kniha » Lucky Starr a prstence Saturnu
má v knihovně 32
hodnotilo: 17
76%
Lucky Starr a prstence Saturnu

Isaac Asimov

Lucky Starr a prstence Saturnu

série: Lucky Starr
díl v sérii: 6

Kategorie: sci-fi

originální název: Lucky Starr and the Rings of Saturn
originál vyšel: 1958

vydání: Železný 1999

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
avatar2  | **** 07.04.2010 20:02

Možná nejlepší luckystarrovka. Neobshuje hluché pasáže a děj sviští dopředu. Tentokrát nejde o žádnou detektivní záhadu ale o politickou tahanici, což by mohlo být nudné, ale není. Asimov v tomto díle úvádí na scénu své oblíbené roboty i zákony robotiky a na čtivosti je to znát. Nechybí ani děj odlehčující pošuk Čára a jedna jeho velmi dobrá bitka.

Phoenix  | **** 30.07.2014 16:19

Závěrečný díl série se zuby nehty drží zavedeného schématu vyprávění. Tzn. máme tu pouze nový problém k vyřešení. Jak už předchozí dva díly naznačovali, závěr se točí výhradně kolem největší záporáků Sirijců. I když se mi příběhy líbily, je už nejvyšší čas, aby skončily. Hrozilo by, že by se série zvrhla v pásovou výrobu jednoho příběhu za druhým a čím dál pitomějším. Takhle čtenářovi zbyde příjemná vzpomínka na sešt zábavných dobrodružství dvou přátel.

trudoš  | *** 18.10.2018 21:15

Přestože mi Prstence Saturnu přišly jako dějově nejslabší, paradoxně mě bavily málem nejvíc. Už jen proto, že mi celou dobu unikalo, jakou že to habaďůru Lucky Starr na Sirijce hraje, přičemž autorovi se daří celou šlamastyku dramaticky natahovat až do té nejposlednější minuty. A i když má tahle příjemná dobrodružka svoje nejlepší léta za sebou, rozhodně to neznamená, že si pár fanouškovských veteránů nemůže najít. Jde o to, jestli máte pro tvorbu Isaaca Asimova slabost, nebo ne. Technické popisy i vědecké informace jsou jinak standardně na úrovni, ačkoli s odstupem let kapánek naivní. Ale krásně naivní. To kouzlo dobového nadšení, kdy zdolání nemožného bylo otázkou zítřka, je jednoduše neopakovatelné a taky důvod, proč mám tuhle sérii tak rád.

PS – Nejkomičtější je, jak se hrdinům opakovaně daří zavařovat robotům jejich pozitronické mozky zákeřnými příkazy, které jsou i nejsou v rozporu se třemi zákony. Až si člověk pomalu říká, k čemu že ti roboti jsou, když mají tolik achillovek.



WebArchiv - archiv českého webu