kniha » Legenda o Rovenu
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 12
hodnotilo: 11
73%
Legenda o Rovenu

Jindřich Rohlík

Legenda o Rovenu

série: Brány Skeldalu
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

vydání: Straky na vrbě (web) 2016

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | **** 07.08.2016 17:28

Hrozně nevyrovnáná knížka. Rozjíždí se rychlostí tankeru, končí akční eskapádou. Zprvu je dost nečitelná, zejména pro autorův nešvar okatě vstupovat do vyprávění a předvádět svou chytrost, jakmile se ale dostaneme do druhého dějství, pomalu to ustává a na konci už je to velmi čitelné, až se člověk nemůže odtrhnout a přijde mu škoda, že už nemá v ruce i druhý díl.

I kvůli tomu dávám nakonec 80 %. Větší redakční práce, která by autora celou expozici donutila seškrtat a vůbec přepsat by fakt neškodila. Ale když tech prvnich 100 stran přetrpíte, tak budete odměněni vtipnou knihou o třech nepravděpodobných hrdinech, a o 11 hrdinech ještě nepravděpodob­nějších. Inspirace „Rovenské linie“ Pratchettem se nezapře, Vlaher je takovou kombinací Vlahoše a Verence (ci Karotky) a jeho tým by se na Neviditelné univerzitě neztratil.

Jo a anotace kecá – v celé knize umřou jen dva lidi a jedno novorozeně, přičemž jen jedna smrt je opravdu odvyprávěná, o druhých dvou jsme jen informováni. A ani jedna z nich není zábavná.

Svarec  | *** 15.09.2016 00:03

V podstatě bych mohl podepsat snopův komenář, jen já osobně to vidím o něco méně shovívavěji. Ten začátek je totiž vyloženě k nepřežití. První třetinu až polovinu se totiž prakticky nic nestane a já jsem měl snad poprvé v životě při čtení knihy pocit naprosté zbytečnosti. Mnohokrát jsem si říkal, že tenhle odstavec by šel vyjádřit jedinou větou nebo že tahle pasáž by tam vůbec nemusela být. Tady měl prostě zapracovat redaktor a nemilosrdně škrtat a škrtat. Chápu, že autor chtěl na úvod své rozsáhlé ságy pečlivě představit hlavní hrdiny, ale co je moc, to je moc a tohle bylo vážně utrpení a mnohokrát jsem bojoval s nutkáním knihu odložit. Naštěstí! S příchodem na Roven to konečně chytne dech, příběh začne odsýpat a hlavně ta Rovenská linie s mágy je mnohem zábavnější než první polovina se třemi hlavními hrdiny. Kupodivu velmi dobře funguje humor ve stylu Zeměplochy. Na konci už jsem se od toho nemohl odtrhnout a okamžitě bych si dal druhý díl. Takže řečí čísel: začíná to nepříjemně blízko „braku“ a končí na velmi silných čtyřech hvězdách s náběhem na pět. Nu což, pořád lepší než kdyby to bylo naopak :)



WebArchiv - archiv českého webu