kniha » Lucky Starr a měsíce Jupiterovy
má v knihovně 35 | antikvariát
hodnotilo: 17
76%
Lucky Starr a měsíce Jupiterovy Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Lucky Starr a měsíce Jupiterovy

Kniha vyšla i pod názvem:
Měsíce Jupitera
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Lucky Starr
díl v sérii: 5

Kategorie: sci-fi - fanbook

originální název: Lucky Starr and the Moons of Jupiter
originál vyšel: 1957

vydání: SFK Laser Čelákovice (později Plzeň), SFK Parsek Praha, SFK Winston Praha, SFK BC VÚMS Praha 1988; Železný 1999

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
avatar2  | ***1/2 19.06.2009 08:40

Další dík luckystarrovské série, který dává přesně to co slibuje – vesmírnou detektivku, která se nese v přísně logickém duchu Isacca Asimova, oživenou několika dietně akčními vložkami aby si i mladší čtenář přišel na své. Pokud toto čekáte, kniha vás nezklame. Půlbodík jsem srazil za to, že hledaného robota jsem odhalil už ve dvou třetinách knihy, což se mi u detektivek běžně nestává. Nebo je to spíš pozitivum?

Phoenix  | **** 11.06.2014 16:47

Je vidět, že série jde pomalu do finále, protože problém „Sirius“ je zde předkládán s množem větší naléhavostí, než v předchozích dílech. Děj se točí kolem testování prototypu antigravitační lodě, kde ne všichni chtějí, aby projekt uspěl. Opět tu je typická zápletka, kterou má na starost Lucky a Čára, a řeší ji na pozadí dalších událostí. Dalším pozitivem je, že i sem Asimov zamontoval problematiku robotů.

trudoš  | *** 17.08.2018 23:10

Přestože je zápletka asi nejdetektivnější z celé série, Isaac Asimov toho vlastně příliš nevyužívá a výsledné řešení není až tak ohromující, jak se by se mohlo na první pohled zdát, podle překvapených výrazů účinkujících protagonistů. Ovšem ústřední motiv a celková atmosféra parádní, až mě trochu mrzelo, že je to celé psáno s úmyslem odpočinkového románu, než něco vážnějšího. Oprostí-li se navíc čtenář od dobové naivity technických výdobytků, ve kterých „počítače chrlí výsledky v děrované pásce, jež se navíjejí na cívky psacího stroje, který kód převádí zpět na čísla“, užije si páté dobrodružství Lucky Starra maximálně. Nádherná ukázka nostalgie, otisknuté na papír. Poprvé si navíc všímám, že než sám hrdina, mě baví spíše jeho sparring partner Čára, protože je na rozdíl od našeho zlatého chlapce mnohem vtipnější a lidštější. Autor jej sice záměrně staví do role otloukánka, co když si něco usmyslí, je víc než jisté, že se vydal špatnou cestou, ale to už je holt úděl vedlejších postav.



WebArchiv - archiv českého webu