kniha » Tarkin
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 2
hodnotilo: 5
50%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Tarkin

James Luceno

Tarkin

série: Star Wars
díl v sérii:

Kategorie: sci-fi

originální název: Tarkin.
originál vyšel: 2014

vydání: Egmont (web) 2015


Komentáře:
Fouré  | **** 27.12.2015 09:35

Konečně se někdo taky dokopal k tomu, aby napsal knihu o mé nejoblíbenější postavě ze světa SW. Krom toho, že ve společnosti budoucího guvernéra Hvězdy smrti procestujeme půl galaxie při pronásledování jeho unesené osobní lodi a zabrousíme do jeho dětství a mládí, kde zjistíme, co všechno formovalo jeho názory, dostane se nám taky poučení o tom, jak vypadala státní struktura v raných letech Impéria a jak se zvolna formovala protistátní opozice. A jako malý bonus nahlédneme do hlavy samotnému Palpatinovi. Knižní Tarkin je oproti tomu filmovému o něco méně charismatický (koneckonců dotáhnout se na Petera Cushinga je prakticky nemožné), nicméně rozhodně to není prvoplánovitá figurka (jeho vztah k případným civilním obětem jeho akcí je poněkud kontroverzní, stejně tak jako osud, který uchystá svému protihráči). Zamrzí snad jen fakt, že ke konci knihy je těch jmen jednotlivých světů, které Tarkin procestoval, už tolik, že se v nich čtenář zákonitě ztrácí a že závěrečné odhalení mi přijde lehce vytažené z klobouku.

Ale, když už je to můj oblíbenec Tarkin, tak deset procent navrch…

Polinius  | 1/2 05.03.2017 02:32

Asi to není můj oblíbenec… Román je snaha podle životopisu postavy vytvořit román. Takže kostra je jasná, tvoří ji stránka na nějaké té wikipedii na kterou se nabaluje nějaký příběh kde vystupují dvojrozměrné postavy jako vystřižené z kartonu.

Otec Tarkina: Až nastane čas, zastaví se u našich dveří tajemný poutník a odvede tě na zkoušku do divokých krajin. Bude to nebezpečné!

Tarkin: Och otče, já se obávám! Co když zemřu? To vám nebudu chybět? Matko!

Matka Tarkina: Budeš nám chybět, ale jen když zkoušku splníš, staneš se mocným mužem. Smrt je jen malá cena.

posléze: Tarkin chlemta teplou krev z těla zabité šelmy.

Buď přijmete tuto hru a nebude vám melodramatičnost postav vadit a nebo vám to přijde směšné. Světlým okamžikem je když se v knize objeví Palpatine a Darth Vader – to jsou skuteční fešáci, kteří dokážou utáhnout celý román. Román ve svém počátku je spíše výčtem toho kdo šlápl Tarkinovi na kuří oko a jak Tarkin šlápl na kuří oko ostatním. Popravdě moc daleko jsem se nepropracoval a nevím zda budu pokračovat.



WebArchiv - archiv českého webu