kniha » Podvolení
chce si přečíst 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 7
66%
Podvolení Více vydání = více obálek.

Michel Houellebecq

Podvolení

Kniha vyšla i pod názvem:
Podvolenie
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: Soumission
originál vyšel: 2015

vydání: Odeon 2015; inaque (web) 2021; Odeon 2022

odkazy: 7x [recenze], 2x [ukázka], 2x [info]


Komentáře:
avatar2  | *** 14.07.2017 15:15

Příliš mě to neoslovilo. Jistě, reflektuje to akuální společenské dění a předestírá řadu zajímavých myšlenek, ale jako beletrie to moc nefunguje. Málo děje, krajně pochybný hlavní hrdina.

trudoš  | *** 02.06.2018 21:52

Ač příběhově o ničem, nelze autorovi upřít podmanivý styl vyprávění, který je také to jediné, co „děj“ popohání kupředu. V důsledku se totiž obsah vine odněkud nikam, jen takové pseudofilozofování nad novým uspořádáním Evropy. Je tu ovšem mnoho zajímavých postřehů, které se kupodivu netýkají panického strachu z islámu jako stylu života, ale spíše lidské nutnosti věřit v něco božského. Přesto jsem se nedokázal zbavit dojmu, že Michel Houellebecq často záměrně zjednodušuje. Tady ze mě však mluví nedostatečná znalost problematiky, navíc jako satirik má právo na básnickou licenci.
Celá kniha stojí a padá na ústřední postavě literárního vědce Françoise, který je tak strašně nesympatický, až si jej člověk (nebo alespoň já) musí zákonitě oblíbit. Takový intelektuálnější Big Lebowski po francouzsku. Jenže jak je to zpočátku mile nihilistické, brzy dojde hrdinovi dech a mimo trefných komentářů na adresu moderní společnosti, jež v důsledku absorbuje cokoliv, nemá vlastně co dál nabídnout. Škoda.



WebArchiv - archiv českého webu