kniha » Sbírka ctností
chce si přečíst 2 | má v knihovně 3
hodnotilo: 5
80%
Sbírka ctností

Petra Lukačovičová

Sbírka ctností

Kategorie: fantasy - urban fantasy

vydání: Mytago (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
Darion  | ***** 18.12.2015 22:02

Málem jsem řekl, že mě Petra velmi příjemně překvapila, ale ve skutečnosti naplnila moje očekávání. Sbírka ctností je jako mozaika – pomalu, během celého čtení dostáváte jednotlivé dílky, umisťujete je, přeskládáváte si je do správnějších poloh – a pořád nevidíte dost. Pořád víte, že to k něčemu spěje, ale je toho tolik… A pak přijde předpředposlední dílek. A předposlední. A poslední. A najednou zíráte na celý ten obraz, který jste do té chvíle nedokázali vnímat, a říkáte si… páni!

trudoš  | *** 11.10.2018 23:49

Čím Petra Lukačovičová rozhodně zaujme, je stylistika, která dává jasně na srozuměnou, že dotyčná ví co je literatura a nebojí se s ní pracovat. Právě díky tomu má podle mě Sbírka ctností zpočátku hodně povedenou atmosféru. Naneštěstí autorka tak dlouho čtenáře udržuje v nejistotě stran zápletky, až ten pomalu přestane vnímat, o co že to vlastně jde. Sami hrdinové přitom skončí podobně, protože sice zjistí, že oplývají nadpřirozenými schopnostmi, ale k čemu jim jsou a jaká je jejich úloha v současném dění, jim zůstane tajemstvím prakticky do konce vyprávění. Rozpačitému dojmu pak moc nepomáhá ani roztříštěná osnova na množství krátkých epizod, přeskakujících z postavy na postavu. Ač to zvyšuje dramatický spád, nějak jsem měl neustále problém orientovat se v jednotlivých motivacích a cílech.
Samotný svět se jinak nevymyká standardům urban fantasy, pozitivum ovšem je tuzemské prostředí. Praha je pro podobný žánr zkrátka ideální. Ale to by pravděpodobně řekl o svém oblíbeném městě každý.



WebArchiv - archiv českého webu