kniha » Stanice 11
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 16
hodnotilo: 16
85%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Stanice 11

Emily St. John Mandel

Stanice 11

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: Station Eleven
originál vyšel: 2014

vydání: Argo (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze], 1x [seriál]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 30.07.2017 06:31

„Přežít nestačí.“
Atraktivita Stanice 11 spočívá v atmosférickém vykreslení postkatastrofického světa. Příběh se skládá z množství střípků, které s přibývajícím počtem stran zaklapávají do celkového obrazu, jež sice neohromí velkolepostí, ale zaručeně zapůsobí na emoce. Přitom si autorka bez problému vystačí s komorním počtem tří set stran. Sympatický je i fakt, že se vyhýbá obvyklým klišé hrůz, které pád světa automaticky doprovázejí (nebo to alespoň předpokládáme). Slabinou je ovšem zápletka. Místo konkrétní dějové linie se celé vyprávění nese v duchu rozkouskované road movie. Jenže ani ta nemá celistvější podobu. A přestože je tu množství motivů, které se k rozpracování přímo nabízejí, žádný z nich není upřednostňován ani rozehrán do silnějšího dramatu. Přesto důvěra v lidskou schopnost po pádu se opět napřímit a nevrátit se zpět do jeskyní k malování uhlíkem po stěnách dělá z knihy povedené nostalgicko-melancholické čtení, jež si při každém dalším otevření zamilujete víc a víc.

louza  | ***** 29.04.2019 11:47

Asi nejoriginálnější zpracování postapo žánru od do dob dne trifidů. Kromě fabulačního pohledu do budoucna tu ale fantastiky moc nenajdeme. Za vyhynutí lidstva může pouhá agresivní chřipka a zbytek je jen dohad co by a kdyby. Tak co tedy dělá stanici 11 tak čtenářsky zajímavou? Je to elegance s jakou autorka líčí drobné lidské životní tragédie, ale i radosti na pozadí velké tragédie lidského druhu. Část knihy se odehrává ve flashabacích ještě před kolapsem, část poté. Je úžasné jak citlivě a zároveň realisticky pracuje Mandelová s postavami a jak jí celý román postupně zapadá dohromady jako skládanka bez toho, aby sklouzla k výrazným žánrovým nebo theatrálním klišé, ačkoli se to všechno kolem divadla točí. Velmi originálně láme zažitá madmaxovská klišé a dokáže krásně vystihnout kontrast jedné uvadající civilizace a civilizace nové vznikající na jejích základech. Podchycuje nádheru a úžasnost obou bez toho aby popírala jejich stinné stránky. Stanice 11 je kniha psaná od srdce a pro takovou je lehké získat si srdce čtenářů. Stačí jí jen dát šanci. Opravdu krásný text.

Methat  | **** 26.11.2019 15:37

Veľmi krásne ľudské post-apo, ktoré je silné v detailoch. Zo začiatku síce nebudete chápať, prečo dala autorka taký veľký priestor vedľajšej postave – Arthurovi a jeho manželkám pred chrípkou, no pri konci všetko začne do seba zapadať.

Jedná sa o akúsi sebareflexiu ale z pohľadu sveta. Podľa Emily Mandel žijeme v svete zázrakov a nemáme brať všadeprítomný internet, elektrinu a tečúcu vodu z vodovodných kohútikov ako samozrejmosť. Pretože koniec môže prísť rovnako nečakane ako v knihe. A nemusí to byť nutne chrípka.

Som muzikant a knihu som čítal v období, kedy sme cestovali s orchestrom do zahraničia. A aj v Stanici 11 cestuje kočovný orchester s divadlom po spustošenej Amerike, preto mi príbeh bol bližší než obyčajne – hlavne keď tretí violončelista minul kolofóniu na svoj slák alebo odkazy na rôzne diela slávnych autorov. Na konci ma kniha pár krát dojala, čo sa nestáva často.



WebArchiv - archiv českého webu