce vážně uvažoval o tom, že knihu odložím. To se sice nestalo, ale dočtení proběhlo s utrpením a přeskakováním některých pasáží. Snad byla na vině hlavní trochu potrhlá zápletka (hlavní zloduch totiž z nějakého důvodu trpěl nutkáním páchat své zločiny podle známých britských loutkových příběhů Punch and Judy),snad to, že si mě hlavní hrdina příliš nezískal svojí nevýrazností. Několik scén bylo sice nezapomenutelných (pronásledování zloducha historií Londýna), ale do dalších dílů asi nepůjdu. 50%

buitendlander  | *** 18.01.2016 14:31

Přiznám se, že začínám mít pocit, že autoři všech těch úžasných recenzí všude možně knížku nedočetli až do konce. Taky se mi ze ze začátku velmi líbila, autorův suchý britský humor je mi blízký, ale postupně se humor začal vytrácet a příběh odbočovat až se původní půvab úplně vytratil. Místy jsem vůbec nevěděla, o co vlastně v příběhu jde a pokud to byl záměr, jak ukázat roztržitost hlavního hrdiny, nebylo to udělané úplně nejšťastnějším způsobem. Nenavnadilo mě to na přečtení dalších dílů a to je podle mě to nejhorší, co se může první knížce ze série stát…

trudoš  | **** 27.02.2016 00:31

Ben Aaronovitch neodolatelným způsobem přizpůsobil pověstný suchý humor modernímu čtenáři, aniž by ze svého příběhu udělal prvoplánovou grotesku. Řeky Londýna tak každým svým písmenkem dýchají Anglií, že to snad ani víc nejde, a i když neoslní nápaditostí, zcela jistě okouzlí situační komikou. Předností je pak strohost. Žádné velké vysvětlovačky, jak že se to má s magií a realitou. Fantastika je do současnosti zakomponována natolik přirozeně, že si s jejími projevy nedělají příliš hlavu ani samy postavy. Škoda jen, že jak první půlka nabere grády a vtip, druhá se vleče, jako by měla času nazbyt a úsměv nějak ztrácí na šířce. Ale i tak bezvadné.
Jinak detektivní zápletka tvoří spíše koření románu než nosnou kostru. Autor jde poměrně jasně za svým cílem, jen to bere oklikou pro turisty, aby představil londýnské panoráma. Ovšem za celou dobu prezentačního výletu mě nenudil. Jeho hrdina navíc není jen další variací Phila Marlowa a Sherlocka Holmese, díky čemuž nesplývá v jedno s konkurencí.

KainIX  | **** 17.05.2016 11:52

Ahoj, jmenuji se Peter, Peter Grant, a jsem policejním konstáblem, vyšetřujícím záhadnou sérii vražd. Vítejte v Londýně, kde magie jde ruku v ruce s vědou a moderními technologiemi, kde duchové a upíři žijí mezi námi a kde zosobnění bohové kráčí ulicemi a bojují o svá teritoria. Pojďte se mnou, budu Vám o tomto Londýně vyprávět.

Komentáře přede/nade mnou jsou povětšinou kritické a tak já začnu tím pozitivním:

  • Londýn – je vidět, že autor Londýn zná, je jím úplně nadšen a chce se o své nadšení podělit s námi. Londýnské reálie a jeho obyvatelé jsou rozhodně jendou z nejsilnějších stránek této knihy a tvoří velkou část celkové atmosféry.
  • humor – ať už jde o vtipné situace nebo humorné dialogy, humor tvoří také velkou část knihy a její atmosféry.
  • text samotný – kniha se čte velmi dobře a příjemné, dá se říct, že příběh plyne jako řeka, občas pomaleji a pozvolna, jindy je jako horská říčka plná peřejí.

Troufám si říct, že právě tato pozitiva jsou tím, co se lidem na knize líbí a co je přiměje číst další díly.

Jsou zde však i negativa:

  • detektivní příběh – ten na mne bohužel nepůsobí nijak zvlášť věrohodně, spíš jako pohádka
  • nezajímavá hlavní postava – ať se Peter snažil sebevíc, k srdci mi nepřirostl. Je nemastný, neslaný a přestože hlavně v druhé půlce má jednoznačně příběh táhnout, tak číst o Lesley, Nightingalovi nebo Beverly mi přišlo zajímavější. Navíc mi Peterovo jednání nepřišlo jaksi konzistentní, občas se chová jako vtipkující teenager, jindy klade Nightingalovi dotazy, které za celá staletí zřejmě ještě nikoho nenapadly.

I přes tato silná negativa a fakt, že mě nijak zvlášť neláká číst pokračování, dávám knize 80% a to proto, že z ní mám i tak převážně pozitivní dojem a dokážu si představit, že si ji mnoho lidí zamiluje. A pokud autor v dalších dílech vychytá mouchy, bude to čtení velmi dobré. Aspoň v to doufám, protože potenciál tady je.

C3PO  | *** 29.12.2016 13:08

Slibný začátek, po kterém se stále častěji objevuje nuda. některé věty a odstavce jsou téměř skvostné, ale jako celek to moc nefunguje, v závěru mě úplně přestalo zajímat, jak to dopadne. Hlavní hrdina je otravný trouba a taky příběhu nijak neprospívá.

Madam Brbla  | ***1/2 03.10.2020 18:20

“Od okamžiku, kdy lidstvo přestalo bezcílně bloumat a začalo si pěstovat vlastní potraviny, vyvíjí se společnost ke stále větší komplexnosti. Jakmile jsme přestali spát se svými bratranci a sestřenicemi a postavili jsme zdi, chrámy a několik slušných nočních klubů, nabyla společnost takové složitosti, že ji žádný člověk není schopný uchopit vcelku, a tak se zrodila byrokracie.”

Tak já nevím. Tato kniha má většinu potřebných ingrediencí, abych si četbu užila: úsměvně sarkastický styl, sympatického hrdinu i zajímavé vedlejší charaktery, mraky dobrých postřehů, živoucí prostředí, obstojnou atmosféru, zábavnou magii, stále se něco děje… a přesto jsem se do “Řek Londýna” nedokázala plně ponořit. Oběti nadpřirozených masakrů mi byly šumák, klaďasům jsem držela palce jen vlažně, padouchovi jsem nějak nerozuměla a docela mi hnulo žlučí, když autor začal “nenápadně” vnucovat ten jediný správný světonázor, zatímco konzervativní zastánce starých pořádků šmahem deklasoval na xenofobní lůzu.
Mé dojmy pobublávají těsně pod hladinou 70%, ale při vhodnějším duševním rozpoložení mohly došplouchnout nejméně na 75%. Zřejmě si počkám na patřičnou náladu a zkusím i další díl, ačkoliv mám utkvělý pocit, že série nejvíce řekne obyvatelům Londýna, zatímco my ostatní vždy budeme v daném světě cizinci.



WebArchiv - archiv českého webu