kniha » Magický labyrint
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 36
hodnotilo: 17
72%
Magický labyrint

Philip José Farmer

Magický labyrint

série: Svět Řeky
díl v sérii: 4

Kategorie: sci-fi

originální název: The Magic Labyrinth
originál vyšel: 05/1980

vydání: Triton (web) 2003

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | **** 24.06.2012 21:41

Na začátku 4. dílu Světa Řeky autor píše, že tímto končí, vše se objasní, všechny konce spojí. Ano, je tomu tak. Ale být US čtenář v roce 1980, dočítat poslední stranu a loučit se se sérií a náhle co to? V poslední větě háček na čtenáře… vlastně spíš řeznický hák pan Farmer zasekl. Pokračování neexistuje, ani možná nemělo, co to má být? Naštěstí už jsme o 32 let dále, pátý díl k dispozici v příští pikosekundě (to tehdy čtenáři čekali 3 roky).

No nic. V Magickém labyrintu smrtka kosou mává velmi aktivně, autor velmi kvalitně nastudoval letecké souboje z 1. světové nebo i terminologii šermířských soubojů. Nesmím zapomenout na lodní bitvy. Tato opravdu solidní řežba zabírá snad stovku stran, děj stojí na místě a boje zuří. Sice dost dobře zpracováno, nicméně trochu vata, i když zajímavá a čtivá, ale přece jen… Zbytek zabírá putování hrdinů po Řece i podél ní, samozřejmě úvahy o podstatě toho světa, prostě to, co i v minulých dílech, rozhodně jsem se nenudil.

Objevuje se jako obvykle spousta nových postav, evidentně historických, ale většinou mně zcela neznámých, ovšem i tyto odkazy dělají pro mne z knihy něco více, než jen dobrodružství.

Pak přijde závěr (asi tak stovka stran), kde se opravdu mnohé objasní a tato část se mi z knihy líbila nejvíc. Nechybí ani logické řešení. No a pak ten neskutečný háček na úplný závěr :-)

Jinak už nefigurují dvojí měrné jednotky (viz Temný záměr), potkáme bývalého člena KSČ, překladatel sám pod čarou upozorňuje na faktické omyly autora a tak. Až do závěrečné části jsem uvažoval o 3,5, ale pak jsem přihodil ještě jednu, takže 4. Pořád je to pestré, pořád mě to baví.



WebArchiv - archiv českého webu